Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Φερνάντο Σάντος: Το πρόσημο είναι θετικό

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο κ. Φερνάντο Σάντος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στο Κίτσμπουελ της Αυστρίας, όπου πραγματοποιείται η προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών ενόψει τής συμμετοχής της στην τελική φάση του UEFA EURO 2012. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής ξεκίνησε με απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της Ομάδας στην προετοιμασία και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν. Αναλυτικά:

Φ.Σ.: «Αρχικά θα κάνουμε μια αποτίμηση, όλων όσων έγιναν αυτές τις μέρες. Στόχος της προετοιμασίας ήταν να εδραιώσουμε το ....
καλό κλίμα οικογένειας και συνόλου και να βελτιωθούμε όσον αφορά στην ποιότητά μας, ως ομάδα.
Στον αμυντικό τομέα θέλαμε να συνεχίσουμε να αμυνόμαστε όσο καλά ξέρουμε, αλλά να βελτιωθούμε στην πίεση στην επίθεση και στις τοποθετήσεις που πρέπει να έχουμε για να το πετύχουμε αυτό. Αυτό για να κερδίσουμε περισσότερες φορές την μπάλα και να έχουμε περισσότερες επιλογές για μια αντεπίθεση.
Επιθετικά, θέλαμε να ανεβάσουμε το επίπεδο της ομάδας, να βελτιώσουμε τις τοποθετήσεις μας και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε φάσεις. Ταυτόχρονα θέλουμε να έχουμε τις κατάλληλες θέσεις, ώστε όταν χαθεί η μπάλα να μπορέσουμε να την ανακτήσουμε άμεσα. Αυτοί ήταν οι δύο βασικοί άξονες που κινήθηκε η προετοιμασία.
Σε γενικές γραμμές, είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη διάθεση και τη συγκέντρωση που έδειξαν οι παίκτες. Όσον αφορά στο πνεύμα, είναι στόχος που επετεύχθη. Βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Όσον αφορά στην ποιότητα του παιχνιδιού που θέλάμε να βελτιώσουμε, σίγουρα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες. Σαφέστατα βελτιωθήκαμε στον αγωνιστικό τομέα, αλλά είχαμε την κόπωση και τον μικρό αριθμό προπονήσεων. Από το τελευταίο φιλικό υπήρξαν βελτιώσεις, οι οποίες περιμένω να συνεχιστούν και στο επόμενο φιλικό.
Τώρα που θα γυρίσουμε στην Αθήνα, οι παίκτες θα έχουν δύο μέρες για να δουν τις οικογένειές τους, τους φίλους τους, να ξεκουραστούν και απελευθερωθούν λίγο απ’ αυτό το κλίμα που είμαστε συνέχεια μαζί. Να φορτίσουν τις «μπαταρίες» τους και να φύγουμε για την Πολωνία, όπου θα δουλέψουμε και τις «στημένες» φάσεις, που θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσουμε να προετοιμάσουμε τους παίκτες για να είμαστε πιο φρέσκοι στον εναρκτήριο αγώνα με την Πολωνία. Σε γενικές γραμμές το πρόσημο είναι θετικό».

ΕΡ. ΜΜΕ: Θα θέλατε να σχολιάσετε πώς πήρατε την απόφαση για την τελική 23άδα;
Φ.Σ.:
«Δεν πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα και αυτούς που «κόψαμε». Αυτό δεν θα αποφέρει κάτι σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα του παιχνιδιού, που αυτός είναι ο στόχος μας. Έτσι αποπροσανατολιζόμαστε από το βασικό σκοπό της προετοιμασίας και των αγώνων που έχουμε μπροστά μας. Είναι φυσιολογική η ερώτηση, τη σέβομαι, ωστόσο από τη στιγμή που πήρα τις αποφάσεις με καθαρή συνείδηση και από την στιγμή που σκέφτομαι μόνο την ομάδα, για μένα αυτό το θέμα έχει τελειώσει».
ΕΡ. ΜΜΕ: Ποιες είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις για την κατάσταση του Νίνη και του Τοροσίδη;
Φ.Σ.:
«Η αλήθεια είναι ότι και πριν είχαμε ένα θέμα με τον τραυματισμό του Τοροσίδη, στο φιλικό. Χθες έγινε και αυτό το μικροπρόβλημα με τον Νίνη, το οποίο απ’ όσο ξέρουμε δεν είναι κάτι σοβαρό. Από την στιγμή που ανακοίνωσα την τελική 23άδα, αυτό σημαίνει ότι είχα πάρει τις εγγυήσεις από το ιατρικό επιτελείο. Ο Τοροσίδης θα ξεκινήσει προπονήσεις όταν θα πάμε στην Πολωνία. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα θέμα το οποίο μελετήσαμε διεξοδικά όσον αφορά σε αυτόν τον ποδοσφαιριστή».
ΕΡ. ΜΜΕ: Θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία «κόψατε» τους δύο ποδοσφαιριστές;
Φ.Σ.:
«Είναι τεχνικοί καθαρά οι λόγοι. Δεν είναι κάτι παραπάνω απ’ αυτό. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Από την πλευρά μου είπα στους δύο παίκτες ότι είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο δούλεψαν».
ΕΡ. ΜΜΕ: Έχοντας παρακολουθήσει τους αντιπάλους μας στο Euro, ποια είναι η άποψή σας για την ομάδα της Πολωνίας;
Φ.Σ.:
«Υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα και για τους τρεις αντιπάλους μας. Οι αναλύσεις που έχουμε κάνει είναι ήδη έτοιμες και θα τις παραδώσουμε στους ποδοσφαιριστές όταν πάμε στην Πολωνία. Αυτό που κάνουμε αυτή την στιγμή είναι να βλέπουμε τα φιλικά των ομάδων, ώστε να διαπιστώσουμε αν τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει συμφωνούν μεταξύ τους και αν υπάρχει κάτι καινούργιο να κάνουμε διαφοροποίηση των πλάνων μας. Για να μπορέσουμε όταν βρεθούμε στην Πολωνία να το εντάξουμε και αυτό στις αναλύσεις που έχουμε ήδη κάνει.
Η αρχική δουλεία έχει ήδη ξεκινήσει με παρακολούθηση dvd αγώνων που έχουν ήδη δώσει αυτές οι ομάδες και τώρα πλέον που μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε και ζωντανά, όπως χθες ο κ. Μήνου, ο οποίος είδε το φιλικό της Ρωσίας. Έχουμε ανθρώπους που μπορούν να δουν όλα τα παιχνίδια. Ακόμη και στο Euro θα βλέπουμε τα παιχνίδια τους για να δούμε αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις απ’ αυτά που έχουμε δει. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό. Είναι κάτι το οποίο γίνεται και είμαι σίγουρος ότι και οι άλλες ομάδες είχαν στείλει ανθρώπους για να δουν το παιχνίδι που δώσαμε, αλλά και το επόμενο».
ΕΡ. ΜΜΕ: Ποιος πιστεύετε ότι είναι το φαβορί του ομίλου μας;
Φ.Σ.:
«Αυτός ο όμιλος ίσως είναι ο πιο ανοιχτός απ’ όλους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι, ωστόσο σε αυτές τις διοργανώσεις δεν υπάρχουν φαβορί. Οι προϊστορίες δεν παίζουν ρόλο. Η Τσεχία είναι πάρα πολύ δυνατή, η Πολωνία παίζει στην έδρα της, οπότε αυτό θα βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές της. Η Ελλάδα είναι μία ομάδα που δύσκολα μπορεί να την καταβάλει κανείς. Κάθε ομάδα έχει τα δικά της στοιχεία. Έτσι, όλοι ξεκινάνε με 25% πιθανότητες για να περάσουν στην επόμενη φάση».
ΕΡ. ΜΜΕ: Κατά πόσο πιστεύετε ότι οι ποδοσφαιριστές μπορούν να αφομοιώσουν όλα αυτά που δουλεύετε στις προπονήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε τι ποσοστό ετοιμότητας βρίσκεται η ομάδα;
Φ.Σ.:
«Νομίζω ότι μετά από μια τόσο κοπιαστική σεζόν, είναι αρκετά δύσκολο να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές να είναι 100% συγκεντρωμένοι στις προπονήσεις τις οποίες κάναμε και οι οποίες είναι πολλές και αρκετά απαιτητικές. Όχι τόσο όσον αφορά στην φυσική κατάσταση, αλλά στην τακτική, που απαιτεί την προσοχή του ποδοσφαιριστή, ώστε να καταλάβει ο ίδιος γιατί γίνεται αυτό. Νομίζω ότι οι παίκτες ανταποκρίθηκαν πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα. Περιμένω να δω αυτά τα σημάδια της αφομοίωσης στον αγωνιστικό χώρο και πιστεύω ότι θα τα δούμε.
Αν είχαμε περισσότερο χρόνο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Έκοψα έξι προπονήσεις, γιατί έκρινα ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι στην κατάλληλη κατάσταση για ν’ ανταποκριθούν σε περισσότερο φόρτο. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Θα φανεί στους αγώνες αν θα είμαστε έτοιμοι. Πιστεύω ότι θα είμαστε. Είμαι σίγουρος ότι στο παιχνίδι με την Πολωνία θα έχουμε τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν. Θα πρέπει να δούμε αν θα γίνουν στον αγωνιστικό χώρο αυτές οι διορθώσεις που κάναμε».
ΕΡ. ΜΜΕ: Ο Κώστας Φορτούνης θα παίξει βασικός με την Αρμενία; Ποιος θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας;
Φ.Σ.:
«Έχουμε σχεδιάσει τα παιχνίδια για να διατηρήσουμε τα δυνατά στοιχεία τα οποία έχουμε. Κάνουμε κάποιους πειραματισμούς σε πρόσωπα και να δούμε αν οι παίκτες ανταποκρίνονται. Αυτό θα γίνει και στο αυριανό παιχνίδι, στο οποίο θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές.
Για τα επίσημα είναι νωρίς να πω ποιοι θα είναι αυτοί που θα παίξουν. Σίγουρα υπάρχει βασικός κορμός 7-8 παικτών, για τους υπόλοιπους δεν έχω καταλήξει. Θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές, ακόμη δεν έχω πει στους παίκτες. Αν το είχα πει, δεν θα είχα πρόβλημα να το πω και σε εσάς. Θα το μάθουν το πρωί, οπότε πάρτε τα... τηλέφωνά σας το μεσημέρι και θα μάθετε».
ΕΡ. ΜΜΕ: Ποια είναι τα θετικά στοιχεία της Εθνικής και τα οποία θέλετε να δείτε στην Πολωνία;
Φ.Σ.:
«Δεν θέλω να επικεντρωθώ στα καλά, αλλά σε αυτά που δεν πήγαν καλά, γιατί αυτό είναι το «κλειδί» για μια καλή παρουσία στο Euro. Ένα βασικό κομμάτι είναι η κατοχή της μπάλας για να αναγκάζεις τον αντίπαλο να τρέχει περισσότερο από σένα. Σε αυτόν τον όμιλο, ίσως αυτό το στοιχείο κρίνει και την πρόκριση. Όποιος έχει την μπάλα στα πόδια του, τρέχει λιγότερο, είναι πιο φρέσκος και έχει περισσότερες πιθανότητες για να κερδίσει».