Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

"Μέτρα
για την εργασία"

Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε η τόνωση της αγοράς εργασίας να συμβαδίσει με την ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).
Ο Χουάν Σομάβια, γενικός διευθυντής του Οργανισμού, προειδοποίησε ότι χωρίς κυβερνητική παρέμβαση και συντονισμένη πολιτική, μπορεί να περάσουν μέχρι και τέσσερα ή πέντε χρόνια προκειμένου η αγορά εργασίας να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, από τη στιγμή που θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
"Πρέπει λοιπόν να λάβουμε μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τον χρόνο αυτό", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σομάβια, πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, σε συνδυασμό με το ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού, όπου αναμένεται να παραστούν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Βραζιλιάνος ομόλογός του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης και οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Πολωνίας, του Τόγκο, της Μοζαμβίκης και της Τζαμάικα.
Ο Σομάβια δήλωσε ότι το συνέδριο θα τονίσει την ανάγκη για "πολιτική καθοδήγηση η οποία θα θέσει ως προτεραιότητα το θέμα της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας".
Σημείωσε δε ότι καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται, πρέπει να δημιουργούνται σε τακτική βάση περισσότερες θέσεις εργασίας προκειμένου να απορροφηθούν οι νέοι εργαζόμενοι, καθώς καθυστέρηση στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνεπάγεται και αύξηση των διεθνών ποσοστών ανεργίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, τα διεθνή ποσοστά ανεργίας θα κυμανθούν μεταξύ 6,5% και 7,4% μέχρι το επόμενο έτος, κάτι που μεταφράζεται σε 210 με 239 εκατομμύρια ανέργους σε όλο τον κόσμο.