Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ENAE

Έναρξη
του Συνεδρίου της ΕΝΑΕ
στη Μυτιλήνη
για τη Νησιωτική Πολιτική
Το ειδικό θεματικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ με θέμα:
Νησιωτικός χώρος- Ειδικές Πολιτικές ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στη Μυτιλήνη, παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, κομμάτων, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, προσωπικοτήτων από τον Πανεπιστημιακό Χώρο και στελεχών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από όλη τη χώρα. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώης και Οικονομίας κ. Αθ. Μπούρας, ενώ παρέστησαν ακόμη ο ΓΓ τουΥπ. Εσωτερικών κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο ΓΓ του Υπ. Αιγαίου Χρ. Μπουρούσης, ο ΓΓ της Περιφέρειας ΒΟΡΕΊΟΥ Αιγαίου κ. Ι. Λέκκας, οι βουλευτές Γ. Κανέλλης και Καρανασόπουλος (ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ), εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Χανίων Κυρ. Βιρβιδάκης ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ , ο δήμαρχοις Μυτιλήνης κ. Αθ. Γιακαλής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ανδρέας Τρούμπης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του νησιού.
Το Συνέδριο άρχισε με καλωσόρισμα από το νομάρχη Λέσβου κ. Παύλο Βογιατζή, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την τέλεση του στη Μυτιλήνη. Μεταξύ άλλων ο κ. Βογιατζής τόνισε: «Είναι άδικο να βάζουμε διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των νησιωτών μας, όπως συνέβη με το παρόν συνέδριο. Παρά την καλή θέληση μας, υπήρξε άρνηση από την πλευρά της μειοψηφίας που δεν βοηθά την κοινή μας προσπάθεια.
Σε θέματα όπως της νησιώτικης πολιτικής η ΕΝΑΕ οφείλει να είναι μπροστάρης. Τα ζητήματα στην εποχή της οικονομικής κρίσης είναι πολύπλοκα πλέον. Για παράδειγμα το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις τοπικές κοινωνίες, ούτε καν από τις κυβερνήσεις. Είναι αναγκαίο να γίνει ζήτημα της Ε.Ε. Πρέπει να δούμε τα αναπτυξιακά ζητήματα των νησιών σε όλες τους τις διαστάσεις. Υπάρχουν θέματα που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο αποτελεσματικά από το Κέντρο. Αυτό πρέπει να το ενισχύσουμε. Σε ζητήματα ανάπτυξη ευαίσθητων χώρων όπως τα νησιά, δεν μπορούμε να πάμε με διαχωρισμούς. Δεν χωρούν οι κομματικές σκοπιμότητες, προέχουν τα κοινά προβλήματα. Αναφερόμενος στο παράδειγμα του μοντέλου πράσινης ανάπτυξης του Αι Στράτη, ο κ. Βογιατζής σημείωσε ότι το μέλλον των νησιών δεν μπορεί να υπακούει σε οικονομικές και μόνο συνιστώσες, αλλά να λάβει υπόψη αειφορικά κριτήρια με την ΕΝΑΕ μπροστάρη.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημ. Δράκος ο οποίος τόνισε τα ακόλουθα :
“Πουθενά, σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ήλιος και η Σελήνη δε συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δε μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους, όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι της γης που κάποτε, ποιος ξέρει, σε τι καιρούς απίθανους, ποιος Θεός, για να κάνει το κέφι του, έκοψε και φύσηξε μακριά ίδιο πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους.” Δανείστηκα τα λόγια του Ελύτη, παιδί του τόπου τούτου, για να σας καλωσορίσω όλες και όλους στο όμορφο νησί της Λέσβου, την αιολική τούτη γη, γενέτειρα της Σαπφούς, του Αλκαίου, του Ορφέα, του Μυριβήλη, με ιστορία που ξεπερνά τα 3000 χρόνια. Πιστεύω δικαίως επιλέξαμε την υπέροχη Μυτιλήνη για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας με θέμα τη νησιωτική πολιτική και τις ειδικές πολιτικές που τη διέπουν.

Πρόκειται για ένα συνέδριο που αν μη τι άλλο αφορά στην Ελλάδα μας, τη χώρα μας που βρέχεται από θάλασσα. Ας αναλογιστούμε μονάχα ότι περίπου το 13% του πληθυσμού της χώρας κατοικεί στα νησιά που καλύπτουν το 19% του ελληνικού εδάφους.
Πρόκειται για ένα συνέδριο εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις Νομαρχίες, ασφαλώς ακόμη περισσότερο για εκείνες τις Νομαρχίες -13 στον αριθμό- που άπτονται του νησιωτικού χώρου. Σε αυτό το σημείο, νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τη λύπη μου, διότι από αυτό το τόσο σημαντικό συνέδριο, απουσιάζει ένα βασικό κομμάτι συναδέλφων μας από άλλες νομαρχίες, οι επικεφαλείς των οποίων απαρτίζουν τη μείζονα αντιπολίτευση στην ΕΝΑΕ.
Δεσμευμένη κυρίως από τη στάση της ηγεσίας της, η μείζον αντιπολίτευση, έχει λάβει την απόφαση –παρά την κρίσιμη περίοδο που διανύει ο τόπος- να απέχει από κάθε δραστηριότητα της ΕΝΑΕ για ένα δίμηνο. Δε θα σταθώ καθόλου στα γεγονότα που προηγήθηκαν αυτής της απόφασης -καθώς λίγο πολύ είναι σε όλους μας γνωστοί-, ούτε και στις δικαιολογίες πάνω στις οποίες πάτησε η ηγεσία της μείζονος αντιπολίτευσης για να την αιτιολογήσει. Διότι, δε μου αρέσει να βγάζω λόγους, χωρίς να έχω απέναντί μου, τον αντίλογο.
Δεν πρέπει όμως, εμείς, ως υπεύθυνοι άνθρωποι της πολιτικής, να αφήνουμε κομματικά συμφέροντα να μας απομακρύνουν από το στόχο μας, να ξεχνάμε ότι σκοπός μας –όπως και σκοπός αυτού του συνεδρίου- είναι να φέρουμε εις πέρας το μέγα έργο το οποίο έχει επωμιστεί η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.
Να συμβάλλουμε στη βελτίωση των πολιτικών, στην εφαρμογή αποτελεσματικών ειδικών πολιτικών για το νησιωτικό χώρο. Να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Το συνέδριό μας λαμβάνει χώρα μια ανάσα μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.
Το μήνυμα της κάλπης και η αποχή από αυτή μας λέει ότι πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια, να το ρίξουμε στη δουλειά. Οι πολίτες θέλουν να δουν έργα, θέλουν να νιώσουν τη συμβολή του κράτους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητά τους.
Οι 22 νεοεκλεγμένοι Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, συνάμα με τη συνδρομή της Πολιτείας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στη διεκδίκηση ευνοϊκών για τα νησιά μας μέτρων και πολιτικών στις Βρυξέλλες.
Ζητήματα όπως η λαθραία μετακίνηση μεταναστών, η κρίση στον τομέα τουρισμού, η κρίση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ξεκομμένα από την ηπειρωτική χώρα νησιά εμπίπτουν στη θεματολογία που πρέπει να έχει η ατζέντα της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Η βελτίωση των μεταφορικών συνδέσεων, η κατάλληλη πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση είναι προτεραιότητες που δεν χωρούν άλλη χρονοτριβή. Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι πολίτες αποζητούν εντονότερα και επιτακτικά πλέον την ενδυνάμωση των περιφερειακών θεσμών μέσα από την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, πόρων και εξουσιών, από το κεντρικό κράτος στην αυτοδιοίκηση. Ώστε να έρθει η εξουσία πιο κοντά στον πολίτη. Ώστε να μη χρειάζεται εκατομμύρια Έλληνες πολίτες να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, για να διεκπεραιώσουν μια απλή συναλλαγή με κάποιο Δημόσιο φορέα στην Αθήνα. Η λογική του ένα νησί, ένας Ο.Τ.Α. θα ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα και θα θέσει τον πολίτη στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων.
Έχουμε χρέος και ευθύνη απέναντι στους πολίτες και η νέα διοικητική μεταρρύθμιση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους, για τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Το μεγάλο στοίχημα της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης είναι και ο κύριος στόχος της ΕΝΑΕ. Η ΕΝΑΕ στοχεύει να αναδείξει, με όλους τους τρόπους, τις ιδιαιτερότητες και τα συγκεκριμένα προβλήματα όλων των περιοχών της χώρας και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες, ακόμη κι αν κατοικούν σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές. Θέλουμε να κάνουμε πράξη την περιφερειακή Δημοκρατία και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, που, άλλωστε, αποτελούν και στόχο της κυβέρνησης.
Φίλες και φίλοι,
Η στρατηγική ανάπτυξης του ΕΣΠΑ αποτελεί ένα σύνθετο και ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης προς την ίδια κατεύθυνση. Η ανάγκη άμεσης εφαρμογής και υλοποίησης των βασικών αξόνων του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού του ΕΣΠΑ είναι επιτακτική.
Η προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης, η διασυνοριακή και διαπεριφερειακή συνεργασία, η αειφόρος ανάπτυξη, η ψηφιακή σύγκλιση, η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, σε συνδυασμό με την περαιτέρω ώθηση της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας για την ενίσχυση των υπηρεσιών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος αποτελούν ένα φάσμα δράσεων που από μόνες τους υπόσχονται την επιτυχή αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων παθογένειας που ταλανίζουν τα νησιά και τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήθηκε, δεν είναι πλέον συμβατό με τις νησιώτικες ιδιαιτερότητες. Με απλά λόγια, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για το νησιώτικο χώρο και οι ειδικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν, πρέπει να αξιοποιούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών και τις σύγχρονες τάσεις που διαμορφώνονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Στόχος των ειδικών νησιώτικων πολιτικών θα είναι η μείωση των αρνητικών συνεπειών που προκαλούν τα δομικά μειονεκτήματα των νησιών και η αναγωγή της «νησιωτικότητας» σε συγκριτικό πλεονέκτημα για το νησιώτικο χώρο. Βασική αρχή των νησιώτικων πολιτικών πρέπει να είναι το δικαίωμα των νησιωτών να απολαμβάνουν υπηρεσίες αντίστοιχης ποιότητας και κόστους με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι άλλωστε υποχρέωση της Πολιτείας.
Η βιώσιμη ανάπτυξη της νησιώτικης Ελλάδας αποτέλεσε και αποτελεί χρέος μας, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα. Αγαπητοί συνάδελφοι, Σας καλώ όλους να αξιοποιήσουμε μαζί αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Να ακούσουμε τους εισηγητές, τους συναδέλφους μας. Να καταθέσουμε τις απόψεις μας, να συμμετέχουμε σε αυτό το στοίχημα και να το κερδίσουμε.
Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω κι εγώ όλες τις απόψεις. Εύχομαι να δοθούν έξυπνες, πρακτικές και βιώσιμες λύσεις μέσα από το θεματικό συνέδριο της ΕΝΑΕ. Είμαι βέβαιος πως θα φανούμε αντάξιοι της εθνικής μας κληρονομιάς.
Όχι μόνο ως Πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αλλά και ως απλό πολίτης είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει η ώρα, αρχίζοντας από σήμερα, να ταχθούμε όλοι στον αγώνα για μια καλύτερη νησιωτική Ελλάδα! Κηρύσσω λοιπόν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους και όλες για την παρουσία σας και την προσοχή σας.