Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

ΣΥΡΙΖΑ-Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας

Για την δημοτική αγορά της Χαλκίδας…..

1. Να δηλώσουμε ότι αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε πολίτη, κάθε ομάδας πολιτών και κάθε συλλογικότητας, από όποιο πολιτικό ή κομματικό χώρο και αν προέρχεται, στα πλαίσια του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και της κοινωνίας των Πολιτών, να συνασπίζεται και να εκφράζει την άποψή του, να διεκδικεί αυτό που θεωρεί σωστό. Είναι πλούτος για την Δημοκρατία οι διαφορετικές απόψεις και αντιπαραθέσεις, πάντα στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού.
2. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν, είτε εκλεγμένο είτε όχι, να θεωρεί ότι είναι «ιδιοκτήτης της πόλης» και των λειτουργιών της, να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και...
με μυστικοπάθεια, εκτός δημοκρατικού πλαισίου στα όρια της νομιμότητας, μη αναγνωρίζοντας την δικαιοδοσία των οργάνων της πολιτείας να ελέγχουν.
Από την αρχή της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής  (Σεπτέμβριος 2014)  η δημοτική αρχή έδειξε  ότι είχε μια ξεκάθαρη άποψη για το που θέλει να πάει την πόλη… από τις πρώτες αποφάσεις ήταν το «χάρισμα» του Δάριγκ, που πόσο χρήσιμος θα ήταν, τώρα που μπαίνει σε εφαρμογή και η πρόταση του ΕΚΠΑ για την ενσωμάτωση και αναβάθμιση των ΤΕΙ Ψαχνών… και έδειξε τις προθέσεις της για την Δημοτική Αγορά Χαλκίδας (ΔΑΧ), ακολουθώντας την τακτική και πολιτική των προκατόχων του: από δημιουργία Mall, πάρκο, Συνεδριακό κέντρο, πάντα με τον ίδιο παρονομαστή: γκρέμισμα . Στις συνεντεύξεις του ο Δήμαρχος δεν δίσταζε να μιλά απαξιωτικά γι’ αυτήν, δείχνοντας πλήρη αδυναμία κατανόησης της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αξίας της. Είναι πια πασιφανές ότι η  αποκατάσταση της Δημοτικής  Αγοράς και η επαναλειτουργία της , πολλαπλά κέρδη και οφέλη θα έχει η Πόλη. Η παρέμβαση της ομάδας των πολιτών για την διάσωση της ΔΑΧ, ήταν καταλυτική και  πήρε με το μέρος της, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Χαλκίδας και κατάφερε αυτό που φαινόταν απίθανο στους οπαδούς της κατεδάφισης. Η Αγορά κηρύχτηκε και πάλι μνημείο τον Δεκέμβριο του 2014, με διατήρηση της χρήσης της σαν δημοτικής αγοράς. Είναι αυτό μια νίκη που πρέπει να αποδοθεί σε όλους τους πολίτες και τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίσθηκαν με ανιδιοτέλεια γι’ αυτό. 
Ωστόσο, η Αγορά αφέθηκε να λεηλατείται χωρίς να ιδρώνει το αυτί της Δημοτικής Αρχής στις αυστηρές οδηγίες  του ΚΣΝΜ, για μέτρα πραγματικής φύλαξης της Αγοράς (κατάλληλη και καλαίσθητη περίφραξη, φωτισμό κλπ). Θα επιβεβαιωνόταν έτσι η άποψη αυτών που θέλουν  το γκρέμισμα και ο χαρακτηρισμός «ερείπιο», «κουρελού», «ποντικώνας»… που δημιουργούν αγανάκτηση στους Πολίτες.
Ανάμεσα στις προσφορές που έγιναν και θα βοηθούσαν  να προχωρήσει γρήγορα το έργο ήταν της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ που προσέφερε στις αρχές του ‘15  στον κ. δήμαρχο, την δωρεάν βοήθεια της  στην ετοιμασία του φακέλου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.  Αλλά, μέγα λάθος, ο κ. δήμαρχος αγνόησε και την Αρχιτεκτονική Σχολή, επιλέγοντας  τον δρόμο της ανάθεσης σε ιδιωτικό γραφείο της μελέτης για την προετοιμασία του Φακέλου  για  τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. 
Ήταν γνωστό ότι το ΚΣΝΜ δεν θα επέτρεπε καμία παρέκκλιση από την αρχική του θέση, ότι δηλαδή δεν θα επέτρεπε καμία αποκαθήλωση στοιχείων του μνημείου. Η μελέτη που κατατέθηκε όμως αιτείται αποκαθηλώσεις! 
Έχουν χαθεί ήδη δύο χρόνια, με δεδομένη την πολιτική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για την πραγματοποίηση του έργου της αποκατάστασης και ένταξης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας στον ιστό και την λειτουργία της Πόλης.
Χάθηκαν 2 χρόνια (και αρκετό χρήμα) με υπαιτιότητά της  Δημοτικής Αρχής, που δεν αξιοποίησε την Πανεπιστημιακή κοινότητα και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. 
Τώρα γιατί οργίζεστε για την …καθυστέρηση; από την αυτοψία που θέλει να κάνει το ΚΣΝΜ, μετά από την μελέτη που υποβάλατε πάλι με πλήρη άγνοια όλων μας για το περιεχόμενό της;  
Η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο κ. Δήμαρχος ψάχνει να βρει  πίσω από τις «καθυστερήσεις»  για τις οποίες έχει την πλήρη ευθύνη, λόγω κακών και εν κρυπτώ χειρισμών, πάλι εχθρούς της θητείας του:  αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, εχθρούς πολίτες, πολιτικές σκοπιμότητες του ΚΣΝΜ  και κομματικές  τρικλοποδιές . Πάλι  επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών .
 Ένας δρόμος υπάρχει: ακολουθήστε τις νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες και τις υποδείξεις της υπερκείμενης αρχής του ΚΣΝΜ.  Πρέπει το έργο της αποκατάστασης και ένταξης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας στην λειτουργία της Πόλης, να μπει σε εφαρμογή.
Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η  αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς είναι καίριας σημασίας για την Χαλκίδα. Είναι μακρόπνοο έργο και προφανώς δεν θα ολοκληρωθεί στα πλαίσια μιας Δημοτικής θητείας. Δεν μπορεί να γίνεται όμως αντικείμενο μικροπολιτικών επιδιώξεων και επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων, σκορπώντας δώθε και κείθε αναθέματα . Εξάλλου είναι σίγουρο ότι θα αποτιμηθεί η  προσφορά της όποιας Δημοτικής Αρχής, με το πέρασμα του χρόνου, θετικά ή αρνητικά. Εσείς αποφασίζετε.