Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ,
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
ΣΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
ΣΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ



Ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2011 του Δήμου Χαλκιδέων εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς (με την αρ. πρωτ. 13851/796/31-03-11 απόφαση της γεν. γραμματέως της) και από 1η Απριλίου τέθηκε ήδη προς εκτέλεση.
Εξέλιξη που καθιστά παρελθόν την εφαρμογή των δωδεκατημορίων (ανά μήνα το ένα δωδέκατο των προβλεπομένων από τον περυσινό προϋπολογισμό) και πιστοποιεί και πάλι πως ο Δήμος Χαλκιδέων είναι από τους πρώτους ανά την ....
επικράτεια, σε προσαρμογή στο «πακέτο» των ενεργειών και υποδοχών («οδικός χάρτης») του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της τοπικής διακυβέρνησης («Καλλικράτης»).
Σημειώνεται πως, ο Δήμος Χαλκιδέων, με καλή προεργασία, ανταποκρίθηκε, τηρώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα, στην ψήφιση Οικονομικού Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος, στην κατάργηση-συγχώνευση Οργανισμών και Δημοτικών Επιχειρήσεων και στη σύσταση των διαδόχων Νομικών Προσώπων, στη συγκρότηση των Δημοτικών Επιτροπών και της Επιτροπής Διαβούλευσης καθώς και στην εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη.
Παράλληλα, σε αυτήν την περίοδο μετάβασης -κι ενώ εξελίσσεται η απογραφή των οικονομικών στοιχείων, η οργανωτική δομή με ορθολογική κατανομή του προσωπικού, η πληροφοριακή ενιαιοποίηση και η αξιοποίηση των κτηριακών αποθεμάτων- ο Δήμος Χαλκιδέων έχει διαχειριστεί με επιτυχία την ομαλή ενσωμάτωση μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, δομών, υπηρεσιών και προσωπικού.
Παράλληλα, ο Δήμος Χαλκιδέων, στον οποίο περιήλθε η πρώην ΤΥΔΚ και η πρώην Δ/νση Πολεοδομίας της Νομαρχίας, παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του σε επίπεδο Νομού, επιβλέποντας τα έργα που εκτελούνται και τις μελέτες που εκπονούνται και από τους υπόλοιπους Δήμους της Εύβοιας.
Κατά το πρώτο 3μηνο της νέας δημοτικής περιόδου, καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια προκειμένου η εξελισσόμενη δομική μεταρρύθμιση να μην δημιουργήσει δυσλειτουργίες στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.
Χαρακτηριστική περίπτωση σε ότι αφορά στις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες, αποτελούν τα προνοιακά επιδόματα. Ο Δήμος Χαλκιδέων, από τις 24-03-11, έχει ήδη αποστείλει προς διεκπεραίωση στα ΕΛΤΑ τα προνοιακά επιδόματα, ποσού 2.804.106,58 ευρώ, τα οποία αφορούν σε 3.938 δικαιούχους στην Εύβοια, τη στιγμή που οι υπόλοιποι Δήμοι δεν έχουν καν ανακοινώσει ημερομηνία καταβολής τους…