Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΕΝΑΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Δ.Σ ΕΝΑΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ενόψει της σημερινής έναρξης του Συνεδρίου της ΕΝΑΕ στη Μυτιλήνη της Λέσβου, το Δ.Σ της ΕΝΑΕ και ο νομάρχης Λέσβου κ. Π. Βογιατζής έδωσαν συνέντευξη τύπου, κατά την οποία ανέλυσαν τους στόχους του Συνεδρίου αλλά και τις σταθερές επιδιώξεις της ΕΝΑΕ για πολιτικές ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου.
Μιλώντας στη συνέντευξη ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημ. Δράκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την κάλυψη των αναγκών των Περιφερειών που υστερούν, όπως είναι οι νησιωτικές και οι ορεινές, είναι πάγια επιδίωξη της ΕΝΑΕ.
Ο νησιωτικός χώρος, είπε, είναι ένας εθνικά ευαίσθητος χώρος που έχει σημαντικές δυνατότητες. Ενόψει και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι ιδιαιτερότητες των νησιών πρέπει να ληφθούν υπόψη ενώ μέσα από το ΕΣΠΑ πρέπει να προβλεφθούν οι ανάλογοι πόροι .Προβλήματα όπως αυτά των συγκοινωνιών, των ειδικών υποδομών, αλλά και της λαθρομετανάστευσης που αναδεικνύεται και πάλι στην επικαιρότητα λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει, είναι θέματα που θα μας απασχολήσουν, προκειμένου να καταθέσουμε τις δικές μας γόνιμες προτάσεις.
Είναι πραγματικά κρίμα, συνέχισε ο κ. Δράκος, ότι σε ένα τόσο σημαντικό Συνέδριο δεν μετέχει η μείζων μειοψηφία για κομματικούς λόγους και κατ’ εντολή της ηγεσίας της και παρά το γεγονός ότι συνάδελφοι νομάρχες από τη νησιωτική Ελλάδα εξέφρασαν την επιθυμία να παραστούν. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ εξήρε την υπεύθυνη στάση των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας οι οποίες, αν και είχαν διαφωνήσει με την πλειοψηφία της ΕΝΑΕ στις τελευταίες κινητοποιήσεις, μετέχουν σήμερα στο πολύ σημαντικό αυτό συνέδριο.
Από την πλευρά του ο νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής τόνισε :
Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Λέσβο και τα όλα τα νησιά μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε όλο το εύρος τα ζητήματα. Είναι πραγματικά κακό που δεν συμμετέχει η μείζων μειοψηφία, χωρίς λόγο. Ειδικά σε ένα Συνέδριο όπως αυτό που διεξάγεται μάλιστα στη Λέσβο, σε μια Νομαρχία που είχε λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις αποδεικνύοντας την αυτοτέλεια της.
Το Συνέδριο μας θα καταλήξει σε συμπεράσματα και ψηφίσματα που θα είναι εργαλεία στα χέρια μας για μια νέα πολιτική για τα νησιά μας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ, τόνισαν ακόμη τα ακόλουθα:
- Η Ελλάδα , σε συνεργασία με την Ε.Ε, η οποία έχει αναγνωρίσει πλέον την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου πρέπει να εξειδικεύσει τις πολιτικές της για τα νησιά και να προχωρήσει σε ανάλογα Προγράμματα στήριξης τους.
- Η ΕΝΑΕ εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα τεθεί και πάλι το ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο επιμένει και θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση και για μια σοβαρή ουσιαστική νησιωτική πολιτική. - Μια από τις βασικές προτάσεις της ΕΝΑΕ θα είναι η πρόβλεψη ενός ποσοστού 5% επί πλέον από το ΕΣΠΑ και τους ΚΑΠ για την ανάπτυξη ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών.
Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου. Το Συνέδριο αρχίζει σήμερα το απόγευμα παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και από προσωπικότητες του επιστημονικού χώρου που ασχολούνται με ζητήματα νησιωτικής πολιτικής.