Κανόνες του Παιχνιδιού 2016-17
Χρονιά μεγάλων αλλαγών για τους Κανονισμούς του Ποδοσφαίρου. Αλλαγές που υπεισέρχονται στην φιλοσοφία του αθλήματος και το προσεγγίζουν με μια πολύ διαφορετική ματιά, σχεδόν αιρετική, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονη κι ανανεωτική. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι κανονισμοί έρχονται πιο κοντά στην σημερινή εποχή.
Πολλές από αυτές τις αλλαγές τις είδαμε σε εφαρμογή στο Euro της Γαλλίας, αλλά και στους αγώνες των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Με δεδομένο ότι ξεκινούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και στην Εύβοια, ας δούμε τις κυριότερες από αυτές...
τις αλλαγές.
Κανόνας 1 – Αγωνιστικός Χώρος
Επιτρέπεται, πλέον, να εμφανίζονται λογότυπα και σύμβολα των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, των διοργανώσεων, των ομάδων κλπ στις σημαίες των κόρνερ (αλλά όχι διαφημίσεις).
Κανόνας 3 – Παίκτες
Σημαντικές είναι οι αλλαγές αναφορικά με την διαχείριση της παρέμβασης ενός αναπληρωματικού ποδοσφαιριστή ή αξιωματούχου ομάδας (προπονητή, παράγοντα, γιατρού κτλ) στο παιχνίδι. Είναι καταστάσεις που δεν συναντάμε συχνά, αλλά μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη ενός αγώνα.
Συγκεκριμένα, πλέον:
– Άμεσο ελεύθερο λάκτισμα (ή πέναλτι) καταλογίζεται αν ένας αναπληρωματικός ή αξιωματούχος αγώνα ή παίκτης που αποβλήθηκε επεμβαίνει στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, αν ένας αναπληρωματικός, που κάνει ζέσταμα δίπλα στο τέρμα, μπει στην περιοχή πέναλτι και σταματήσει την μπάλα, θα τιμωρείται, πλέον, με πέναλτι.
– Εάν ένα αντικείμενο ή κάποιος (εκτός από παίκτη που αγωνίζεται εκείνη την στιγμή) αγγίξει τη μπάλα που πηγαίνει για γκολ, ο διαιτητής μπορεί να καταλογίσει το γκολ, αν η μπάλα καταλήξει στο τέρμα και το άγγιγμα δεν εμποδίζει τους αμυντικούς να παίξουν την μπάλα. Για παράδειγμα, αν ένας θεατής μπει στο γήπεδο, προσπαθήσει να σταματήσει την μπάλα που κατευθύνεται στο τέρμα για γκολ αγγίζοντας, αλλά αυτή καταλήξει στα δίχτυα, το γκολ είναι κανονικό.
Κανόνας 4 – Εξοπλισμός παικτών
– Κάθε ταινία ή άλλο υλικό, πάνω στις κάλτσες ή που τις καλύπτει, πρέπει να είναι ίδιο χρώμα με αυτό της κάλτσας
– Το χρώμα στο εσωτερικό κολάν, κάτω από το παντελονάκι, πρέπει να είναι το ίδιο είτε με το κύριο (πχ πράσινο), είτε με αυτό του τελειώματος στο παντελονάκι (πχ μαύρο). Όλοι οι συμπαίκτες πρέπει να φορούν το ίδιο χρώμα εσωτερικού κολάν.
– Παίκτης μπορεί να επιστρέψει στη διάρκεια του παιχνιδιού, μετά την αλλαγή ή την διόρθωση της στολής του, αφού έχει ελεγχθεί (από τον διαιτητή, τον 4ο ή τον βοηθό), και του έχει δώσει σήμα ο διαιτητής, χωρίς να χρειάζεται, πλέον, να περιμένει την διακοπή του αγώνα.
Κανόνας 5 – Ο Διαιτητής
– Παίκτης που τραυματίζεται μετά από φάουλ, που τιμωρείται με κόκκινη ή κίτρινη κάρτα, μπορεί να εκτιμηθεί ο τραυματισμός του ή να δεχθεί, γρήγορα, φροντίδα από το ιατρικό επιτελείο, μέσα στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να χρειαστεί να αποχωρήσει από αυτόν. Για παράδειγμα, παίκτης ανατρέπεται έξω από την περιοχή πέναλτι από αντίπαλο του και τραυματίζεται ελαφρά. Ο παίκτης που έκανε το φάουλ δέχεται κίτρινη κάρτα. Ο Διαιτητής αφήνει τον γιατρό να μπει στο γήπεδο και να εκτιμήσει τον τραυματισμό του παίκτη. Αν ο παίκτης σηκωθεί γρήγορα, ΔΕΝ είναι απαραίτητο να βγει έξω και μπορεί να συμμετάσχει στο παιχνίδι ή να εκτελέσει το φάουλ.
Κανόνας 7- Η διάρκεια του αγώνα
Καταγράφεται επίσημα η δυνατότητα διακοπής του αγώνα (μία σε κάθε ημίχρονο), για να δροσιστούν οι παίκτες, σε μια ζεστή μέρα.
Κανόνας 8 – Έναρξη και Επανέναρξη του Παιχνιδιού
– Η μπάλα μπορεί να λακτισθεί προς κάθε κατεύθυνση στο εναρκτήριο λάκτισμα. Μέχρι τώρα έπρεπε να πάει ΜΟΝΟ μπροστά, γι’ αυτό απαιτούσε 2 παίκτες για την εκτέλεσή του. Τώρα ένας αρκεί. Οι διαιτητές πρέπει να είναι σίγουρος ότι οι παίκτες βρίσκονται στο δικό τους μισό γήπεδο
– Για να μπει γκολ, μετά από διαδικασία ελεύθερου, θα πρέπει να μεσολαβήσουν, τουλάχιστον, 2 παίκτες. Για παράδειγμα, γίνεται ένα ελεύθερο μετά από διακοπή του αγώνα για έναν τραυματισμό, ο παίκτης σουτάρει κι η μπάλα καταλήγει στο αντίπαλο τέρμα. Το παιχνίδι θα συνεχιστεί με άουτ.
Κανόνας 10 – O Υπολογισμός του Αποτελέσματος ενός Αγώνα
Διαδικασία για ανάδειξη νικητή με λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι:
– Ο διαιτητής, πλέον, με το στρίψιμο ενός κέρματος διαλέγει το τέρμα, στο οποίο θα κτυπηθούν τα πέναλτι (εκτός κι αν υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες όπως άσχημος καιρός, κακός αγωνιστικός χώρος, λόγοι ασφαλείας κλπ που επιβάλλουν την επιλογή συγκεκριμένου τέρματος). Η αλλαγή του τέρματος, κατά την διάρκεια εκτέλεσης των πέναλτι μπορεί να γίνει μόνο για λόγους ασφαλείας ή αν το τέρμα ή το γήπεδο γίνουν ακατάλληλα.
– Με το στρίψιμο ενός κέρματος, τη 2η φορά, προσδιορίζεται ποια ομάδα θα εκτελέσει το πρώτο πέναλτι
– Και οι δύο ομάδες πρέπει να έχουν τον ίδιο αριθμό παικτών πριν και ΚΑΤΑ τη διάρκεια των λακτισμάτων (πλέον όχι μόνο στην αρχή). Αν κατά την διάρκεια της εκτέλεσης ένας παίκτης τραυματιστεί κι εξαιρεθεί, θα πρέπει κι η αντίπαλη ομάδα να εξαιρέσει παίκτη, με την σειρά της και να ενημερώσει τον Διαιτητή
– Ένα λάκτισμα τελειώνει, ολοκληρώνεται, όταν η μπάλα περάσει την γραμμή ορίων του αγωνιστικού χώρου ή σταματήσει να κινείται (περιλαμβάνεται και το κράτημα από τον τερματοφύλακα) ή Διαιτητής διακόψει το παιχνίδι για παράβαση του Κανονισμού. Για παράδειγμα, αν ένα πέναλτι εκτελεστεί, κι ενώ έχει αποκρούσει ο τερματοφύλακας, η μπάλα παίρνει ύψος, επιστρέφει στο έδαφος και μπαίνει στο τέρμα, το γκολ είναι κανονικό.
– Οι διαιτητές δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα ονόματα, τους αριθμούς ή την σειρά εκτέλεσης των πέναλτι. Η ομάδα είναι υπεύθυνη να επιλέξει τους παίκτες που θα εκτελέσουν πέναλτι, από αυτούς που έχουν το δικαίωμα, καθώς και την σειρά εκτέλεσης.
Κανόνας 11 – Offside
– Τα χέρια όλων των παικτών (αμυνόμενων κι επιτιθέμενων, περιλαμβανομένων και των τερματοφυλάκων) δεν λαμβάνονται υπόψη όταν κρίνεται το Offside
– Η εκτέλεση του Offside θα γίνεται, πάντα, εκεί που συνέβη η παράβαση (ακόμα κι αν η παράβαση έγινε στο μισό της ομάδας του επιθετικού), δηλαδή εκεί που ο παίκτης ακουμπά την μπάλα ή επηρεάζει αντίπαλο κι όχι στην θέση που ήταν όταν έγινε η μεταβίβαση
– Ένας αμυνόμενος, έξω από τον αγωνιστικό χώρο, είναι «ενεργός», καλύπτει δηλαδή τους επιτιθέμενους, μόνον μέχρι το παιχνίδι να σταματήσει ή η αμυνόμενη ομάδα να διώξει τη μπάλα έξω από την περιοχή πέναλτι προς τη διχοτόμο. Για παράδειγμα, αμυνόμενος που τραυματίζεται και βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου θα «καλύπτει» τους επιτιθέμενους μέχρι να διακοπεί το παιχνίδι ή η ομάδα του να διώξει την μπάλα προς το κέντρο, έξω από την περιοχή πέναλτι.
Κανόνας 12 – Παραβάσεις και Ανάρμοστη Συμπεριφορά
– Το πλεονέκτημα δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις σοβαρού επικίνδυνου παιχνιδιού, βίαιης συμπεριφοράς ή δεύτερης κίτρινης κάρτας, εκτός αν υπάρχει μια προφανής ευκαιρία για γκολ. Αν ο διαιτητής εφαρμόσει το πλεονέκτημα σε μια τέτοια περίπτωση και ο παραβάτης επέμβει στο παιχνίδι (παίξει την μπάλα ή μαρκάρει), ο Διαιτητής σταματά το παιχνίδι, αποβάλλει τον παίκτη και καταλογίζει έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα εις βάρος του. Για παράδειγμα, αμυνόμενος κάνει φάουλ για κάρτα, η οποία θα είναι η 2η. Ο Διαιτητής αφήνει πλεονέκτημα και στην εξέλιξη της φάσης αυτός ο αμυνόμενος κερδίζει την μπάλα. Ο αγώνας σταματά, ο παίκτης δέχεται την 2η κίτρινη / κόκκινη και το παιχνίδι ξεκινά και πάλι, με έμμεσο.
– Όταν ένας παίκτης στερεί στην αντίπαλη ομάδα ένα γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για γκολ παίζοντας τη μπάλα με τα χέρια με πρόθεση, ο παίκτης αποβάλλεται οπουδήποτε κι αν η παράβαση συμβεί
– Κάποιες παραβάσεις προφανούς ευκαιρίας, μέσα στην περιοχή πέναλτι, τώρα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα. Παραμένει η ποινή της κόκκινης κάρτας όταν υπάρχει παίξιμο της μπάλας με το χέρι, κράτημα, τράβηγμα, σπρώξιμο και ο παραβάτης αμυνόμενος δεν προσπαθεί ή δεν έχει πιθανότητα να παίξει τη μπάλα. Πιο αναλυτικά:
Όταν ένας παίκτης διαπράττει μια παράβαση εναντίον ενός αντιπάλου μέσα στη δικιά τους περιοχή πέναλτι, η οποία στερεί στον αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ και ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι, ο παραβάτης παίκτης παρατηρείται (κίτρινη κάρτα) εκτός εάν:
Η παράβαση είναι κράτημα, τράβηγμα ή σπρώξιμο
ή
Ο παραβάτης παίκτης δεν προσπαθεί να παίξει τη μπάλα ή δεν υπάρχει πιθανότητα για τον παίκτη να κάνει ένα μαρκάρισμα για τη μπάλα
ή
Η παράβαση είναι μια από αυτές που τιμωρούνται με κόκκινη κάρτα οπουδήποτε αυτή συμβεί στον αγωνιστικό χώρο (π.χ. σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη επαφή κλπ)
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο παίκτης αποβάλλεται
– Παράβαση στον αγωνιστικό χώρο εναντίον συμπαικτών, αναπληρωματικών, αξιωματούχων ομάδας, αξιωματούχων αγώνα κλπ είναι, πλέον, άμεσο ελεύθερο λάκτισμα (αντί για έμμεσο). Δηλαδή αν ένας παίκτης, στην δική του περιοχή πέναλτι, χτυπήσει συμπαίκτη του ή τον Διαιτητή, εκτός από την κόκκινη κάρτα, τώρα, θα τιμωρείται και με τον καταλογισμό πέναλτι.
– Παράβαση έξω από τον αγωνιστικό χώρο, ως μέρος κανονικού παιχνιδιού, θα τιμωρείται με ελεύθερο λάκτισμα πάνω στη γραμμή ορίων του αγωνιστικού χώρου στο πλησιέστερο σημείο προς την παράβαση. Σε περίπτωση παράβασης για άμεσο, θα καταλογίζεται πέναλτι, αν αυτή έγινε μέσα στην περιοχή πέναλτι της ομάδας του παραβάτη. Για παράδειγμα, αν αμυνόμενος ανατρέψει έναν επιτιθέμενο λίγο έξω από το γήπεδο, κοντά στο δοκάρι, θα έχουμε, πλέον, πέναλτι (κι όχι ελεύθερο όπως ήταν μέχρι σήμερα).
Κανόνας 14 – Το Πέναλτι
– Έμμεσο εάν άλλος παίκτης, με πρόθεση, κτυπήσει το πέναλτι (+ κίτρινη στον παίκτη που το εκτέλεσε)
– Έμμεσο αν η μπάλα λακτισθεί πίσω
– Αν υπάρξει «αντικανονική» προσποίηση τιμωρείται, πάντοτε, με έμμεσο (και κίτρινη στον παραβάτη)
– Αν ο τερματοφύλακας κάνει παράβαση και το πέναλτι δεν μπει γκολ, το πέναλτι θα επαναλαμβάνεται κι ο τερματοφύλακας τώρα θα παίρνει κίτρινη κάρτα
Επιμέλεια Κειμένου
Λευτέρης Φανός
Εκπαιδευτής Διαιτησίας