Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2017, η παράταξη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την παραχώρηση εκτάσεως 50 στρεμμάτων στο Δοκό Χαλκίδας, στο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει εκεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που θα εξυπηρετεί όλη την Εύβοια. Για μια ακόμη φορά από την Δημοτική αρχή λαμβάνεται μία απόφαση εξωφρενική, καθώς καταδικάζει μια ....
ολόκληρη περιοχή αναπτυσσόμενη, που περικλείεται από τις συνοικίες Έξω Παναγίτσας, Χαραυγής, Αγίων Αναργύρων, Αγίας Ελεούσας και Δοκού, δίπλα ακριβώς στον οικιστικό ιστό της πόλης μας. Ο δε τρόπος που ήρθε προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν και αυτός όχι απλά πρόχειρος, αλλά επίσης επικίνδυνος, καταδεικνύοντας την επιπολαιότητα της διαχείρισης του θέματος με την παντελή έλλειψη υπεύθυνου σχεδιασμού και μελετών. Όταν μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2015, ο ΕΣΔΑΔΚΕ, ως υπεύθυνος τότε φορέας για τον Δήμο Χαλκιδέων, είχε επιλέξει το εργοστάσιο αυτό να γίνει σε άλλη θέση, μετά από ειδική μελέτη που είχε εκπονηθεί, στην οποία δεν προτείνονταν πουθενά η σημερινή θέση, αλλά άλλες.  Το δε θέμα ήρθε προς συζήτηση ως τελευταίο στην ημερήσια διάταξη, ενώ ένα ζήτημα τέτοιας σημασίας θα έπρεπε να εισαχθεί πρώτο και να τύχει της ανάλογης προσοχής.
Η κατασκευή τέτοιου εργοστασίου, ακριβώς δίπλα στην πολύπαθη περιοχή της Χαραυγής, με τους κατοίκους της να αντικρίζουν από τα μπαλκόνια τους τα φουγάρα του, βυθίζει μια ολόκληρη περιοχή στην πλήρη υποβάθμιση, για πολλές δεκαετίες. Οι οχλήσεις από τη λειτουργία του, αλλά και από την κίνηση των απορριμματοφόρων όλης της Εύβοιας, πιθανόν να είναι τέτοιες που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την καθημερινή διαβίωση των πολιτών. Η κίνηση δε αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που έχει να κάνει και με τη διαχείριση της λυματολάσπης στην περιοχή, «θάβοντας» μέσα στα απορρίμματα το παρόν και το μέλλον των κατοίκων της.
Δυστυχώς κατά τη συζήτηση του θέματος, ο κ. Παγώνης βρέθηκε σε αδυναμία να απαντήσει στα επιχειρήματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης και κατέφυγε πανικόβλητος στην προσφιλή του τακτική των ύβρεων και της χυδαιότητας, μετατρέποντας για μια ακόμη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο σε «χαμαιτυπείο». 

Χαλκίδα 3/4/2017
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ