Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑ

Από την Παρασκευή 15 Απριλίου έως την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη – Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, τον Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη -  Εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας της Φανερωμένης Ν. Αρτάκης και τον Πρωτοδιάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στη Βόρειο Εύβοια για να συναντήσει και να ενισχύσει τους εκεί χριστιανούς.
Την Παρασκευή 15 Απριλίου το απόγευμα, έχοντας μαζί του και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, εκ της Εκκλησίας της ....Κύπρου, μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Προκοπίου όπου, κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, χοροστάτησε και ομίλησε ο Πανιέρωτατος άγιος Πάφου κ. Γεώργιος, με την συμμετοχή πολλών ευλαβών προσκυνητών.
Το Σάββατο του Ακαθίστου 16 Απριλίου το πρωί, μετέβησαν μετά του αγίου Πάφου κ. Γεωργίου στην  Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος. Εκεί, ο άγιος Πάφου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στο  Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο λειτούργησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο προς τους ευλαβείς προσκυνητές.
Στην συνέχεια οι άγιοι Αρχιερείς, μετά των συλλειτουργών τους Κληρικών τέλεσαν τετραετές Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου Γεραντώνη, με τη συμμετοχή της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής, με επικεφαλής τον άγιο Ηγούμενο Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, και  πλήθους ευσεβών χριστιανών.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του επέστρεψαν δι’  ολίγον στη Χαλκίδα, όπου στις 3.00 μ.μ. στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Μύτικα, προεξήρχε στην Εξόδιο Ακολουθία της αοιδ. Μαρίας Μανιάτη, μητρός του Διευθυντού της ΔΕΥΑΧ, τ. Δημάρχου Χαλκιδέων  και τ. Περιφερειάρχου Αττικής  κ. Χαραλάμπους Μανιάτη.
Αμέσως μετά ανεχώρησε και πάλι για την Βορειοκεντρική Εύβοια, όπου στις 7.00 μ.μ. παρευρέθη και ομίλησε στην Εορταστική Εκδήλωση εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος με τίτλο «Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ», η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μαντουδίου, με την παρουσία του Δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας κ. Χρήστου Καλυβιώτη και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των τέως Δημάρχων Κηρέως κ. Προδρόμου Ενωτιάδη και κ. Γεωργίου Τριάντη, Ιερέων της Περιφερείας και πλήθους κόσμου.
Κατά την διάρκεια της Εκδηλώσεως, την οποία προλόγισε ο Προϊστάμενος της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Μάρκου, Χορωδία σπουδαστών και σπουδαστριών του Παραρτήματος Μαντουδίου της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του Πρεσβ. Νικολάου Μάρκου, απέδωσε Ύμνους αλλά και Παραδοσιακά Κάλαντα της Μεγάλης Εβδομάδος, ενώ ο Ιεροκήρυξ  και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης ομίλησε με θέμα: «Ο ΝΥΜΦΙΟΣ, Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ».
Την επομένη ημέρα, Κυριακή Ε΄ Νηστειών 17 Απριλίου το πρωί χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και προ της Απολύσεώς της, κήρυξε τον θείο λόγο στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου Λίμνης, με αφορμή την Τοπική Εορτή της Παναγίας της «Λιμνιάς», της επονομαζομένης και «Εορτής της Δεήσεως».
Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της «Λιμνιάς» (φωτογραφίες:  Ιωάννης Φαφούτης), ανά τας οδούς της γραφικής Πόλεως της Λίμνης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, τμήματα των Σχολείων της Πόλεως, των Εκπολιτιστικών Συλλόγων και εκπρόσωποι των Αρχών του Τόπου.
Όλες οι παραπάνω Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, στους 97,7 των fm και διαδικτυακά, από την ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος www.imchalkidos.gr.