Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΠΑΣΟΚ Ν.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το πραγματικό δίλλημα των εκλογών

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι το δίλημμα ανάμεσα στο ευρώ και τη δραχμή. Ο ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία που ξεπερνά το 85% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι εάν η χώρα βαδίζει στη γραμμή της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης ή αν βαδίζει στη γραμμή της οργανωμένης αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, κρατώντας όλα τα θετικά, όλες τις κατακτήσεις με ....
σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού και αλλάζοντας όλα τα αρνητικά, όλα αυτά που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία.
Ο δρόμος της μονομερούς καταγγελίας οδηγεί στη μαζική φτώχεια, την ανεργία, την διόγκωση του χρέους στην απαξίωση των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας.
Πρόκειται για έναν τυφλό και καταστροφικό δρόμο. Η Ελλάδα θα καταστεί με τη βούλησή της αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης και της Διεθνούς Οικονομίας. Θα διευκολύνουμε το λεγόμενο οριζόντιο κόμμα της δραχμής, το «κόμμα» που επενδύει στην έξοδο από το ευρώ κερδοσκοπώντας. Κάποιοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους σε ευρώ στο εξωτερικό και περιμένουν να αγοράσουν φτηνά τη χώρα σε δραχμές. Ο δρόμος της μονομερούς καταγγελίας οδηγεί πρώτα στη μαζική φτώχεια, την ανεργία, την επαναδιόγκωση του χρέους. Οδηγεί σε απαξίωση και των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας. Και το θέμα δεν είναι αν η Ευρώπη θέλει ή δεν θέλει να φύγουμε από το ευρώ. Θα βρεθούμε στη θέση να παρακαλάμε να βγούμε εμείς για να σώσουμε τον τόπο και τους ανθρώπους.
Η γραμμή της αναθεώρησης της σύμβασης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη θετική, συγκροτημένη και υπεύθυνη πρόταση.
Θεμελιώνεται στην ανάγκη να παραταθεί ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ήδη ο πρώτος χρόνος που διεκδικήσαμε φαίνεται να γίνεται δεκτός στην Ευρώπη. Μπορούμε να πετύχουμε παράταση και για άλλον έναν και για άλλα δύο χρόνια μέχρι το 2017, ώστε όλα να γίνουν πιο ήπια, πιο φιλικά, πιο φιλικά για τον πολίτη, για τα εισοδήματά του, πιο φιλικά για την ανάπτυξη, χωρίς περαιτέρω θυσίες. Βρήκαμε τα λεφτά για τον πρώτο χρόνο παράτασης, μπορούμε να βρούμε εύκολα τα λεφτά και για τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο παράτασης. Και έχουμε πει τα έξι συγκεκριμένα σημεία πάνω στα οποία μπορεί να οικοδομηθεί αυτή η αναθεώρηση. Τα έξι σημεία δεν τα παρουσιάζουμε μόνον εδώ για εσωτερική κατανάλωση, τα παρουσίασα στον Πρόεδρο Ολάντ, τα είπα στους 27 ηγέτες των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων και έτειναν ευήκοον ους, είναι έτοιμοι να στηρίξουν.
Από την δανειακή σύμβαση κρατάμε όλα τα θετικά και αλλάζουμε όλα τα αρνητικά τα οποία είχαμε από την αρχή βάλει στο τραπέζι και δεν τα θυμηθήκαμε μετά τις 6 Μαΐου
1.Ποια είναι τα θετικά της δανειακής σύμβασης; Το γεγονός ότι μειώσαμε το χρέος, ότι βγάλαμε από πάνω μας 106 δισεκατομμύρια βάρους, 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι σώζουμε τις τράπεζες, όχι τους τραπεζίτες, αλλά τα 170 δισεκατομμύρια καταθέσεων των Ελλήνων. Η ρευστότητα, οι νέες επενδύσεις, το αναπτυξιακό μοντέλο, όλα αυτά βασίζονται στην ύπαρξη της δανειακής σύμβασης. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε όλα αυτά τα οποία είπα ότι πρέπει να αλλάξουν.
2. Αυτά που λέμε τώρα τα έχουμε πει διαπραγματευόμενοι με την Τρόικα σκληρά τους προηγούμενους μήνες, αλλά τότε ήμασταν από κάτω, δεν είχαμε πετύχει τη μείωση του χρέους, δεν είχαμε την έγκριση της δανειακής σύμβασης, δεν είχαμε πάρει 150 δισεκατομμύρια στο χέρι. Από τα 150 δισεκατομμύρια που μας έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι τα 75 τα πήραμε τις 60 τελευταίες μέρες, όταν οι άλλοι φλερτάρουν με την ιδέα της καταγγελίας. Ναι, δεν πείσαμε τότε τους Ευρωπαίους για περικοπές στους μισθούς ή για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Τώρα επαναφέρουμε αυτά που τους έχουμε πει για να βγούμε από την ύφεση, για να μην τροφοδοτούμε το αδιέξοδο. Τα έχουν ακούσει, τα ξέρουν. Ξέρουν ότι δικαιωνόμαστε στα επιχειρήματα που τους είχαμε αναπτύξει.
Η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να προωθήσει την αναθεώρηση της σύμβασης. Την συντηρητική Ευρώπη είχαμε και έχουμε απέναντι μας.
Πρώτον γιατί είναι ομογάλακτος αδελφός της συντηρητικής Ευρώπης που την είχαμε και την έχουμε απέναντί μας. Εμείς χρειαζόμαστε νέους συσχετισμούς. Οι σοσιαλιστές είναι αυτοί που στηρίζουν την πρότασή μας και θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Ούτε η ευρωπαϊκή Δεξιά ούτε οι Ευρωπαίοι ριζοσπάστες, που στη χώρα τους θέλουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους με το σύνθημα «ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα - ούτε ένα ευρώ στο νότο»! Αυτό λένε τα ριζοσπαστικά κομμουνιστογενή ή άλλα Κόμματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η ελληνική Δεξιά δεν μπορεί να πείσει πρώτον γιατί είναι ανακόλουθη και αντιφατική στη στάση της και σε σχέση με την πρώτη φάση της κρίσης και σε σχέση με τη δεύτερη και γιατί ο ορίζοντάς της είναι πάντα στενός. Πάντα ο στόχος ήταν η Παράταξη, η ψευδαίσθηση της αυτοδυναμίας, το πώς θα ενώσουμε το χώρο την πολυκατοικία της Δεξιάς, αλλά με μια στόχευση κομματική, προσωπική, η οποία οδήγησε και τη χώρα στο αδιέξοδο μέσα από την επιμονή για εκλογές. Η επιστροφή στο παρελθόν της δεκαετίας του '50 σε ένα λόγο που θυμίζει ΕΡΕ, δεν βοηθάει.
Ο τόπος χρειάζεται στις 18 Ιουνίου Κυβέρνηση που να ενώσει το λαό, ικανή να αναθεωρήσει τη σύμβαση κρατώντας την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή για την αναγέννηση και ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ