Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Αυτόνομη (;) κάθοδο στις εκλογές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτόνομη κάθοδο στις νέες εκλογές, επιλέγει, κατ΄αρχήν, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλώντας, ωστόσο, τις αντικαπιταλιστικές και αντι-ΕΕ δυνάμεις σε κοινό μέτωπο.

Μολονότι δεν έχει γίνει επίσημη πρόταση εκλογικής σύμπραξης, εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η σχέση των δύο από την πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει αποσαφηνιστεί, όπως επισημαίνουν στελέχη της, κατά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που είχε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνάντηση αυτή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέθεσε τις αμετακίνητες θέσεις της σχετικά με τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ και την εθνικοποίηση των τραπεζών.

Με σημερινή ανακοίνωση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει και την απάντησή της στις πρόσφατες θέσεις του κ. Τσίπρα:

«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας 'υπευθυνότητα' και 'σύνεση', υποχωρώντας από τις 'μη μονομερείς ενέργειες' και τη 'διαπραγμάτευση' των όρων του Μνημονίου έως την υπόδειξη του Γ. Αρσένη ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού, συνεχώς αδυνατίζει το κίνημα που έφερε σε αδιέξοδο τα κόμματα του Μνημονίου. Κι επειδή για την Αριστερά δεν υπάρχει κανένας 'σκοπός' που να αγιάζει τα 'μέσα', φαίνεται ότι ο σκοπός της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόσημος με τα μέσα που χρησιμοποιεί».

Ήδη από την περασμένη Κυριακή, σε συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισε να επιδιώξει την κοινή εκλογική κάθοδο με δυνάμεις του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, την κομμουνιστική οργάνωση Ανασύνταξη, το ΚΚΕ ΜΛ-ΜΛ ΚΚΕ, και άλλες στις οποίες έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση «αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της πάλης κατά του ευρώ και της ΕΕ».

Ταυτόχρονα καλεί «όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να συμβάλλουν στην ανάπτυξη εκείνου του εργατικού κινήματος, πριν και μετά τις εκλογές, που θα απαντήσει με αποφασιστικότητα στην πρόκληση της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων, που συνεχίζεται ακόμη και μετά την σαφή καταδίκη τους από τον ελληνικό λαό: οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι απολύσεις, η διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, τα χαράτσια, η καταστολή, οι ρατσιστικές προκλήσεις είναι εδώ και απαιτούν άμεση κινηματική απάντηση».

Μετά από τον κύκλο των συναντήσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί τις τελευταίες μέρες η τελική απόφαση για την εκλογική κάθοδο θα ληφθεί την προσεχή Κυριακή στο Πανελλαδικό Συντονιστικό όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το οποίο θα λάβει υπόψη του τη συζήτηση και τις αποφάσεις από τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές του μετώπου που συνεδριάζουν σε όλη την Ελλάδα.