ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
"Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή κι ιδιαίτερο όσο κι εύλογο ενδιαφέρον τις αναφορές, που πυκνώνουν πλέον, σε ότι έχει σχέση με το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της σήμερα ισχύουσας κατάστασης στα πρωταθλήματα της Β΄και της Γ΄Εθνικής κατηγορίας.
Όπως βέβαια συμβαίνει συνήθως στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτές οι αλλαγές που συζητούνται, θα λειτουργήσουν σε βάρος των μόνων πρωταγωνιστών του αθλήματος, των ποδοσφαιριστών. Ουδείς έχει δείξει διάθεση να ρωτήσει, να ανταλλάξει απόψεις, να ακούσει προτάσεις αφού, εντελώς λαθεμένα, καλλιεργείται η αίσθηση της άνευ όρων αποδοχής.
Δεν αμφισβητείται ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα ως προς την βιωσιμότητα των ομάδων σε Β΄ και Γ΄ Εθνική κατηγορία. Ωστόσο, αυτά δεν πρόκειται να λυθούν αν απεμπολήσουν τα δικαιώματα τους οι ποδοσφαιριστές και μετατραπούν οι ομάδες σε ερασιτεχνικές, ειδικά μάλιστα στην Γ΄ Εθνική, από την οποία φαίνεται ότι υπάρχει η τάση (ή μήπως είναι κι απόφαση;) να ξεκινήσουν οι αλλαγές στο τωρινό καθεστώς.
Τυχόν μετατροπή του χαρακτήρα ομάδων και πρωταθλημάτων σε ερασιτεχνικό θα έχει τις εξής όλως αρνητικές επιπτώσεις.
Πρώτα από όλα θα συρρικνωθεί με τρόπο δραματικό ο ήδη πανταχόθεν βαλλόμενος κλάδος των ποδοσφαιριστών και εκατοντάδες συνάδελφοι μας θα οδηγηθούν σε ανεργία. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές εξωθούνται εκτός της Σούπερ Λίγκα και πλέον είναι ανεπιθύμητοι και για τις μικρότερες κατηγορίες.
Προκύπτουν τεράστια προβλήματα ως προς την τήρηση των όρων των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών που είναι ήδη σε ισχύ. Αυτά πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά για το σύνολο της χρονικής διάρκειας τους αλλά ποιος θα το εγγυηθεί; Αυτοί που σπεύδουν να προετοιμάσουν το έδαφος για την πλήρη αλλοίωση της φιλοσοφίας και της εικόνας των πρωταθλημάτων, προκειμένου να απαλλάξουν από έξοδα τους παράγοντες και να δικαιολογήσουν την ασυνέπεια τους; Παράλληλα, πάρα πολλοί συνάδελφοι μένουν ανασφάλιστοι αφού χάνουν το δικαίωμα να έχουν ένσημα.
Αυτή η εξέλιξη τους αφήνει πλήρως εκτεθειμένους καθώς άλλα γνώριζαν ότι ίσχυαν και με τρόπο διαφορετικό διαμορφώνεται η κατάσταση με αποτέλεσμα να δέχονται ισχυρό πλήγμα στην ζωή τους στην οποία άφησαν κατά μέρος κάθε άλλη δραστηριότητα ή διαδικασία επιμόρφωσης τους ώστε να αφοσιωθούν στο ποδόσφαιρο και μόνο σε αυτό.
Η έλλειψη ασφάλισης θα είναι εξαιρετικά οδυνηρή και σε περιπτώσεις τραυματισμών. Ποιός θα πληρώσει για χειρουργικές επεμβάσεις, αποκατάσταση, φυσιοθεραπείες; Οι ποδοσφαιριστές θα είναι εντελώς εκτεθειμένοι και κυριολεκτικά θα μένουν στο έλεος του Θεού.
Μάλιστα, επειδή βλέπουμε πολλά να συμβαίνουν στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αν υπάρξει σοβαρός τραυματισμός ποδοσφαιριστή και προκληθεί μόνιμη βλάβη που θα τον καθιστά ανίκανο για οποιαδήποτε εργασία, ποιος θα αναλάβει να καλύψει τα έξοδα για την επιβίωση του στην υπόλοιπη ζωή του; Η φυσιογνωμία των πρωταθλημάτων θα χαθεί και θα προκύψει ένα αποτέλεσμα που δε θα έχει σχέση με οργανωμένη ποδοσφαιρική παρουσία αφού είναι ζωηρό το ενδεχόμενο να παίζουν στις ίδιες ομάδες επαγγελματίες κι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.
Δηλαδή, ο ένας ποδοσφαιριστής θα πληρώνεται κι ο άλλος όχι. Προκύπτει έτσι καθεστώς με άνισες ευκαιρίες εργασίας κι είναι ορατός ο κίνδυνος της έμμεσης διάκρισης, διότι η ομάδα είναι πολύ πιθανό ότι θα προτιμά τους ερασιτέχνες κι όχι τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ώστε να γλυτώσει χρήματα. Κεκτημένα δικαιώματα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών θα χαθούν και το πισωγύρισμα θα είναι ιστορικό και καταστροφικό.
Μη ξεχνάμε φυσικά ότι με την ουσιαστική κατάργηση της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και τις μεταβολές και στην Β΄ Εθνική σβήνουν πόλεις από τον χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου κι έτσι δε θα υπάρχει πια η αντιπροσωπευτικότητα που δίνει διαφορετική κι ιδιαίτερη νότα στο ποδόσφαιρο μας.
Η FIFA είναι βέβαιο ότι, πολύ σύντομα, θα εφαρμόσει το 6+5, δηλαδή, το καθεστώς με το οποίο θα είναι υποχρεωτικό να αγωνίζονται 6 γηγενείς ποδοσφαιριστές και 5 ξένοι. Από που άραγε θα προκύψουν και θα αναδειχθούν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που θα πρέπει να υπάρχουν στις ελληνικές ομάδες της Σούπερ Λίγκας για να τις ενισχύσουν, όταν θα έχουν, ουσιαστικά, διαλυθεί τα φυτώρια τους που είναι οι ομάδες των μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών;
Η μετατροπή πρωταθλημάτων από επαγγελματικά σε ερασιτεχνικά θα προκαλέσει την πλήρη υποβάθμιση τους αφού βέβαια κανείς δε θα μπορεί να έχει απαιτήσεις από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να ασχολούνται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα με τις υποχρεώσεις μιας ομάδας, να την ακολουθούν σε μετακινήσεις και να έχουν σοβαρότητα στην αγωνιστική παρουσία τους. Εξυπακούεται ότι με αυτές τις διαδικασίες, καταργείται κι ακυρώνεται κάθε ελπίδα και προσπάθεια για ανανέωση του έμψυχου δυναμικού του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο Εθνικών ομάδων και Σούπερ Λίγκας, από τις ομάδες που παραδοσιακά αναδεικνύουν ταλαντούχους Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Ποιό παιδί θα ασχοληθεί με προσοχή, αφοσίωση κι ενδιαφέρον με το ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικές ή …περίπου ημιεπαγγελματικές ομάδες ώστε να αφήσει όλα τα άλλα σε δεύτερη μοίρα, να δουλέψει, να βελτιωθεί και να προχωρήσει ώστε να κάνει καριέρα;
Η FIFA ορίζει με κατηγορηματικότητα και σαφήνεια ότι αναγνωρίζει και δέχεται ότι οι ποδοσφαιριστές μπορούν να έχουν την ιδιότητα του επαγγελματία ή του ερασιτέχνη και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση.
Στην Ελλάδα ορισμένοι επιχειρούν να κάνουν τη δική τους …ευρεσιτεχνία και σε αυτό το θέμα, δημιουργώντας μία “άλλη κατηγορία” ποδοσφαιριστών. Ο Π.Σ.Α.Π. δε δέχεται επ’ ουδενί την αλλαγή της ιδιότητας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας κι επιμένει ότι τα προβλήματα που σήμερα παρατηρούνται είναι δυνατό να λυθούν με τη θεσμοθέτηση σοβαρών ασφαλιστικών δικλείδων που δε θα επιτρέπουν τη συμμετοχή στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ομάδων οι οποίες δεν καλύπτουν τα απαραίτητα κριτήρια. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί βέβαια να αποτελεί λύση η κατάργηση του επαγγελματισμού στο ποδόσφαιρο.
Τυχόν αναδιάρθρωση κι αναμόρφωση των πρωταθλημάτων θα περιόριζαν τα προβλήματα ενώ υπάρχουν κι άλλες λύσεις που είναι εφικτό να εφαρμοσθούν, δίχως να ζημιωθούν ΜΟΝΟ οι ποδοσφαιριστές.
Η εκλογίκευση των δαπανών, η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε νέους ποδοσφαιριστές, η σύνταξη ορθών και ρεαλιστικών προϋπολογισμών, οι μελέτες βιωσιμότητας, η καλύτερη οργάνωση των ομάδων, ειδικά στον εμπορικό τομέα κι η πειστική παρουσία των διοικούντων τους θα βοηθήσουν. Απαιτούμε την καθιέρωση ως αναγκαίας κι απαραίτητης της εφαρμογής συστήματος αδειοδότησης ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας ΜΟΝΟ οι ομάδες που έχουν υγιή οικονομική βάση και μπορούν να προσφέρουν τις απαραίτητες εγγυήσεις. Όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις, ας μην αγωνισθούν.
Θα βρεθούν άλλες ομάδες ώστε να πάρουν τη θέση τους.
Το ξεκαθάρισμα του σάπιου από το γερό θα αλλάξει την εικόνα και θα δημιουργήσει άλλο τοπίο. Μέσα σε 2 χρόνια θα έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα μείνουν μόνο οι ομάδες που αξίζουν να παίζουν σε αυτό το επίπεδο.
Αυτό είναι το σωστό κι όχι να διαλύσουμε όλο το σύστημα επειδή δε θέλουν να πληρώνουν οι παράγοντες. Ακόμα και στην γάγγραινα, σώζεται ο ασθενής με τον ακρωτηριασμό και φυσικά δεν του κάνουμε ευθανασία.
Η "εύκολη λύση" είναι να χάσουν τα δικαιώματα τους οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αυτό δε θα συμβεί.
Όχι μόνο επειδή οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δε θα το επιτρέψουν αλλά και γιατί τουλάχιστον ο Π.Σ.Α.Π. νοιάζεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο και στο όνομα περίεργων πρακτικών και συναλλαγών δε θα συναινέσει σε ένα έγκλημα που θα ισοπεδώσει ότι, με μεγάλο κόπο και πολυετείς αγώνες, δημιουργήθηκε".