Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Αλλάζουν όψη οι γειτονιές
στη νότια πλευρά της Χαλκίδας


Μετά τα αντιπλημμυρικά, ολοκληρώθηκαν
και τα έργα ανάπλασης της περιοχής Αγ. Κωνσταντίνου

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν προς χρήση στους κατοίκους, τα έργα ανάπλασης της περιοχής Αγ. Κωνσταντίνου .
Μετά από καθυστέρηση στις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είχε φέρει εμπλοκή στη ροή των πληρωμών και οδήγησε σε ολιγόμηνη διακοπή των εργασιών από πλευράς της αναδόχου εταιρείας, υπήρξε απεμπλοκή, από τις ...
αρχές του περασμένου Νοεμβρίου συνεχίστηκαν οι εργασίες και το έργο ολοκληρώθηκε –σε όλες τις ενότητές του- και παραδόθηκε προς χρήση στους κατοίκους της περιοχής.

Το έργο υλοποιήθηκε βάσει προγραμματικής τριμερούς σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χαλκιδέων, της ΔΕΥΑΧ (φορέας υλοποίησης) και του Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών.

Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 1.458.611,30 ευρώ. Προ ημερών, αποπληρώθηκε ο τελευταίος λογαριασμός, ποσού 158.000 ευρώ, από ίδιους πόρους του Δήμου.

Το έργο ήταν δε σύνθετο ως προς το αντικείμενό του, αφού
Α. Περιελάμβανε τα αντιπλημμυρικά και την αποκατάσταση του χώρου, με:
-Κατασκευή δικτύου ομβρίων για το σύνολο της περιοχής.
-Κατασκευή 113 φρεατίων υδροσυλλογής, δικτύου φρεατίων καθαρισμού, καναλιών και τη σύνδεσή τους με τους αποδέκτες τους, δηλαδή, τόσο στην κεντρική πλατεία, όσο και στους διαδρόμους μεταξύ των πολυκατοικιών.
-Αντιμετώπιση προβλημάτων υγρασίας, λόγω της συγκέντρωσης και εγκλωβισμού ομβρίων υδάτων στους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών και της πλατείας, καθώς και των προβλημάτων σύνδεσης των αποχετεύσεων ορισμένων πολυκατοικιών με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης.
Το τμήμα αυτό, που αφορούσε στις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, είχε παραδοθεί από τον περασμένο Ιούνιο.
Β. Τώρα ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το τμήμα του έργου που αφορούσε στα της διαμόρφωσης της κεντρικής πλατείας και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων.
Και το οποίο, περιελάμβανε:
λακοστρώσεις και μαρμαροστρώσεις της κεντρικής πλατείας (επιφάνειας 3.500 τ.μ,) καθώς και των πεζοδρομίων, των κοινόχρηστων χώρων και των διαδρόμων των όμορων κτηρίων (συνολικής επιφάνειας 5.000 τ.μ.)
-Κατασκευές πέργκολας
-Λειτουργία δικτύου ηλεκτροφωτισμού,
-Πλήρωση των χώρων της πλατείας με φυτική γη, εμπλουτισμένη με οργανικό λίπασμα
-Τοποθετήσεις μεταλλικών σχαρών στα δένδρα και δαπέδου ασφαλείας στις παιδικές χαρές
Γ. Παράλληλα, ως πρόσθετο έργο από το Δήμο, κατασκευάστηκε παιδική χαρά , κόστους 65.000 ευρώ.
Όπως γίνεται κατανοητό, με την ολοκλήρωση του έργου, δεν έχει πραγματοποιηθεί μόνον η ανάπλαση της πλατείας του Αγ. Κωνσταντίνου και των γύρω κοινόχρηστων χώρων, αλλά στην πραγματικότητα έχει επιτευχθεί μια συνολική παρέμβαση πλήρους βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής.

Ένας φιλόξενος χώρος αναψυχής
στον Άγιο Σπυρίδωνα στου Μπαταριά

Παράλληλα, έχει ήδη παραδοθεί σε χρήση ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος στον Άγιο Σπυρίδωνα στου Μπαταριά, κατά τρόπο που βελτιώνει την εικόνα της περιοχής και προσφέρει έναν όμορφο και φιλόξενο τόπο αναψυχής για τους κατοίκους της.

Με την παρέμβαση:
Επεκτάθηκε (με ισοπέδωση του παρακείμενου βράχου στο υφιστάμενο επίπεδο) και αναπλάστηκε το προαύλιο της εκκλησίας, με επίστρωση ενιαίου χυτού βοτσαλωτού δαπέδου.
Διαπλατύνθηκε ο υφιστάμενος δρόμος (από τα 5 στα 8 μέτρα) και τοποθετήθηκαν κανάλια αποστράγγισης για την απορροή των ομβρίων.
Αποκαταστάθηκε η παιδική χαρά, εμπλουτίστηκε με νέα όργανα και στρώθηκε με δάπεδο ασφαλείας.
Μεταφέρθηκε πλησιέστερα στο πρανές και ανακαινίστηκε το γήπεδο μπάσκετ, δίπλα στο οποίο τοποθετήθηκε πολυλειτουργικό όργανο εκγύμνασης .
Δημιουργήθηκαν χώροι καθιστικών από λιθοδομή, τοποθετήθηκαν φυτική γη και χλοοτάπητας, φυτεύτηκαν δέντρα, θάμνοι και ανθόφυτα.
Εγκαταστάθηκαν δίκτυο άρδευσης, κανάλια αποστράγγισης για την απορροή των ομβρίων καθώς και δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.
Ενώ δημιουργήθηκαν και 6 θέσεις πάρκινγκ.

Το έργο κόστισε 583.295,81 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

Τα δύο αυτά έργα, αποτελούν ακόμη δύο συνιστώσες της ενότητας των μεγάλων και μικρότερων έργων και δράσεων, από πλευράς Δήμου, στην υπηρεσία του κορυφαίου στόχου για διαρκή αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρειά της.

Μεγάλοι και μικροί περίοικοι μπορούν να επισκέπτονται τους χώρους, δίνοντάς τους ζωή και να τους απολαμβάνουν σε κάθε χρήση τους. Παράλληλα, πρέπει να τους φροντίζουν και να τους προστατεύουν, όπως και κάθε δημόσιο χώρο, αφού είναι αποκτήματα της πόλης και συνεπώς, ιδιοκτησία όλων μας.