Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ

 Γιατί τόσες καθυστερήσεις
στα θεσμοθετημένα έσοδα των ΟΤΑ;


Η Δήμαρχος Στυρέων σε δήλωσή της αναφέρει σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις απόδοσης που έχουν σημειωθεί στα θεσμοθετημένα έσοδα των ΟΤΑ :
"Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας δημιουργεί παράπλευρα σημαντικά προβλήματα στην οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ.
Ουδείς γνωρίζει τι γίνεται τελικά με την τρίτη και ........τέταρτη δόση της ΣΑΤΑ οικον. έτους 2010 που πρέπει να αποδοθούν στους ΟΤΑ; Η τρίτη δόση που αφορά το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2010 έπρεπε να έχει δοθεί στους Δήμους από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα ακόμα την περιμένουμε. Η τέταρτη δόση Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου επίσης. Για έναν Δήμο όπως ο Δήμος Στυρέων το αναλογούν ποσό των 2 δόσεων ανέρχεται περίπου στις 100.000 ευρώ.

Επίσης ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει με το τελευταίο εκκαθαριστικό τρίμηνο του ειδικού τέλους ΑΠΕ για το 2010 όπου συνήθως αναλογεί και το μεγαλύτερο ποσόν του έτους. Το ποσόν προϋπολογίζεται για τον Δήμο Στυρέων - μετά τη μείωση από 3% σε 1,5% - περίπου σε 100.000 ευρώ.
Ακρα σιωπή για την ΣΑΤΑ 2010 από το ΥΠΕΣ και όμοια τακτική για το ειδικό τέλος ΑΠΕ από την ΔΕΣΜΗΕ.
Σ΄αυτά προστίθεται και η απόδοση από τη ΔΕΗ των δημοτικών τελών Δεκεμβρίου 2010 καθώς και άλλων διαφόρων.
Η καθυστέρηση έγκαιρης απόδοσης όλων αυτών των ποσών που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα στους δικαιούχους Δήμους τους αφαιρεί σήμερα την δυνατότητα να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Λογικά τα ποσά αυτά θα αποδοθούν στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους και υποθέτουμε ότι αυτό θα γίνει άμεσα στις αρχές του 2011.
Δεν θα έπρεπε όμως ενόψει Καλλικράτη να αποδοθούν εγκαίρως σε κάθε δικαιούχο Δήμο και τουλάχιστον μέχρι τις 15 -20 Δεκεμβρίου;
Δεν μιλάμε βέβαια για τους παρακρατηθέντες πόρους της Αυτοδιοίκησης που έχουν αποδοθεί κατά ένα μικρό μέρος μόνο. Τι λέει η ΚΕΔΚΕ επ' αυτού;
Μήπως "ψάχνουμε για ψύλλους στ' άχυρα";
Ολοι γνωρίζουμε άλλωστε τι είδους επιπτώσεις είχε στα Τεχνικά Προγράμματα των Δήμων -και στην πληρωμή των υποχρεώσεων - η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε καταρχήν 21% και τελικά σε 23% ;
Περίτρανες αποδείξεις για την ανετοιμότητα του κράτους για μια τόσο μεγάλη ΘΕΣΜΙΚΗ Αλλαγή όπως ο Καλλικράτης !!!"