Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Στην Ιερά μας Μητρόπολη έχει συσταθεί και λειτουργεί από το 1979 ΕιδικήΣχολή Υποψηφίων Κατηχητών. Επί σειρά ετών, με το ειδικά καταρτισμένο πρόγραμμα μαθημάτων και εκπαιδευτικών ευκαιριών, προσφέρει στους νέους, πουεπιθυμούν να υπηρετήσουν ως Κατηχητές στο νεανικό έργο της Εκκλησίας, την ευκαιρία να καταρτισθούν θεωρητικά και πρακτικά για το τόσο υψηλό έργο τους.   
Σ’ αυτό το σεμινάριο, θα παρουσιάσουν διαλέξεις εκλεκτοί ομιλητές και άνθρωποι που έχουν εμπειρία στην Κατήχηση και όσοι ....
παρακολουθήσουν έχουνπολλά να μάθουν, χρήσιμα για το έργο της Κατηχήσεως και για τη δική τους πνευματική οικοδομή.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με πολλή πατρική στοργή, προσκαλεί τους νέους και τις νέες της Ιεράς μας Μητροπόλεως να συμμετάσχουν στο σεμινάριο σαν υποψήφιοι Κατηχητές-Κατηχήτριες.
Προϋποθέσεις για την φοίτηση στη Σχολή:
Στη Σχολή γίνονται δεκτοί ως σπουδαστές: α. μαθητές λυκείου, β. φοιτητές Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών και γ. απόφοιτοι Λυκείου ηλικίας 17-40 ετών.
Εγγραφές:
Οι εγγραφές γίνονται στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (οδός Βάκη 21, όπισθεν του Ι. Ναού της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος), κατά τις ώρες 10:00 έως 13:00.
Έναρξη Μαθημάτων:
Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012, ώρα 18:00, με αγιασμό.
Τόπος διδασκαλίας Μαθημάτων:
Τόπος διδασκαλίας Μαθημάτων η αίθουσα Εκδηλώσεων του κτιρίου ιδιοκτησίας Άγγελου Πνευματικού (οδός Μεσσαπίων 10).
Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο ώρα 18:00 έως 19:30, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.
Η παρουσία στο κάθε μάθημα είναι υποχρεωτική. Επιτυχημένος θεωρείται ο σπουδαστής, ο οποίος «λόγω σοβαρού κωλύματος» κάνει έως δύο απουσίες. Σ’ όσους θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα θα απονεμηθούν ειδικές βεβαιώσεις.
 Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να υπηρετήσουν την τοπική μας Εκκλησία ως Κατηχητές, μπορούν να εγγραφούν στη Σχολή και να παρακολουθήσουν τα μαθήματά της.
Οι εγγραφές θα διαρκέσουν μέχρι την έναρξη των μαθημάτων, δηλ. έως την 10η Νοεμβρίου 2012.
Πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 22210.60404, 60405, 60406, 60407 (εσωτερικό 9), στον υπέυθυνο Αρχιμανδρίτη π. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη.
Προγραμμα Μαθημάτων
Σάββατο
10 Νοεμβρίου 2012
ΕΝΑΡΞΗ - ΑΓΙΑΣΜΟΣ
Εισαγωγή από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, με ΘΕΜΑ: «Βασικές αρχές της Κατήχησης. Σκοπός-Περιεχόμενο-Μέθοδος».
Σάββατο
17 Νοεμβρίου 2012
ΘΕΜΑ: «Γνωριμία με την Ενορία και τη Μητρόπολη στα πλαίσια της Κατήχησης». 
Ομιλητής: Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλος Ἱ. Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Σάββατο
24 Νοεμβρίου 2012
ΘΕΜΑ: «Ψυχολογία του παιδιού και εφήβου, ιδίως του κατηχουμένου»
Ομιλητής:  Πρεσβ. Αβραάμ Αποστολίδης – Ψυχολόγος, Εφημέριος Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου.
Σάββατο
1 Δεκεμβρίου 2012
ΘΕΜΑ: «Κατήχηση και Λειτουργική Ζωή – Γνωριμία με τα τελούμενα στον Ιερό Ναό και σε άλλες ευκαιρίες του ανθρωπίνου βίου». 
Ομιλητής: Πρεσβ. Δημήτριος Πατεράκης - Εφημέριος Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νέου Προκοπίου.
Σάββατο
8 Δεκεμβρίου 2012
ΘΕΜΑ: «Κατήχηση στην προσχολική ηλικία και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου».
Ομιλήτρια: κ. Ματίνα Κουβαρά - Εκπαιδευτικός.
Σάββατο
15 Δεκεμβρίου 2012
ΘΕΜΑ: «Ψυχαγωγία και καλλιέργεια δραστηριοτήτων στην Κατήχηση».
Ομιλήτρια: κ. Ελένη Καρλατήρα – Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής
Σάββατο
12 Ιανουαρίου 2013
ΘΕΜΑ: «Πληροφορική και νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Κατηχήσεως».
Ομιλητής:  Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης - Ιεροκήρυξ-Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Σάββατο
19 Ιανουαρίου 2013
ΘΕΜΑ: «Διάλογος της Εκκλησίας με τούς εκτός της αυλής της. Εξωτερική Ιεραποστολή».
Ομιλητής: κ. Ευάγγελος Μαρινόπουλος, MrΘεολογίας, Υπάλληλος Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σάββατο
26 Ιανουαρίου 2013
ΘΕΜΑ: «Καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στην Κατήχηση». 
Ομιλήτρια: κ. Νατάσα Πρωτογήρου – Δικαστικός.
Σάββατο
2 Φεβρουαρίου 2013
ΘΕΜΑ: «Ἡ προσωπικότητα του Κατηχητού».
Ομιλητής: Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης - Ιεροκήρυξ Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Σάββατο
9 Φεβρουαρίου 2013
Πρακτικό Μάθημα Α΄
Σάββατο
16 Φεβρουαρίου 2013
Πρακτικό Μάθημα Β΄
Σάββατο
2 Μαρτίου 2013
Λήξη και τελετή απονομής Πτυχίων.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ
            Ευχαρίστως γνωρίζουμε στο πλήρωμα της Ιεράς μας Μητροπόλεως ότι, σε συνεργασία με την Διοίκηση και την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Χαλκίδος, συστήθηκε Ομάδα Εθελοντών, η οποία θα προσφέρει φροντίδα και εξυπηρέτηση σε μοναχικούς-εγκαταλελειμμένους ασθενείς, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
            Επίσης, σε συνεργασία με τους υπευθύνους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την εθελοντική ομάδα του Δήμου Χαλκιδέων, συστήθηκε εκκλησιαστική ομάδα εθελοντών, οι οποίοι θα προσφέρουν βοήθεια κατ’ οίκον.
            Οι εθελοντές και οι εθελόντριες των δύο παραπάνω προσπαθειών θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια καταρτισμού.
            Όσοι και όσες επιθυμούν να ενταχθούν στις  εθελοντικές ομάδες, καθώς και όσοι έχουν ανάγκη συμπαραστάσεως, σύμφωνα με τα παραπάνω, στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, παρακαλούνται να απευθύνονται στην κυρία Όλγα Κορέλη, υπεύθυνη του Κέντρου Στηρίξεως Οικογενείας (ΚΕ.Σ.Ο.) της Ιεράς μας Μητροπόλεως, στο τηλέφωνο 22210.42590, κάθε ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή και κατά τις ώρες 9:00 π.μ. έως 13:30 μ.μ.
ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ
            Η Τοπική μας Εκκλησία, εδώ και εννέα χρόνια έχει παρουσιάσει μία ιδιαίτερη μέριμνα για τους αδελφούς μας εκείνους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, δηλαδή τους Κωφούς και βαρηκόους.
Έτσι, και εφέτος θα λειτουργήσουν οι παρακάτω δραστηριότητες, στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν όσοι περισσότεροι αδελφοί μας δύνανται:
1.      Από την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 και κάθε Κυριακή στις 5.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος θα πραγματοποιείται συνάντηση των Κωφών και βαρηκόων με σκοπό την μεταξύ των επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων της καθημερινότητας και την γνωριμία τους με τις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας.
2.      Κάθε Δευτέρα θα λειτουργούν δύο τμήματα διδασκαλίας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, τόσο για Κωφούς όσο και για ακούοντες, με σκοπό τη διάδοση της γλώσσας των Κωφών και την αφύπνιση των ακουόντων.
Η επίσημη έναρξη των Σεμιναρίων της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας θα γίνει την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012 στον Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος (τηλ. 22210.82682), με τον Αγιασμό τον οποίο θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.
Υπεύθυνος και συντονιστής όλης αυτής της ποιμαντικής προσπάθειας της Τοπικής μας Εκκλησίας είναι, ως γνωστόν, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, προς τον οποίον μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται για περαιτέρω διευκρινήσεις.