Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΦΩΝΕΣ
ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ



Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος του «που» και του «για πόσο» των Λαϊκών Αγορών, -και αυτής του Σαββάτου-, διακρίνονται για τη διαφάνειά τους, το σεβασμό των προβλεπόμενων «βημάτων» και την τήρηση της νομιμότητας.
1. Η απόφαση 141/2011 με την οποία καθορίζονται οι χώροι λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών της πόλης της Χαλκίδας, ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο στη.....
 συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου 2011, με ομοφωνία των 37 παρισταμένων δημοτικών συμβούλων (απόντες οι Διαμ. Γεωργούλης, Δημ. Αναγνώστου, Γιωργ. Κωστάλας και Γιωργ. Βλαχογιώργος) και βέβαια με την θετική ψήφο του ίδιου του Χρ. Παγώνη!
2. Το θέμα συζητήθηκε με τη διαδικασία του εκτάκτου ως κατεπείγοντος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010.
Επίκληση αληθής, αφού μόλις την προηγουμένη (22 Μαρτίου) είχε παραδοθεί η προαπαιτούμενη προς έγκριση απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (15/2011) ενώ οριζόταν ως πρώτη ημέρα εφαρμογής της μεταφοράς της Λαϊκής Αγοράς του Σαββάτου, η επερχόμενη 2α Απριλίου 2011.
Διαδικασία προβλεπόμενη εκ του νόμου, όπως προαναφέρθηκε.
3. Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακολούθησε η απαραίτητη –εγκριτική για τις θέσεις - απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη συνεδρίασή της 28ης Μαρτίου 2011.
Και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το θέμα συζητήθηκε με τη διαδικασία του εκτάκτου ως κατεπείγοντος. Και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η απόφαση ελήφθη επίσης με ομοφωνία των παρισταμένων περιφερειακών συμβούλων (με μοναδική αποχή από τον Θαν. Χειμάρα).
4. Της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου προηγήθηκαν, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Χαλκίδας, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και η πρόταση της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής.
5. Όλες οι σχετικές προαπαιτούμενες αποφάσεις ελήφθησαν με ομοφωνία!
Παραθέτουμε αναλυτικά τα στοιχεία:
Α. Στη Δημοτική Κοινότητα Χαλκίδας, την απόφαση 9/2011 υπερψήφισαν οι Θοδωρής Γιαννούκος, Βάλλυ Σπανού, Φιλαλήθης Κούρνης, Νανά Λαγού-Σκόνδρα, Ελένη Καράπα, Στέφανος Μπεχράκης, Αλέκος Σιγανός, Κώστας Παπαγεωργίου, Αλκμήνη Πόγκα (από την πλειοψηφία) Μάνος Μπαλογιάννης, Σωτήρης Ανυφαντής, Γιάννης Αλεξανδρής, Παναγιώτης Καραβάς (από τη μείζονα αντιπολίτευση), με μοναδική «λευκή» ψήφο από τη Σοφία Σταματούκου (της «Λαϊκής Συσπείρωσης»)
Β. Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την απόφαση 14/2011 υπερψήφισαν οι Σωκράτης Σκλιάς, Ελένη Αϊδίνη, Αλέκος Αναστασίου, Δήμος Κόρδης, Αλέκος Πιτσούνης, Κώστας Ρήγος (από την πλειοψηφία) Γιώργος Γιαννούκος, Βασίλης Τουχτίδης (από τη μείζονα αντιπολίτευση) και Γιώργος Βλαχογιώργος (από το «Ρεύμα Ευρίπου»).
Γ. Στην αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή, την απόφαση 1/2011 υπερψήφισαν άπαντες οι παριστάμενοι Χρύσα Κρομμύδα (Δ/νση Εμπορίου), Κώστας Κεράτσας (Δ/νση Πολεοδομίας), Βούλα Αγιοστρατίτη (Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο), Άγγελος Μπαράκος (Σωματείο Πωλητών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών). Σταύρος Κονταράς (Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών) και Σταμάτης Βαρσαμάς (Τροχαία) ενώ απόντες ήταν οι Βασίλης Αρμόνης (Εμπορικός Σύλλογος), Γιάννης Λάμπρου (Τοπική Ένωση Δήμων) και Κώστας Μπουκάρας (Εφορεία Αρχαιοτήτων).
6. Δεν υφίσταται θέμα αντιρρήσεων από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης, για λόγους δημόσιας τάξης, όπως είναι ευνόητο από τη θετική στάση του εκπροσώπου της Τροχαίας στη Γνωμοδοτική Επιτροπή.
7. Όσον αφορά σε δήλωση του κ. Παγώνη περί δήθεν «ψευδών διαβεβαιώσεων της Δημοτικής Αρχής, ότι υπήρξε διαβούλευση με τους κατοίκους και η συγκατάθεσή τους για μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς του Σαββάτου στη Συνοικία Πελοποννησίων»…
Ποτέ ο δήμαρχος δεν διαβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πως ισχυρίζεται ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Πολύ περισσότερο, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί στη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου, κατά την οποία ο δήμαρχος απουσίαζε καθ’ όλη τη διάρκειά της!...
Αντίθετα, ο δήμαρχος, στη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου είχε σαφώς δηλώσει: «…Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει διάλογος μεταξύ περιοχών που θα δεχτούν τις λαϊκές …Διότι στην πόλη της Χαλκίδας και φαντάζομαι σε όλες τις πόλεις, …τη λαϊκή τη θέλουν όλοι, αλλά δεν θέλουν να είναι στο σπίτι τους. Θέλουν να είναι στο σπίτι του γείτονα κοντά. Έτσι λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος, περίπτωση επιτυχίας διαλόγου να πάμε σε μία περιοχή, την οποιαδήποτε περιοχή και να πούμε ότι αν δέχεσθε τη λαϊκή. Δεν υπάρχει καμία τέτοια.»
8. Χρήσιμο θα ήταν, εάν ο κ. Παγώνης επιμένει στον ισχυρισμό του (σημ.; που δεν προκύπτει από τα πρακτικά των συνεδριάσεων), να ονοματίσει δημόσια το «ποιος», «πότε» και «που» του …έδωσε ψευδείς διαβεβαιώσεις και τον …παρέσυρε!...
Σε διαφορετική περίπτωση θα «χρεωθεί» λαϊκισμό και αναξιοπιστία.
Και βέβαια:
-θα πρέπει να ερωτηθεί: γιατί επιχειρεί να ανατρέψει τις αποφάσεις τις οποίες υπερψήφισαν 75 και πλέον πρόσωπα ευθύνης;!
-θα πρέπει να αναρωτηθεί: γιατί μόνον αυτός δηλώνει «παρασυρθείς» και …μεταμεληθείς;!
6. Άλλωστε ο ίδιος, δηλώνει:
-στην εφημερίδα «Πανευβοϊκόν Βήμα» (31-03-11): «…Η Δημοτική Αρχή αποδείχθηκε αναξιόπιστη, λέγοντας ότι υπήρξε διαβούλευση με τους κατοίκους και συγκατάθεσή τους για μεταφορά της Λαϊκής στη Συνοικία Πελοποννησίων, προφανώς για να φέρει αυτούς προ τετελεσμένου γεγονότος…» αλλά
-στην εφημερίδα «Ευβοϊκή Γνώμη» (01-04-11): «Φοβάμαι, ότι, στη βιασύνη να κλείσει γρήγορα το θέμα, δεν ενημερώσαμε τον κόσμο και θα έχουμε πάλι αντιδράσεις».
Δηλώσεις αντιφατικές, αφού η καταγγελία περί ψευδών διαβεβαιώσεων και μεθοδεύσεων στην πρώτη, αποσύρεται ως μηδέποτε γενόμενη στη δεύτερη.
Δυστυχώς για τον κ. Παγώνη «η αλήθεια έχει ένα πρόσωπο ενώ το ψεύδος πολλά»!
Σημείωση: Τα πρακτικά των συνεδριάσεων και των αποφάσεων είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου