Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΤΓΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, πραγματοποιήθηκαν οι Γιορτές Λήξης των κατηχητικών της Βορείου Ευβοίας, σε δύο λαμπρές Εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου.
 Η πρώτη ήταν η κοινή εορταστική εκδήλωση των ενοριών της Αρχιερατικής περιφέρειας Αιδηψίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του υδροθεραπευτηρίου (Ε.Ο.Τ.) της πόλεως των Λουτρών της Αιδηψού την Κυριακή 7 Μαΐου 2017.
Στην κατάμεστη αίθουσα, τα παιδιά των κατηχητικών ....
ομάδων (Αγίων Αναργύρων Λ. Αιδηψού, Αγίου Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιδηψού, Αγίου Αιδηψού και Αγίου Γεωργίου Λιχάδος) με επικεφαλής τους Ιερείς και τους λαϊκούς κατηχητές τους, παρουσίασαν με απλότητα και χάρη πολλές κατηχητικές δραστηριότητες όπως κατηχητικά τραγούδια, θεατρικά δρώμενα, επίκαιρα ποιήματα, παραδοσιακούς χορούς αλλά και Αναστάσιμους εκκλησιαστικούς ύμνους αποδεικνύοντας έτσι την ομορφιά της κατηχητικής ζωής και της χαράς το να είσαι ενεργό μέλος της τοπικής Εκκλησίας.
Ο τόπος που επελέγη από τους κατηχητές της Αρχιερατικής περιφέρειας Αιδηψίων δεν ήταν τυχαίος αλλά είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς, σε αυτόν τον τόπο κάποτε στόλιζε την περιοχή της Αιδηψού ο παλαιός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος και του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος και κατεδαφίστηκε κατά την δεκαετία του 1970.
Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσοστόμου ορίστηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδηψίων Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ο οποίος και κόμισε το πατρικό ενδιαφέρον του Ποιμενάρχου μας για τις κατηχητικές συνάξεις της περιοχής μας, προσφέροντας ως ευλογία του Επισκόπου, από μια εικόνα της Αναστάσεως του Χριστού σε κάθε μαθητή των κατηχητικών σχολείων της περιφέρειας μας.
Την ευθύνη και τον συντονισμό της εκδηλώσεως είχε ο υπεύθυνος του Τομέα Νεότητος της Αρχιερατικής περιφέρειας Αιδηψίων ο Πρεσβύτερος Χρήστος Νγκέλας.     
Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά των κατηχητικών συνάξεων της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ιστιαίας την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στην Ᾰίθουσα Πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας.
 Με πολλή αγάπη για την τοπική εκκλησία αλλά και αναγνώριση προς το αξιοσημείωτο κατηχητικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων  πολλές οικογένειες αλλά και νέοι άνθρωποι  με επικεφαλής την Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου- Σπανού κατέκλυσαν την μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Λυκείου Ιστιαίας με σκοπό να παρακολουθήσουν την κατά γενική ομολογία εξαιρετική και άρτια οργανωμένη εορταστική εκδήλωση των κατηχητικών συνάξεων των της επαρχίας Ιστιαίας.
 Οι ενορίες της Ιστιαίας, των Ωρεων, του Ταξιάρχη, του Πύργου, της Καστανιωτισσας, του Αγίου Γεωργίου Ιστιαίας ,του Αγριοβοτανου,της Γερακιούς , των Καμαρίων, του Κρυονεριτη, του Βουτά, του Νεοχωρίου και της Σινασσού παρουσίασαν διδακτικά θεατρικά δρώμενα, επίκαιρα ποιήματα, κατηχητικά τραγούδια αλλά και γραπτές εμπειρίες και μαρτυρίες των στελεχών τους για το ποσό σπουδαίο είναι:  «να είσαι ενεργό μέλος της κατηχητικής ζωής του τόπου σου», ενώ την παράσταση έκλεψαν  τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου Ασμηνιου τα οποία και παρουσίασαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς προς τιμή της θλιβερής επετείου του ξεριζωμού των Ελλήνων Ποντίων της 19ης Μαΐου  από το κίνημα των Νεότουρκων  προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως σ‘ όλους τους παρισταμένους.
 Στο τέλος της εορτής μάλιστα υπήρξε και μια έκπληξη καθώς κατόπιν προτάσεως των ευλαβών Ιερέων και των Λαϊκών Κατηχητών της επαρχίας Ιστιαίας και την απαραίτητη ευλογία του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων  κ. Χρυσοστόμου, τιμήθηκαν οι δυο παλαιότεροι εν ενεργεία κατηχητές της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ιστιαίας, ο Οικονόμος π. Γεωγιος Αλμπάνης, εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Κρυονεριτου και η Θεολόγος – Εκπαιδευτικός του Ενιαίου Λυκείου Ιστιαίας κ. Βιολέτα Αθανασίου, για την μακροχρόνια προσφορά τους στο κατηχητικό έργο της περιοχής μας.
 Τις τιμητικές διακρίσεις επέδωσε ο εκπρόσωπος του σεπτού ποιμεναρχου μας, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός ο οποίος έκλεισε την εκδήλωση ομιλώντας θαυμάσια περί της αναγκαιότητας της σποράς του Θειου Λόγου , της κατηχήσεως καθώς και της διατηρήσεως της Ιεράς Παραδόσεως του Γένους μας.
 Την διοργάνωση και τον συντονισμό επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του Τομέα Νεότητας της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ιστιαίας, Πρεσβ. π. Ιωάννης Σούρας.