Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Αρχαιολογικό συνέδριο
στις 31 Μάη στην Ιστιαία

Ένα από τα αιτήματα και τα ελλείμματα της περιοχής μας ήταν ηανυπαρξία Αρχαιολογικού Μουσείου, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο Νομό,όπου διέθετε τέσσερα Μουσεία και μάλιστα αξιόλογα (Χαλκίδα, Ερέτρια,Κάρυστος, Σκύρος).
Η «ΒΕ», συνεχώς είχε στην πρώτη γραμμή τωνδιεκδικήσεων το πρόβλημα αυτό και από την πρώτη στιγμή πουανακοινώθηκε ότι θα αναπαλαιωθεί το κτίριο της «Αρέθουσας» στηΧαλκίδα, για να στεγαστεί το νέο μουσείο, όπου προέβλεπε πτέρυγα γιατην έκθεση των ευρημάτων από την Βόρεια Εύβοια, αντέδρασε προς ταΥπουργεία, Νομαρχιακό Συμβούλιο, κλπ.
Η απάντηση από το υπουργείο ήταν ότι η κατασκευή κτιρίου ήταν δύσκολη,λόγω χρηματοδοτήσεων. Προτείναμε το κτίριο του αρχοντικού«Βλαχοθανάση», στα Καμάρια, ανακαινισμένο από το 1997, ανήκε δε στουπουργείο Πολιτισμού!!!
Έκτοτε άρχισε ένας αγώνας να πεισθούν οιαρμόδιοι του υπουργείου. Έγινε πλήρης κατάλογος, (καταγραφή), από τονσυντοπίτη μας αρχαιολόγο Άγγελο Ριτσώνη, των ευρημάτων που στολίζουνάλλα μουσεία και έχουν βρεθεί στο τόπο μας η είναι κλειδωμένα σεαποθήκες των Ωρεών και Λουτρών Αιδηψού, έγινε πλήρης φάκελος τουκτιρίου «Βλαχοθανάση» και τελικά οι αυτοψίες από τους μηχανικούς τουυπουργείου και της ΙΑ Εφορίας Αρχαιοτήτων.
Όλοι τους έχουν καταλήξειστην καταρχήν δημιουργία Συλλογής Αρχαιοτήτων και έκριναν το κτίριοκατάλληλο.
Η Νομαρχία Ευβοίας πείστηκε να διαθέσει τα ποσά που αφορούντις συντηρήσεις του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου και στις 31Μάη, διοργανώνει ημερίδα με ομιλητές καταξιωμένους αρχαιολόγους(Έλληνες και Ευρωπαίους), με θέμα το «Ιστιαιακόν κράτος».
Στην ημερίδα αναμένεται να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση.Είναι μια θετική εξέλιξη και μέχρι στιγμής βαίνει καλώς.
Η παρουσίατου Αρχαιολογικού Μουσείου, καθιστά τη Βόρεια Εύβοια, ως τόποπροορισμού Δημοτικών Σχολείων, Λυκείων, ερευνητών και επισκεπτών.
Καταγράφεται στους χάρτες η ύπαρξή του και μαζί με άλλα θέματααναφοράς που χρήζουν αξιοποίησης θα δώσουν προστιθέμενη αξία στοφυσικό κάλλος της περιοχής μας και στις υπηρεσίες που παρέχουν οισυμπολίτες μας που ασχολούνται με τον τουρισμό.
ΑΠΟ voriaevia