Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν    Τ Υ Π Ο Υ

ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ 2010


Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την Εορτή των Χριστουγέννων, κατά την οποία εορτάζουμε την «έξοδο» του Θεού από τον Εαυτό του για τη σωτηρία του κόσμου και του ανθρώπου, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η «έξοδος» του Εράνου της Αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας, για τις ανάγκες όλων των ενδεών και πασχόντων αδελφών μας.
Ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2010 και τα συνεργεία των εθελοντών στα έργα της........
αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα για να ζητήσουν όχι για τους ίδιους, αλλά για τους πτωχούς αδελφούς μας.
Για τον σωστό συντονισμό του Εράνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος εξαπέστειλε την υπ’ αριθμόν 53 Εγκύκλιό του, η οποία θα διαβαστεί στις Ενορίες τις δύο ερχόμενες Κυριακές (5 και 12 Δεκεμβρίου 2010), ενώ παράλληλα συνεκάλεσε τρεις διαφορετικές κατά τόπους Συνάξεις (Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στη Χαλκίδα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στην Ιστιαία και Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στο Προκόπι) όλους τους Ιερείς και εθελοντές στο φιλανθρωπικό αυτό έργο, όπου έδωσε τον καθιερωμένο οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου και τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου.
Ενημερώνουμε ότι η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, με τη βοήθεια όλων των χριστιανών διέθεσε από τον Νοέμβριο 2009 έως και τον Οκτώβριο του 2010, ποσό της τάξεως των 2.515.903,88 € ή 857.294.247,11 δραχμές για το φιλανθρωπικό της έργο. Επιπλέον, οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι η Τοπική μας Εκκλησία πλήρωσε φόρο, στα πλαίσια του Ε.Τ.Α.Κ., για το έτος 2009, το ποσό των 27.814,31 €.
Γνωρίζουμε καλά ότι οι ημέρες είναι εξαιρετικά δύσκολες, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά επειδή πάντοτε υπάρχουν και πιο φτωχοί από μας, αλλά και γιατί ως Τοπική Εκκλησία έχουμε καθαρό πρόσωπο και καθαρά χέρια, τολμούμε και ζητούμε όχι για εμάς, αλλά για γι’ αυτούς τους πτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, οι οποίοι βρίσκουν κουράγιο, απαντοχή και σημαντική βοήθεια στην πάντοτε φιλόξενη, φιλάνθρωπη και ζεστή αγκαλιά της Τοπικής μας Εκκλησίας.


53η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
Αγαπητοί μου αδελφοί και συλλειτουργοί,
Χριστιανοί μου ευλογημένοι,
Η Χάρις και η αγάπη του φιλανθρώπου Κυρίου μας Ιησού Χριστού, μας αξιώνει και εφέτος να εισέλθουμε στην ευλογημένη περίοδο προετοιμασίας μας για την μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων, όπου βλέπουμε τον Θεό μας, εκουσίως, να πτωχεύει και να γίνεται άνθρωπος, για να πλουτίσει όλους εμάς τους δούλους Του, με τις ποικιλότροπες καθημερινές Του ευεργεσίες και, κυρίως, με την ζωή την αληθινή και αιώνια.
Αυτή την περίοδο, ιδιαιτέρως, σκεπτόμεθα και προσευχόμεθα και αγωνιζόμεθα υπέρ των αδυνάτων και πτωχών αδελφών μας, οι οποίοι αποτελούν μία ακόμη ευκαιρία για όλους μας, ώστε να σαρκώσουμε το θαύμα της ενότητος του εκκλησιαστικού σώματος. Και τούτο επιτυγχάνεται, συντρέχοντας στον πόνο τους, βοηθώντας τους στην ανάγκη και τη φτώχεια τους, μοιραζόμενοι μ’ εκείνους, όσα η φιλανθρωπία και η αγάπη του Θεού χάρισε σε μας. Έτσι πάντοτε βίωνε η Εκκλησία τη φιλανθρωπία. Ως δυνατότητα να ζήσουμε όλοι το μυστήριο της αγάπης και της εν Χριστώ αδελφοσύνης μας.
Μία νέα ευλογημένη ευκαιρία, προς αυτή την κατεύθυνση, μας προσφέρει η Αγία μας Εκκλησία και εφέτος, με την διεξαγωγή του Εράνου της Αγάπης.
Σε λίγες ημέρες, ομάδες φιλανθρώπων χριστιανών εθελοντών, θα κρούσουν την θύρα της καρδιάς Σας, όταν θα κτυπήσουν το κουδούνι της πόρτας του σπιτιού Σας, για να ζητήσουν βοήθεια, όχι για τούς εαυτούς των, αλλά για τούς πτωχούς αδελφούς μας, υπέρ των οποίων γίνεται ὁ Έρανος αυτός, ο οποίος, συν Θεώ, θα λάβει χώρα από τις 12 έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2010.
Οφείλουμε να Σας πληροφορήσουμε ότι, από 1ης Νοεμβρίου 2009 έως και 31ης Οκτωβρίου 2010, δαπανήθηκαν για τη φιλανθρωπική δραστηριότητα της Εκκλησίας μας 2.515.903,88 ΕΥΡΩ. Είναι χρήματα πού προσφέρθηκαν από Σας, μέσω των Ενοριών και των Ιερών Μονών και των Προσκυνημάτων μας.
Ωστόσο, γνωρίζω ότι εφέτος τα πράγματα είναι δυσκολότερα από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία ταλανίζει την Πατρίδα μας και έχει φέρει πολλούς από μας σε αφόρητη κατάσταση. Μη λησμονήσετε, όμως, ότι η προσφορά Σας αξίζει τον κόπο, αφού τα χρήματά Σας, φροντίζουμε πάντοτε να τα διαχειριζόμαστε τίμια, κάτω από το εξεταστικό βλέμμα του Παντεπόπτου Θεού. Επιπλέον, σκεφθείτε ότι πάντοτε υπάρχουν και πιο πτωχοί από μας, οι οποίοι περιμένουν την βοήθειά μας.
Τέκνα μου αγαπητά και περιπόθητα,
Σας ευχαριστώ εκ καρδίας για τις μέχρι τώρα προσφορές Σας και Σας παρακαλώ να συνεχίσετε να μας βοηθάτε. Σκεφθείτε ότι δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που κάνει τη ζωή μας δύσκολη, αλλά κυρίως η έλλειψη της αγάπης και της συμπόνιας.
Αναλογισθείτε ότι, ενώ τα έσοδά μας μειώνονται, αυξάνονται καθημερινά αυτοί που κτυπούν την πόρτα της Ιεράς Μητροπόλεως και ελπίζουν ότι η Εκκλησία δεν θα τους απογοητεύσει.
Θυμηθείτε τα λόγια του Κυρίου· Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται! και αναλόγως πράξατε.
Με τη βεβαιότητα της πρόθυμης ανταπόκρισής Σας, γιατί αυτή έχει μισθό από το Θεό, Σας ευγνωμονώ εκ των προτέρων και Σας εύχομαι το έλεος του Θεού και τώρα και πάντοτε.
Με πατρική αγάπη και στοργή

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ