Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΕΝΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΜΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, σε πολλούς Ιερούς Ναούς, οι οποίοι τιμώνται στο ιερό πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την παραμονή της εορτής, Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 το απόγευμα. χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Μύτικα, με την συμμετοχή πλειάδος Κληρικών με προεξάρχοντα τον Αρχιερατικό Επίτροπο Χαλκίδος και Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου, Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου και πλήθους πιστῶν, οι οποίοι...
παρά την δυνατή βροχή προσήλθαν στην εορτή και συμμετείχαν και στην ακολουθήσασα λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Τιμίου Προδρόμου.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου. Την παραμονή της εορτής, κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό είχε προεξάρχει και κηρύξει τον θείο λόγο ο Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητρόπολεως, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων της περιοχής, αλλά και της γείτονος Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου και πλήθους πιστών οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν τον Τίμιο Πρόδρομο.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, τον εξ Αμαρύνθου καταγόμενο Αρχιμ. Παύλο Μπαραμπούτη, Κληρικό της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τον Πρωτοπρεσβ. Αντώνιο Μπαφαλούκο, Κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Μεγάρων, τον Πρωτοπρεσβ. Μαρτίνο Retzolt, Κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Γερμανίας, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Οικον. Κυριάκο Κοκκάλα, τον Πρεσβ. Ιωάννη Μπαραμπούτη, Εφημέριο του Ι. Ναού Ευαγγελίστριας Αμαρύνθου και τον Διάκ. Πορφύριο Γερμανό.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ενώ κατά τους εορτασμούς παρέστησαν και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία της Ι. Εικόνος κατά την παραμονή, αλλά ανήμερα το εσπέρας, μετά τον μεθέορτο Εσπερινό, και τους Χαιρετισμούς του Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Παύλου Μπαραμπούτη, με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ναού, των παιδιών του Χορευτικού Τμήματος, αλλά και πλήθους Αμαρυνθίων.
Την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως επιμελήθηκε ο Εφημέριος του Ι. Ναού  Οικον. Κυριακός Κοκκάλας με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και την συμμετοχή πολλών εθελοντών και εθελοντριών της Ενορίας, ενώ στα ιερά Αναλόγια, κατά το διήμερο της πανηγύρεως, έψαλαν Χοροί Ιεροψαλτών, υπό του πρωτοψάλτου κ. Ισιδώρου Χαλιούλια και του λαμπαδαρίου κ. Φιλίππου Ιωάννου