Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Ένωση Ξενοδοχείων Αθηνών - Αττικής
Με μειωμένες πληρότητες,
τιμές και έσοδα
το πρώτο τετράμηνο 2009

Η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε ήδη «μουδιασμένα» εν μέσω κρίσης – και όχι μόνο εξ αιτίας αυτής αλλά και των διαφόρων προβλημάτων που υπάρχουν στην Αθήνα.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Αθήνας καλούνται να «πολεμήσουν», αφενός με μειωμένες πληρότητες ( -15.2%), μειωμένες τιμές ( -8.8%) και περιορισμένα ( -22.6%) έσοδα (στοιχεία Απριλίου 2009, πηγή: GBR Consulting) και αφετέρου με ακραία φαινόμενα βίας απέναντι σε τουρίστες - ενοίκους (αλλά και εργαζόμενους) ορισμένων ξενοδοχείων της Αθήνας, οι οποίοι πλέον δε γίνονται απλώς θύματα κλοπής, αλλά και θύματα κακοποίησης…
«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον τουρισμό», επισημαίνει ο πρόεδρος της η ΕΞΑ-Α κ. Γιάννης Ρέτσος, «αλλά την κοινωνία ολόκληρη και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν πρέπει να προκύψουν μέσα από συναινετικό διάλογο και να καλύπτουν όλες τις πτυχές του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος».
Η κρίση ήδη πλήττει τις τουριστικές επιχειρήσεις της Αθήνας -με τις γνωστές συνέπειες που οι μειώσεις αντιπροσωπεύουν για την πορεία της επιχειρηματικότητας αλλά και της Απασχόλησης στην Αθήνα – Αττική.
Σ’ αυτήν τη ζοφερή κατάσταση και τις συνέπειές της, έρχονται να προστεθούν όχι μόνο τα «άβολα» για τους επισκέπτες ωράρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, όχι μόνο η μεγάλη εκκρεμότητα της πόλης (το Συνεδριακό Κέντρο στο ΤΑΕ-ΚΒΟ-ΝΤΟ το οποίο είναι δύο χρόνια τώρα μπλοκαρισμένο από το Σ.Τ.Ε.), όχι μόνο η κακή καθαριότητα σε πολλούς Δήμους, εξοχές και παραλίες της Αττικής, αλλά και οι κλοπές - ως και η κακοποίηση επισκεπτών.
Τόσο ένοικοι ξενοδοχείων όσο και εργαζόμενοι σε αυτά, δυστυχώς, φθάσαμε στο σημείο όχι μόνο να καταληστεύονται αλλά και να ξυλοκοπούνται σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας, τις οποίες η ΕΞΑ-Α έχει υποδείξει λεπτομερώς (ανά δρόμο και περιοχή) και κατ’ επανάληψη, σε κάθε αρμόδιο εκπρόσωπο της πολιτείας και σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα, χωρίς όμως να υπάρξει τελικά κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Μεσούσης μιας απογοητευτικής τουριστικής περιόδου, καλούμεθα να διαμαρτυρηθούμε εκ νέου για τα <>bθέματα ασφάλειας στην πόλη κι αυτό γιατί αντί τα ως άνω φαινόμενα να περιορισθούν, δυστυχώς παίρνουν νέες και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Δεν αρκεί πλέον να μας δίνονται υποσχέσεις ή προσωρινές, πρόσκαιρες - βραχυπρόθεσμες λύσεις.
Η ΕΞΑ-Α ζητά να σχεδιαστούν και να εφαρμοσθούν άμεσα, με σταθερότητα και σε βάθος χρόνου, τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, επισκεπτών και πολιτών, αυτή τη φορά όχι μόνο για να προστατευθεί το όνομα της Αθήνας και η βιωσιμότητά των επιχειρήσεων, αλλά και για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από κάθε φορέα και αρμόδιο, ότι η Αθήνα οφείλει να υπερασπιστεί καλύτερα και επί της ουσίας την εικόνα της «αιώνιας και ασφαλούς πόλης» που προσπαθεί να προβάλλει στις διεθνείς αγορές- ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του χειμώνα που έκαναν το γύρο του κόσμου.
Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν οι επισκέπτες μας περπατούν ελεύθερα στους δρόμους της, χωρίς τον κίνδυνο να οδηγηθούν αντί του ξενοδοχείου, στο …νοσοκομείο.
Θοδωρής Κουμέλης