Κυριακή 15 Απριλίου 2018

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 10.30πμ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Δελτίο Τύπου

“Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών”
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 10.30πμ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 13 Απρίλη, η σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας της Πρωτομαγιάς στην οποία είχαν καλέσει τα συνδικάτα των τροφίμων – ποτών, του μετάλλου, της ένωσης τεχνιτών – οικοδόμων, της ένωσης ιδιωτικών υπαλλήλων Χαλκίδας και των συνταξιούχων ΙΚΑ. Στη σύσκεψη υπήρξαν αρκετές παρεμβάσεις που μετέφεραν πείρα από χώρους δουλειάς στα τρόφιμα, στο εμπόριο, στην κατάρτιση, στο Δημόσιο, από τους συνταξιούχους, από τις δράσεις που εκφράζουν την εργατική αλληλεγγύη και την ανάγκη...
συνέχισής της με αφορμή την απελευθέρωση των κατασχέσεων από 1η Μάη. Υπήρξε επίσης προβληματισμός για την ένταξη στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα των παιδιών των εργαζομένων, των νέων εργαζομένων, την νέα γενιά της εργατικής τάξης. Τα σωματεία και οι φορείς αποφάσισαν την οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης όπως της αξίζει, 10.30πμ στο Στρογγυλό της Παραλίας Χαλκίδας. Με προσυγκεντρώσεις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο για τα εργατικά σωματεία και την ίδια ώρα στην Πλ. Αγ. Νικολάου για τους μαζικούς φορείς που θα πάρουν μέρος.

Εισηγητικά, τονίστηκε ότι παρά τις έντονες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια από πλευράς εργοδοσίας και Κυβέρνησης, όπως και των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να κηρυχτεί η Πρωτομαγιά «αργία» και να θαφτεί το περιεχόμενό της, εμείς ξεκαθαρίζουμε και βοηθάμε και τις νέες γενιές εργατών να μάθουν ότι η 1η Μάη είναι Απεργία.  Είναι ήμερα που σηματοδοτεί τους αγώνες της εργατικής τάξης για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Εργάτες που ακόμα και σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και πολέμων ζητούσαν μισθούς στο ύψος των αναγκών τους, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, προσφυγιά. 

Μπορεί σε κάποιους αυτή η ιστορία να φαίνεται μακρινή, να βλέπουν τα βήματα πίσω του εργατικού κινήματος παγκοσμίως μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου, στην επίδραση πολιτικών που χειραγώγησαν τους λαούς και να απογοητεύονται. Όμως παραμένει εδώ, στον 21ο αιώνα, η ανάγκη να έχουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και γι’ αυτό δεν το βάζουμε κάτω.

Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προπαγανδίζει την «έξοδο από τα μνημόνια» και τη «δίκαιη ανάπτυξη» όμως στην πραγματικότητα σερβίρει νέους εκβιασμούς γύρω από τα 88 επιπλέον προαπαιτούμενα για να κλείσει η 4η αξιολόγηση. Η ανάπτυξη που προσδοκούν σε κλάδους της οικονομίας δε θα συνοδευτεί με επαναφορά όλων όσων χάσαμε την περίοδο της κρίσης. Όμως οι νόμοι που συνόδεψαν τα μνημόνια - ψηφισμένοι από όλα τα κόμματα του κεφαλαίου - και άλλοι που ετοιμάζονται, ήρθαν για να μείνουν, με αποτέλεσμα τα λαϊκά προβλήματα να μην έχουν τέλος.

Για όλα αυτά που μας πνίγουν, η μόνη διέξοδος μπορεί να είναι ο οργανωμένος αγώνας μέσα από τα συνδικάτα μας. Να μην κάνουμε πίσω από την απαίτησή μας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα του 21ου αιώνα, των σημερινών αναγκών μας. Και τον δρόμο δείχνουν σήμερα τα σωματεία, οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, οι αγωνιστές συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οργανώνουν την πάλη για όλα όσα αφορούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Πρωτοστατούν στον αγώνα για κλαδικές συμβάσεις με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για την υγεία και την παιδεία των παιδιών του λαού, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Σε αυτό το δρόμο καλούμε όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, τους συνδικαλιστές σέβονται τους εργαζόμενους που εκπροσωπούν. 

Σ’ αυτή τη μάχη όμως χρειάζεται να παραμερίσουμε και όσους βάζουν εμπόδια στην οργάνωσή μας. Τις δυνάμεις του συμβιβασμού στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που εκπροσωπούν την πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο με όποιο προσωπείο και αν εμφανίζονται. Έχουν τεράστιες ευθύνες, για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από τις πραγματικές αιτίες της αντεργατικής πολιτικής και για τη στήριξη που δίνουν στην κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου να περνάνε αντεργατικά μέτρα χωρίς αντιδράσεις, όπως πρόσφατα έκαναν στην 3η αξιολόγηση που περιλάμβανε ακόμα και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. 

Θυμίζουμε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου που τώρα εκφράζονται ως δύο διαφορετικές παρατάξεις, δεν πάρθηκε καν απόφαση για κινητοποίηση του εργατικού κέντρου τις μέρες ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Η ευθύνη τους λίγες μέρες πριν την Εργατική Πρωτομαγιά είναι μεγάλη. Σέρνουν ένα και πλέον μήνα τώρα το εργατικό κέντρο ουσιαστικά στη διάλυση, καθώς με αποκλειστική τους ευθύνη, δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα προεδρείο με την επόμενη συνεδρίαση να μετατίθεται για τις 20 Απρίλη, 10 μέρες πριν την απεργία! Συνεχίζουν την απαράδεκτη τακτική που είχαν πριν το συνέδριο του ΕΚΕ την οποία με αποφασιστικότητα αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων, επιβάλλοντας να γίνει συνέδριο με ουσιαστική συζήτηση για την ανάγκη το Εργατικό Κέντρο να μπει στο δρόμο της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων και της αγωνιστικής διεκδίκησης. Η στάση τους στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι αποκαλυπτική για το γεγονός ότι στην ουσία δε τους ενδιαφέρει να λειτουργήσει το Εργατικό Κέντρο. ΕΜΕΙΣ και ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αυτοί δηλαδή που πριν δυο μήνες συγκροτούσαν μαζί και ενιαία την πλειοψηφία τώρα τσακώνονται σαν τα κοκόρια για τις καρέκλες.

Καμιά εμπιστοσύνη σε αυτές τις δυνάμεις που οδηγούν στην παραλυσία, στην υπονόμευση της οργάνωσης της πάλης, στη στήριξη των σχεδίων εργοδοσίας και κυβέρνησης για κλιμάκωση της επίθεσης.

Σχετικά με την όξυνση των ανταγωνισμών και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τονίστηκε ότι η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, που έχουν στο επίκεντρο το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.  

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας μπλέκει όλο και πιο πολύ στον καυγά των μονοπωλίων. Έχει κάνει τη χώρα μας ένα τεράστιο πεδίο βολής με δεκάδες βάσεις. Παίρνει ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας σε πολεμικές νατοϊκές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς. 

Βρισκόμαστε σε μια φάση που οξύνονται οι ανταγωνισμοί και προετοιμάζεται επέμβαση στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, με ορμητήριο την Ελλάδα. 

Όμως ο ελληνικός λαός δεν είχε τίποτα να κερδίσει από αυτήν την εμπλοκή. Αντίθετα, πλήρωσε και πληρώνει από τις τσέπες του τη συμμετοχή στους πολέμους στο πλευρό του ΝΑΤΟ, όπως και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, όλοι εμείς που μαχόμαστε για τη δουλειά και τη ζωή μας έχουμε την υποχρέωση να παρέμβουμε σε αυτές τις εξελίξεις για να μην περάσει κανένας εφησυχασμός. 

Σε αυτές τις συνθήκες τιμάμε την 1η του Μάη σηκώνοντας τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως στην πράξη κάναμε για άλλη μια φορά την περασμένη βδομάδα με έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στη Ριτσώνα με σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης και όχι λόγια συμπόνιας που ακούστηκαν χθες στην επίσκεψη του επιτρόπου της ΕΕ, του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής, του δημάρχου Χαλκίδας και της κουστωδίας τους από κυβερνητικά στελέχη.

Προχωράμε με μαζικές διαδικασίες στα σωματεία μας, με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, σε σχολές κατάρτισης και σχολεία ώστε να μην γίνει η 1η Μάη ένα «μνημόσυνο» όπως πιθανά θέλουν κάποιοι. Βάζουμε στόχο η 1η Μάη να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών! Να αποτελέσει μια μεγάλη παρέμβαση του εργατικού- λαϊκού κινήματος στις επικίνδυνες εξελίξεις.

Ορισμένες μαζικές παρεμβάσεις για την προετοιμασία της απεργίας που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη:
Τετάρτη 18/4 5.30 μ.μ. σε μαζική εξόρμηση στα Νυχτερινά σχολεία και το Δ.ΙΕΚ στο συγκρότημα του Βούρκου
Πέμπτη 19/4 10.30 π.μ. σε μαζική περιοδεία- εξόρμηση των σωματείων στο ΤΕΙ
Πέμπτη 26/4 6.30 μ.μ. πικετοφορία στην Αρτάκη
Παρασκευή 27/4 6.30 μικροφωνική και μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Χαλκίδας 
Σάββατο 28/4 10.30 π.μ. περιοδεία στη Λαϊκή της Χαλκίδας (Νεάπολη)
Κυριακή 29/4 10.30 π.μ. περιοδεία στη Λαϊκή του Βασιλικού
Δευτέρα 30/4 περιοδεία στη λαϊκή της Αυλίδας