Με την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής
Ομοσπονδίας Γιώργου Σαρρή άνοιξαν οι εργασίες της ετήσιας Τακτικής
Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων-μελών της ΕΠΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε
στο κτίριο της ΕΟΕ, παρουσία του εκπροσώπου της UEFA Μιρτσέα Σάντου.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Σαρρή:
«Το διάστημα που πέρασε από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση ήταν πλούσιο σε εξελίξεις, ποδοσφαιρικές και ευρύτερες. Το νέο ΔΣ σήμερα κλείνει είκοσι μήνες διοίκησης. Προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα να λειτουργήσουμε και να διοικήσουμε με μια νέα φιλοσοφία με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση του αθλήματος. Στις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν στην ελληνική κοινωνία και ....
οικονομία εκτιμώ
πως πετύχαμε πολλά.
«Το διάστημα που πέρασε από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση ήταν πλούσιο σε εξελίξεις, ποδοσφαιρικές και ευρύτερες. Το νέο ΔΣ σήμερα κλείνει είκοσι μήνες διοίκησης. Προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα να λειτουργήσουμε και να διοικήσουμε με μια νέα φιλοσοφία με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση του αθλήματος. Στις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν στην ελληνική κοινωνία και ....
Πριν ξεκινήσω, όμως, τον απολογισμό του έργου της διοίκησης, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα θέμα που θεωρώ ότι είναι κομβικής σημασίας και απασχολεί την Ομοσπονδία , αλλά και το ποδόσφαιρο γενικότερα. Πρόκειται για τη συνέχιση, όλο αυτό το διάστημα, της καθημερινής αμφισβήτησης του συνόλου των ενεργειών και πράξεων της διοίκησης από κάποιους εμπλεκόμενους στο άθλημα και από κάποια πρόσωπα που βρίσκονται σήμερα εδώ. Θα υποστηρίξετε ότι είναι δικαίωμά τους και σε ένα βαθμό έχετε δίκιο. Τι είναι αυτό, όμως, που δημιουργεί συνθήκες γενικευμένης αμφισβήτησης όλων των όρων και προϋποθέσεων με τους οποίους το ποδόσφαιρο οργανώνεται, λειτουργεί και διοικείται διεθνώς; Με καταγγελίες, αναφορές, αποκαλύψεις, διαρροές, προαναγγελίες διώξεων, «αποκλειστικές πληροφορίες» προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δημόσια εικόνα μιας Δικαιοσύνης που είναι έτοιμη να συρθεί σε ενέργειες εναντίον της ΕΠΟ και προς όφελός τους. Συνάδελφοι, είναι συνθήκες αυτές για να δουλέψει κάποιος; Είναι πεδίο αυτό για να παρουσιαστούν προτάσεις , να εξελιχθούν πρωτοβουλίες, να σχεδιαστούν πολιτικές προς όφελος του ποδοσφαίρου; Είναι χώρος αυτός για να αξιολογηθούν άνθρωποι, να κριθούν αντικειμενικά και να εκτιμηθεί η παρουσία και η προσφορά τους; Από πότε η ενασχόληση ανθρώπων με το άθλημα, όπως είμαστε όλοι εμείς, μπορεί να οδηγήσει κάποιους στη δικαιοσύνη, με κατηγορίες έωλες έως φανταστικές; Τονίζω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η διοίκηση αυτή είναι περήφανη για το σύνολο της πολιτικής που άσκησε και ασκεί, αλλά κυρίως είναι περήφανη ως προς την καθαρότητα και εντιμότητα των πράξεών της. Λάθη έγιναν. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυτή την πραγματικότητα, όμως την εντιμότητα των ενεργειών μας δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αμφισβητήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Ειδικά, μάλιστα, σε αυτούς που σε δύσκολες στιγμές τους είχαν την αμέριστη στήριξη της Ομοσπονδίας σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο και νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε τι εννοώ. Για να κλείσω το θέμα αυτό, σας αναφέρω ότι η ΕΠΟ έχει ενημερώσει σχετικά τις διεθνείς ποδοσφαιρικές οργανώσεις για ό,τι κατά την άποψή της επιχειρείται να γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ολοκληρώνεται μια αγωνιστική χρονιά πλούσια σε γεγονότα και εξελίξεις, με θετικά και αρνητικά στοιχεία.
Η Εθνική μας βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας ενόψει του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Σε αυτό το ταξίδι τη συνοδεύουν οι ευχές όλων των Ελλήνων για καλή επιτυχία. Η ομάδα βρίσκεται δικαίως στις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και η πρόκρισή της στο Μουντιάλ αποτελεί ήδη μια τεράστια επιτυχία.
Στη χρονιά που πέρασε η διαιτησία ήταν καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Δεν λέω ότι ήταν τέλεια. Η δουλειά που έγινε από την ΚΕΔ ήταν εξαιρετική.
Για την αναδιάρθρωση των Πρωταθλημάτων υπήρξαν πολλές απόψεις, αλλά θεωρώ ότι ήταν μονόδρομος για το ελληνικό ποδόσφαιρο οι λιγότερες, αλλά καλύτερα οργανωμένες, ομάδες, μέσα στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Η πορεία αυτή θα πρέπει να επανεξεταστεί στο τέλος της περιόδου 2015-16.
Θα ήθελα να κάνω και μια ιδιαίτερη αναφορά στις ειδικές μορφές ποδοσφαίρου, τις οποίες η ΕΠΟ αγκάλιασε και βοήθησε με όλες τις δυνάμεις της για να αναπτυχθούν.
Μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να βάλει κάποιος στις ενέργειες της ΕΠΟ να διασφαλίσει καλύτερους όρους για τη θεσμική αναβάθμιση του καταστατικού χάρτη και των κανονισμών της Ομοσπονδίας. Όπως είχαμε δεσμευτεί στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση για την αλλαγή του Καταστατικού μας και του μοντέλου διοίκησης της Ομοσπονδίας και του ελληνικού ποδοσφαίρου, προχωράμε στην διεύρυνση της Δημοκρατίας, μέσω της αύξησης των εκλεκτόρων. Σήμερα αυτό το κάνουμε πράξη, με ένα σχέδιο που μας φέρνει πιο κοντά στο μοντέλο διοίκησης της FIFA , το οποίο έχει επιβάλλει παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα σχέδιο που διευρύνει τις έννοιες της συμμετοχής και της συλλογικής απόφασης για κορυφαία θέματα του ποδοσφαίρου, όπως είναι η εκλογή των Δικαιοδοτικών Οργάνων, η θεσμοθέτηση της Εκλογικής Επιτροπής και η αναβάθμιση της λειτουργίας των διαρκών επιτροπών.
Η ΕΠΟ στο ζήτημα του οικονομικού αποκλεισμού των Ενώσεων από την Πολιτεία έχει τις απαντήσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Θα αναβαθμίσει την πολιτική εσόδων για το άθλημα, ενώ ήδη έχει προχωρήσει στη μείωση του κόστους λειτουργίας της.
Υπήρχαν, όμως, και ζητήματα στα οποία η ΕΠΟ δεν μπόρεσε είτε επαρκώς είτε εγκαίρως να αντιμετωπίσει.
Μπορώ να αναφέρω ότι στο θέμα του υποβιβασμού και προβιβασμού των ομάδων σε super league και football league καθυστερήσαμε να αντιδράσουμε και έχουμε μερίδιο ευθύνης. Το ίδιο συνέβη και για τους χειραγωγημένους αγώνες. Η αρχικά σωστή στάση μας ότι πρέπει να προηγείται η δικαστική από την πειθαρχική αντιμετώπιση αποδείχθηκε στην πράξη λάθος, καθώς δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε την παντελή αδράνεια της πολιτείας στο συγκεκριμένο θέμα. Επανήλθαμε, όμως, και στο νέο πειθαρχικό κώδικα συμπεριλάβαμε όλες τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της UEFA που ανατρέπουν όσα ξέραμε έως τώρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Έχουμε θέσει έναν σημαντικό στόχο για το άμεσο μέλλον. Ένα νέο σύγχρονο προπονητικό κέντρο των Εθνικών Ομάδων. Έχουμε ήδη ζητήσει από την Πολιτεία να μας παραχωρήσει μια έκταση για αυτό το σκοπό και σας διαβεβαιώνω ότι το ποδόσφαιρο θα βρει στη συνέχεια τρόπο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του. Επίσης, σας ενημερώνω ότι ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του κτιρίου των Special Olympics και του γηπέδου κατακυρώθηκε στην ΕΠΟ. Η Ομοσπονδία έχει, πλέον, την ευκαιρία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ποδοσφαιρικό μουσείο, όπως επίσης να αναβαθμίσει το υφιστάμενο γήπεδο, το οποίο θα χρησιμεύσει και για την κάλυψη των αθλητικών αναγκών της νεολαίας.
Τέλος, θεωρώ ότι είμαστε η μόνη χώρα στην οποία το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν θεωρείται επένδυση, δεν αντιμετωπίζεται με οικονομικούς όρους και δεν σχεδιάζεται το μέλλον του με όρους οικονομικής ανάπτυξης. Κάποτε το έλλειμμα αυτό πρέπει να τελειώσει. Η ΕΠΟ είναι έτοιμη, μαζί με τις επαγγελματικές λίγκες, για να συνεννοηθεί με την Πολιτεία για το μεγάλο αυτό θέμα που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά και στην επιζητούμενη οικονομική ανάπτυξη.
Με ηρεμία, σαφή διαχωρισμό εξουσιών και συνεργασία με όλες τις πλευρές, της Πολιτείας συμπεριλαμβανομένης, μπορεί το ποδόσφαιρο να προοδεύσει και να καταξιωθεί. Είμαι βέβαιος πως οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες».