Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενοι στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα ως προς το εργασιακό τους μέλλον, έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος με θέμα «Το μέλλον της ......
εταιρείας και των θέσεων απασχόλησης στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε στην απάντησή του:

«…Έχουν απόλυτα δίκιο οι εργαζόμενοι… Θέλω να τους διαβεβαιώσω, ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα ως προς το εργασιακό τους μέλλον, είτε το εργασιακό τους μέλλον βρίσκεται στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης είτε αυτό, μέσα από μια ευρύτερη διαδικασία μετάταξης, βρίσκεται σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ευβοίας.
... Θέλω σας ενημερώσω ότι καταβάλλουμε προσπάθειες ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, με τα τρία επιτελεία για να δούμε τις άμεσες ανάγκες σε στρατιωτικό εξοπλισμό τον οποίο κατασκευάζει το εργοστάσιο έτσι ώστε να δώσουμε την αμέσως επόμενη περίοδο κάποιες παραγγελίες για να μπορέσει να κρατηθεί εν ζωή και να καταστεί βιώσιμο.
Πρέπει όμως να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς μεταξύ μας. Δεν είμαστε εδώ για να «χαϊδέψω αυτιά» εργαζομένων ή συναδέλφων μου βουλευτών. Το εργοστάσιο αυτό, όπως και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπως και η ευρύτερη αμυντική βιομηχανία του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, πάσχει από δομικά προβλήματα τα οποία συνδέονται με το τεράστιο λειτουργικό κόστος με την παραγωγική απαξίωση με ένα εργατικό προσωπικό του οποίου βεβαίως όλοι χαιρετίζουμε τη συμβολή στην ανάπτυξη των εργοστασίων, δεν παύει όμως να γηράσκει και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες τεχνολογίες και αυτό επίσης είναι ένα δομικό πρόβλημα.
Το εργοστάσιο έχει 65 εργαζόμενους. Ξέρετε πόσοι είναι διοικητικό προσωπικό; Είκοσι οκτώ διοικητικό προσωπικό και τριάντα επτά εργατοτεχνίτες. Αυτό, ορίζει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο χώρο των βιομηχανιών.
Θέλω να ενημερώσω ότι την Τρίτη, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπάρχει μέσα μια ρύθμιση για τη διαδικασία μετατάξεων του πλεονάζοντος τακτικού προσωπικού στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Είναι προσωπικό το οποίο εργάζεται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου άρα λοιπόν από τα 1.250 περίπου άτομα που εργάζονται σε όλα τα εργοστάσια συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Κύμης μέσα από την εισήγηση της Διοίκησης ορισμένοι από αυτούς που είναι πλεονάζον προσωπικό θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες. Αν τελικά κριθεί ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενους του εργοστασίου της Κύμης είναι πλεονάζον προσωπικό σας διαβεβαιώνω από τώρα, ότι θα υπάρξει ρύθμιση και πρόβλεψη για μετάταξή τους σε υπηρεσίες του νομού Ευβοίας. Εγγυώμαι από τώρα για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ή καμία ανασφάλεια ή ανησυχία στους εργαζομένους.
… Δεν είπα ότι θα κλείσει το εργοστάσιο της Κύμης. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μεταταγεί, αλλά θα μπορούμε με βάση αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εισήγηση του συμβούλου, να αξιοποιήσουμε την τεχνολογική υποδομή, την εμπειρία και την τεχνογνωσία του εργοστασίου για να συνεχίσουμε βεβαίως την κατασκευή προϊόντων που φτιάχνονταν μέχρι σήμερα αλλά να δούμε και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
…Και όπως σωστά είπατε, έχουμε μια υποχρέωση μέχρι το τέλος Μαρτίου 2011 να ενσωματώσουμε στην ελληνική έννομη τάξη την οδηγία 81/2009 που οργανώνει με έναν άλλον τρόπο όλη την αμυντική αγορά και τις διαδικασίες προμηθειών αμυντικών εξοπλισμών. Δεν θα είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστεί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στο χώρο των αμυντικών βιομηχανιών. Η λογική αυτή της κρατικοδίαιτης σχέσης αμυντικής βιομηχανίας και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να συνεχιστεί.»
Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε σε ότι αφορά στις μετατάξεις, εάν και εφόσον προκύψουν να μην αφορούν την Εύβοια, γιατί είναι ένας πολύ μεγάλος νομός όπου οι αποστάσεις μεταξύ βορείου και νοτίου άκρου είναι απαγορευτικές, αλλά τη στενότερη περιοχή της Κύμης Αλιβερίου.
«Δεν θα θέλαμε όμως να φτάσουμε εκεί. … Στο χέρι σας είναι, στη διακριτική σας πολιτική στρατηγική να ζωντανέψετε αυτή τη μονάδα. Μπορείτε να το κάνετε. Έχετε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση πολλών και πολλαπλών εργασιών στο εργοστάσιο αντί να φτάσουμε να διογκώνουμε κι άλλο το δημόσιο τομέα, ενώ μπορούμε να τον κάνουμε ιδιαιτέρως παραγωγικό», τόνισε ο βουλευτής κατά τη δευτερολογία του.