Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Πού και πώς θα ανάβει τσιγάρο
Νέες διευκρινίσεις Αβραμόπουλου
εν όψει της απαγόρευσης του καπνίσματος
Περισσότερες διευκρινίσεις για το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος έδωσε ο υπουργός Υγείας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου προβλέπεται πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ δεν θα προβλέπεται καπνιστήριο.
Στο νόμο υπάρχει διάταξη για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάτω των 70 τ.μ. τα οποία οι ιδιοκτήτες θα επιλέγουν αν θα είναι καπνιστών ή μη καπνιστών.
Για τα καταστήματα άνω των 70 τ.μ., το 30% του συνολικού εμβαδού θα προορίζεται για τους καπνιστές, εφόσον οι ιδιοκτήτες τοποθετήσουν διαχωριστικό μέχρι την οροφή, ειδικά φίλτρα εξαερισμού και χωριστή είσοδο.
Για τα καταστήματα άνω των 300 τ.μ. ο χώρος για τους καπνιστές μπορεί να καταλαμβάνει έως και το 40% του συνολικού χώρου.
Όλα τα καταστήματα που θέλουν να διαθέσουν χώρο καπνιζόντων θα πρέπει να προμηθευτούν το δωρεάν ειδικό σήμα και άδεια από το Δήμο. Εφόσον δεν το πράξουν, αυτομάτως θα θεωρούνται καταστήματα μη καπνιστών.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα μετατροπής καταστήματος από καπνιστών σε μη καπνιστών ή το αντίστροφο και αργότερα.
Παράλληλα από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού καθώς και η διαφήμιση στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Σε ειδικό τετραψήφιο αριθμό (ο οποίος θα ανακοινωθεί προσεχώς) οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν πιθανές παραβάσεις του νόμου.
Τα πρόστιμα, όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, θα είναι αυστηρά και θα επιβάλλονται από την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Ελέγχου του υπουργείου Υγείας.