Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Σημεία Ομιλίας Υφυπουργών
Οικονομίας και Εσωτερικών

Τη βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει στην πράξη την ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου μετέφεραν στο Συνέδριο οι εκπρόσωποι της, υφυπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών κκ. Μπούρας και Ζώης. Ειδικότερα, από πλευράς του κ. Μπούρα τονίστηκαν τα ακόλουθα:
Το ζήτημα της νησιωτικής πολιτικής είναι κεντρικό για την ποιότητα και τη βιωσιμότητα της χώρας. Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια στηρίζει το νησιωτικό χώρο με συγκεκριμένα μέτρα και έχει σαφή πολιτική απόφαση να συνεχίζει να στηρίξει τα νησιά μας με στοχευμένες πολιτικές στους τομείς μεταφορών, ενέργειας, περιβάλλοντος, τουρισμού και επιχειρηματικότητας .
Μαζί με την ΕΝΑΕ, έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των Ν.Α για την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
Έχουμε προχωρήσει στην ίδρυση της Νομός Α.Ε και έχουμε προχωρήσει στη συγκρότηση Ομάδων Έργου γιαντο ΕΣΠΑ που ήδη έχει ξεκινήσει και προετοιμάζει τα μεγάλα έργα. ‘Ηδη, έχουμε επιτύχει την έγκριση του Σχεδίου διαχείρισης του ΕΣΠΑ και είμαστε μια από τις 4 χώρες που το έχουν επιτύχει.
Ειδικά για τα νησιά, ο κ. Μπούρας τόνισε ότι η Κυβέρνηση τα έχει στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα. Μέτρα ακτοπλοϊκής σύνδεσης ειδικά των μικρών νησιών, μέτρα για το περιβάλλον υποδομές αντιμετώπισης της λειψυδρίας, εκσυγχρονισμό των Κέντρων . Υγείας, υποδομές ηλεκτροδότησης κλπ Επί πλέον, η Κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί νέα δέσμη μέτρων που στηρίζουν τα νησιά, ειδικά αυτήν την περίοδο της κρίσης.
Πρόσθετα κονδύλια ύψους 200 εκατ. Ευρώ, πρόσθετα κονδύλια στα ΠΕΠ Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, φορολογικά κίνητρα, τόνωση της επιχειρηματικότητας, στήριξη του τουρισμού με συγκεκριμένα 14 μέτρα είναι μερικές από τις πολιτικές που εφαρμόζουμε ήδη. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά και να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις θέσεις της ΕΝΑΕ. Από την πλευρά του ο υφυπ. Κ. Χρ.Ζώης μετέφερε την πολιτική απόφαση της Κυβλέρνησης και του Υπ. Εσωτερικών να στηρίξει το νησιωτικό χώρο και εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΝΑΕ να διοργανώσει το Συνέδριο που, με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα αποδώσει πολλά και σημαντικά αποτελέσματα σε επιστημονική βάση