Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνδικάτα και φορείς της Εύβοιας διοργάνωσαν συλλαλητήρια σε Χαλκίδα στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης με διαδηλώσεις σε πάνω από 60 πόλεις της χώρας που είχε καλέσει το ΠΑΜΕ για την ημέρα που θα συνεδρίαζε το ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ, και μονοπωλίων και απαίτησαν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.
Στη συγκέντρωση της Χαλκίδας μίλησε η Κατερίνα Δημάκη γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας. Ανέδειξε το στόχο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που είναι η θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του,....
στόχοι που για την επίτευξή τους απαιτείται ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα των εργατικών- λαϊκών δικαιωμάτων. Πως η εργατική τάξη δεν έχει να περιμένει τίποτα από την επίτευξη αυτών των στόχων, αφού προϋποθέτουν και νέα μέτρα ως συνέχεια όλων των προηγούμενων, όπως αυτά που συμφωνήθηκαν στο σημερινό Γιούρογκρουπ και περιλαμβάνουν απογείωση της φοροληστείας του εργατικού- λαϊκού εισοδήματος με τη μείωση του αφορολόγητου, ακόμα ένα πετσόκομμα των συντάξεων κ.α.
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση οι εργαζόμενοι έχουν πείρα ότι τίποτα θετικό δεν έχουν να πε-ριμένουν από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, από τις αμέτρητες θυσίες που ολοένα τον καλούν να κάνει η εργοδοσία, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 
Στο ερώτημα «τι μπορεί να γίνει, αν οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα» η απάντηση είναι ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν έχει δείξει ακόμα την τεράστια δύναμη που έχει. Μια δύναμη που μπορεί να πολλαπλασιαστεί αν τεθούν στο επίκεντρο των διεκδικήσεων οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες που μπορούν να ικανοποιηθούν καθώς υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της παραγωγής σήμερα.
Όπως τόνισε τα αποψινά  συλλαλητήρια σε Χαλκίδα Ιστιαία και Αλιβέρι, καθώς και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, δεν διοργανώνονται με σκοπό να αποκρούσουμε απλά άλλη μία επίθεση.  
Έχουν ασφαλώς στο στόχαστρό τους τη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιείται  σήμερα για να καταλήξουν οι εκπρόσωποι των αφεντικών πώς θα χάσουμε ακόμα περισσότερα δικαιώματα στις διαπραγματεύσεις στις οποίες έχει ήδη συμφωνηθεί το αντιλαϊκό πακέτο. Αυτό ση-μαίνει πώς θα οδηγηθούμε σε ακόμα οξύτερες μορφές φτώχιας και εξαθλίωσης στο όνομα της διασφάλισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των πρωτογενών πλεονασμάτων του κράτους των αφεντικών που πάντοτε μας φορτώνει τη ζημιά της ενίσχυσης των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Δεν έχει άλλωστε άλλο δρόμο.
Τα αποψινά συλλαλητήρια, συνιστούν συνέχεια και βήμα κλιμάκωσης στην αλυσίδα της δράσης που αναπτύξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για διεκδίκηση επαναφοράς ΣΣΕ και δικαιωμάτων στα προ κρίσης επίπεδα ως βάση για περεταίρω διεύρυνσή τους, για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας που δε χωράνε στο ίδιο πλαίσιο με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των αφεντικών μας 
Είναι συνέχεια της πρωτοβουλίας που πήραν 530 εργατικά και ομοσπονδίες στη γραμμή της υπεράσπισης του δικαιώματος να ζούμε υποτυπωδώς ανθρώπινα, κόντρα στη λογική των νέων ατομικών ΣΣΕ που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τις υπογράφει φαρδιά πλατιά ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βάζοντας ταφόπλακα στη ζωή μας. 
Είναι η δική μας απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο στη χώρα μας ενάντια στη ζωή μας.
Τα μέτρα που έρχονται, το 4ο μνημόνιο, δεν είναι μία από τα ίδια. Η εργοδοσία ζητά από την κυ-βέρνησή της να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Όχι από χαιρεκακία ή εμπάθεια. Αλλά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό, πατώντας επί των πτωμάτων μας.
 Ο τρόπος που παράγει η κοινωνία τα αγαθά της, που στο επίκεντρό του έχει την επίτευξη του μέγιστου δυνατού κέρδους για λογαριασμό αυτών που κατέχουν τα εργαλεία της παραγωγής, έχει παλιώσει τόσο πολύ , έχει χάσει κάθε του προοδευτικό στοιχείο που το μόνο που του απομένει είναι απλά και απροκάλυπτα να τσακίζει τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας στον πανικό του να επιβιώσει λίγο ακόμα στον ιστορικό χρόνο. 
Γι αυτό και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που φλερτάρουν με τη διαχείρισή του,  προτείνο-ντας ένα διαφορετικό κάθε φορά χαρμάνι, είναι αντίπαλοι της τάξης μας και του λαού μας.
Με τα μέτρα αυτά, επιχειρούν να χτυπήσουν στην καρδιά το εργατικό κίνημα. Στόχος τους όμως είναι  όχι μόνο να τα περάσουν, αλλά και να πείσουν τους εργαζόμενους ανθρώπους ότι δεν πρέπει καν να ξεσηκωθούν εναντίον τους. Αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση για το οργανωμένο κίνημα.  Η «πρώτη φορά αριστέρα» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μανούλα στην εξαπάτηση και τους εκβιασμούς, προσπαθεί  να πείσει ότι μάχεται και θέλει το εργατικό λαϊκό κίνημα συμπαραστάτη σε αυτή τη μάχη, τάζοντας αντίμετρα και καλύτερες μέρες! Αντίμετρα, εφόσον πιαστούν οι στόχοι. Εφόσον δηλαδή αφαιρεθούν κι άλλα από το εργατικό λαϊκό εισόδημα που δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες όχι μόνο αυτές προ της κρίσης αλλά των νέων μέτρων. 
Κι εμείς όμως εδώ στη Χαλκίδα και την Εύβοια συνολικότερα, είδαμε την απάτη των αντίμετρων. Ακούσαμε για μετατάξεις στην Ηλεκτρομηχανική της Κύμης αλλά δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Είδαμε τη 13η σύνταξη μαϊμού, που αποτέλεσε το τυράκι για το τσεκούρωμα των συντάξεων. Τα πρωτογενή τους πλεονάσματα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.
Στο χέρι μας είναι να γίνουμε εμείς η ομάδα κρούσης που με εμπιστοσύνη θα απευθύνεται σε κάθε τίμιο εργάτη και εργάτρια, σε όλους τους χώρους προτρέποντάς τον σε κοινή δράση για την κοινή μας υπόθεση. Οι ταξικές δυνάμεις δεν υποκλίνονται στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης που υπάρχει σήμερα στο κίνημα. 
Να γίνουμε η ομάδα κρούσης που θα στηρίξει την ισχυροποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων που παλεύουν για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, θα εξασφαλίσει την αύξηση του βαθμού οργάνωσης της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, των συναδέλφων μας στη μαθητεία. 
Να γίνουμε η ομάδα κρούσης που οργανωμένα και με σχέδιο θα απαντήσει με την ταξική της αλ-ληλεγγύη στους συναδέλφους μας που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που δοκιμάζονται κάθε φορά από την εργοδοσία. Τους συναδέλφους από τα Τσιμέντα, που με πείσμα παλεύουν για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, του Ζούρα, το Νηρέα που διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ!
Κλιμακώνουμε με γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία τις μέρες που θα φέρει η κυβέρνηση τα νέα μέτρα στη βουλή.
Αντιπαλεύουμε τις επιδιώξεις τους να ματώσουν τους λαούς για την μοιρασιά των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Καταδικάζουμε τη  επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων
Ετοιμαζόμαστε για την απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς. Για την οργάνωσή της καλούμε σε σύσκεψη σωματεία και συνδικαλιστές τη Μ.Τρίτη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο.