Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Σοφία Ντούρου
Νομαρχιακή Σύμβουλος


Προς τον κ. Μπουραντά, Νομάρχη Εύβοιας
Κοινοποίηση: κ. Αλεξίου, Αντινομάρχη
Κ. Γιαννάκο, προϊστάμενο Δ/σης Ανάπτυξης


Κύριε Νομάρχα
Στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο, Τετάρτη 1-9-10 , ήρθε προ ημερήσιας διάταξης θέμα με τίτλο «Ζητούνται συνδρομή και κατευθύνσεις για την εφαρμογή της υπ’ αριθμ. Οικ.8875?759/Φ.31?27-7-2010 Απόφασης ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.» από τη Δ/ση Ανάπτυξης προς το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.»
Με απλά λόγια το ......
θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ.
Αφού ξεκαθαρίσαμε την πάγια και κατατεθειμένη θέση μας: « Όχι στην καύση του RDF. Όχι συνολικά στην καύση των απορριμμάτων. Η καύση ενδιαφέρει ιδιαίτερα το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Η LAFARGE θα έχει φτηνό καύσιμο και θα επιδοτηθεί κιόλας! Κανένα καημό δεν έχει για το περιβάλλον και την υγεία των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών. Το έχει αποδείξει χρόνια τώρα με την τσιμεντόσκονη στη Χαλκίδα και στο Αλιβέρι με τις πνευμονοπάθειες και τους καρκίνους που θερίζουν τους εργαζόμενους στα εργοστάσιά της.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 15-20 χρόνια.
Προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα καθυστέρησαν απαράδεκτα στην ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καλλιέργησαν την αντίληψη της ιδιωτικοποίησης και της συμμετοχής του μεγάλου κεφαλαίου, δεν θεώρησαν έργο ανάγκης την κατασκευή εργοστασίου μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων, εργοστασίων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και μονάδων λιπασματοποίησης, κεντρικών και τοπικών σταθμών μεταφόρτωσης κ.λ.π.
Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΣΥΝ στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ στήριξαν αυτές τις πολιτικές. Έτσι υπογράφονται άδειες εν κρυπτώ και κανένας δεν ελέγχει τους ρυπαίνοντες».
Κατά τη διαδικασία της συζήτησης στο Ν.Σ. εκφράσαμε όμως και την απορία μας, πώς ήδη κάποιοι γνώριζαν ότι θα έρθει το θέμα προς συζήτηση από την προηγούμενη και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη; Εκφράσαμε και την ανησυχία μας μήπως κάτι άλλο συμβαίνει ώστε να περάσει το θέμα από το παράθυρο ή με τη δικαιολογία ότι είναι απόφαση του αρμόδιου υπουργείου. Ο κ. πρόεδρος μάλιστα μας χαρακτήρισε …καχύποπτους.
Γιατί μας φέρατε μία υπηρεσιακή επιστολή απλά για να ενημερωθούμε- όπως μας είπατε- και δεν φέρνατε το θέμα αφού παίρνατε τις ανάλογες απαντήσεις, με πρόταση πώς θα εμποδίσουμε τα σχέδια της επιχείρησης και της κυβέρνησης ;
Οι όποιες ενέργειες και μεθοδεύσεις έγιναν στη συνεδρίαση της 1/9/10 δείχνουν ότι γνωρίζατε τι θα ακολουθήσει. Γιατί δεν ενημερώθηκε υπεύθυνα το Ν.Σ. ότι θα υπάρξουν εξελίξεις; Πώς ο αρμόδιος αντινομάρχης υπογράφει μια τόσο σοβαρή άδεια καύσης RDF χωρίς καμιά ενημέρωση;
Ζητάμε να μας ενημερώσετε εγγράφως τι ακριβώς συμβαίνει και να έρθει το θέμα στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο.