Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Δήλωση Σ. Κεδίκογλου


Ούτε  δεκάρα στην Εύβοια 
      
Οι  επιδόσεις της κυβέρνησης στους  πρώτους τέσσερις μήνες εξουσίας της και οι απαντήσεις που έχω  πάρει σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις  μου στη Βουλή για την πορεία των έργων υποδομής στην Εύβοια με υποχρεώνουν να προειδοποιήσω τους συμπατριώτες μου ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν τίποτα θετικό. Ούτε δεκάρα δεν θα δοθεί στον τόπο μας αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά.
           Όπως κι αν αποτιμήσει κανείς  τη διακυβέρνηση Καραμανλή, γεγονός  είναι ότι στο διάστημα της διατέθηκαν και δεσμεύτηκαν σημαντικά ποσά για τα.........
βασικά έργα υποδομής που οφείλονται εδώ και δεκαετίες στον τόπο μας. Για πρώτη φορά οι δήμοι και η νομαρχία Ευβοίας έτυχαν ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης. Το 2004 δεν υπήρχε ούτε μία μελέτη στα συρτάρια. Το 2009 τα περισσότερα έργα ήταν σε φάση ολοκλήρωσης μελετών, δημοπράτησης και κατασκευής.
           Από τον περασμένο Οκτώβριο  όμως η νέα κυβέρνηση τράβηξε  χειρόφρενο. Ο υφυπουργός Υποδομών  Γιάννης Μαγκριώτης ομολόγησε στη Βουλή ότι αδυνατεί να προσδιορίσει πότε θα δημοπρατηθεί έστω κι ένα έργο στην Εύβοια. Αντίστοιχα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Μωραϊτης δεν μπόρεσε να απαντήσει στο πιο απλό ερώτημα: πότε θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση (η άδεια οικοδομής ουσιαστικά) για το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας.
            Όχι μόνο τίποτα δεν προχωράει, σταματούν κι ό,τι έχει ήδη ξεκινήσει. Τελευταίο πλήγμα η εντολή της νέας γραμματέα της Περιφέρειας να σταματήσει η δημοπράτηση του λιμανιού στο Μαντούδι, ενός έργου που θα δώσει ζωή σε μία σκληρά δοκιμασμένη περιοχή. Σε μία άλλη προβληματική περιοχή, στον Κάβο Ντόρο επιχειρούν να ακυρώσουν το πρώτο έργο ανάπτυξης εκεί, το δρόμο Αγιος Δημήτριος- Καλλιανοί.
              Δεν πρέπει να ανεχθούμε την  επιστροφή της Εύβοιας στην εποχή της λήθης και της εγκατάλειψης. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι, φορείς επαγγελματικοί και κοινωνικοί, απλοί πολίτες. Αλλιώς θα βιώσουμε νομοτελειακά το μαρασμό κι ο καθένας μας θα αναλάβει τις ευθύνες του.