Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Καταργούνται τα stage σε δημόσιο και ΟΤΑ
Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Το βράδυ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα παραστεί στα εγκαίνια του Εθνικού Θεάτρου.
Για τα stage
Ολοκληρώθηκε τις πρώτες απογευματινές ώρες η σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, η οποία εξέτασε την υπόθεση των Stage και στην οποία έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου,ενώ παραβρέθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο κ. Πάγκαλος, το πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τα Stage περιλαμβάνει τις εξής αποφάσεις:
α. στο εξής καταργούνται και απαγορεύονται τα Stage στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ.
β. στον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα Stage ως μαθητεία, εφόσον ισχύουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια.
Ερωτηθείς στο σημείο αυτό ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι η μια πλευρά των εγγυήσεων περιλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και πρόσληψη εργαζομένων με Stage, ενώ σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά είπε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες κοινωνικής ασφάλισης, που ισχύουν για όλους, δηλαδή η τριμερής ασφάλιση με συμμετοχή εργοδοτών, κράτους και εργαζομένων.
γ. τα Stage που συνήφθησαν μετά την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών είναι παράνομα, έγιναν για προφανείς ψηφοθηρικούς σκοπούς και ως εκτούτου δεν ισχύουν.
δ. Stage οποιασδήποτε διάρκειας που λήγουν δεν θα ανανεώνονται.
ε. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού το οποίο θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πέραν αυτών θα προχωρήσει για την κάλυψη άμεσων και πραγματικών αναγκών στο δημόσιο, σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους ΟΤΑ, όπως αυτές αντικειμενικά θα προσδιοριστούν, στην προκήρυξη θέσεων για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Η διαδικασία της πρόσληψης θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και θα διασφαλίζει αξιοκρατία και ισονομία για όλους τους Ελληνες. Ερωτηθείς ο κ. Πάγκαλος για τα θέματα που έχουν προκύψει με τη μοριοδότηση, είπε ότι είναι θέμα που θα ληφθεί υπόψη από το ΑΣΕΠ και όσους επεξεργαστούν αυτή τη λύση.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη των εργαζομένων στα Stage είπε ότι κάθε Ελληνας μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Εξετάσαμε, ειπε, όλα τα νομικά και συνταγματικά πλαίσια.
Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Λοβέρδος για τον αριθμό των απασχολουμένων με Stage, είπε ότι μετά βεβαιότητας είναι 23.000, ενώ αγνοείται ο αριθμός των όσων προσελήφθησαν με αυτά, μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι "η φαυλότητα της προηγούμενης κυβέρνησης δημιούργησε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ως κυβέρνηση, με γενναιότητα, όπως έχουμε υποχρέωση".
Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι “ισχύουν οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας των νέων συμπολιτών μας και εμπορίου ελπίδας, το οποίο δυστυχώς έως και σήμερα συνεχίζει ανερυθρίαστα η ΝΔ, όπως ακούμε από τις δηλώσεις που γίνονται κατά κόρον”.
“Κάποιοι άνθρωποι, αντί να ζητούν συγγνώμη και αντί να κρυφτούν, βγαίνουν σήμερα και μιλάνε ως υπερασπιστές αυτών των νέων ανθρώπων, τους οποίους είχαν καταστήσει ομήρους των πελατειακών τους συμφερόντων”,τόνισε ο κ. Πεταλωτής.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Στο θέμα της μοριοδότησης τόσο για τους συμβασιούχους γενικώς, όσο και για αυτούς των προγραμμάτων stage έδωσε έμφαση ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του.
"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βυθισμένη στο χάος των συναρμοδιοτήτων και στην ασυνεννοησία των υπουργών της εκφράζει τις αντιφατικές προθέσεις της για τη μοριοδότηση των συμβασιούχων και των προγραμμάτων stage", δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο πρώην Υπουργός δήλωσε επίσης ότι "πρώτο το ΠΑΣΟΚ το 2003 εφάρμοσε προγράμματα stage στο στενό δημόσιο τομέα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση Καραμανλή ολοκλήρωσε το πρόγραμμα με τη μοριοδότησή του, καθώς επρόκειτο για προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων. Αν το ΠΑΣΟΚ ξανανοίξει το θέμα των μοριοδοτήσεων θα είναι ανακόλουθο, ανάλγητο, απέναντι στους ανέργους που θα αφήσει, αλλά θα παραβιάσει και την κοινοτική νομοθεσία, καθώς αυτή αποτελεί στοιχείο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας". «Συνθλίβοντας τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων δεν μειώνονται τα δημόσια ελλείμματα, φωτίζεται απλώς το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αντ. Σαμαράς.
"Η κυβέρνηση, που χειροκροτεί ο ΣΕΒ, καταλαβαίνει την αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης ως κάτι ανάμεσα στην εξαθλίωση της ανεργίας και στο καθεστώς της γαλέρας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Ας τα ονομάσουν όπως θέλουν. Ας τα προσαρμόσουν όπως θέλουν. Μην στερήσουν, όμως, τη δουλειά από χιλιάδες νέους και νέες που βρήκαν μια ελάχιστη διέξοδο στα αδιέξοδά τους», υπογραμμίζει ο ΛΑ.Ο.Σ..
Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τα προγράμματα stage είναι υποκριτική, αφού και τα δύο αυτά κόμματα τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων. Ακόμα και οι «πέτρες» γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ότι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που πρωτοεφάρμοσε τα προγράμματα stage το 1996, και κυβερνήσεις της Ν.Δ. ήταν που γενίκευσαν την εφαρμογή τους μετά το 2004, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.