Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΟΣ

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΞΕΝΗΣΕ Η ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 11ης και 12ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΥΛΩΝΟΣ- ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Ο Δήμαρχος Αυλώνος Δημήτρης Κατσούλης
με επιστολή του προς τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τους Υφυπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών καθώς και στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τον Νομάρχη Ευβοίας περιγράφει αναλυτικά τις ζημίες που υπέστη ο Δήμος Αυλώνος στις πλημμύρες της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου 2009 και ζητά την άμεση αποκατάσταση των ζημιών τόσο με επαρκή χρηματοδότηση προς τον Δήμο όσο και προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οι Τεχνικές Υπηρεσίες της οποίας έχουν καταγράψει ζημίες στο Δήμο Αυλώνος, ύψους 850.000 Ευρώ.

Αναλυτικότερα ο Δήμαρχος Αυλώνος αναφέρει στην επιστολή του:
ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση ζημιών στον Δήμο Αυλώνος Ευβοίας από την θεομηνία της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου 2009.
‘Όπως έχουν ήδη ενημερωθεί ορισμένοι εκ των αποδεκτών του παρόντος εγγράφου προφορικά από εμένα ή από αρμόδιες Υπηρεσίες τους, η θεομηνία της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου 2009 έπληξε την περιοχή του Δήμου Αυλώνος και αυτό ήταν το δεύτερο πλήγμα μέσα σε δύο μήνες, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2009.
Υπενθυμίζω ότι την 22α και 30η Ιουλίου 2009 ο Δήμος Αυλώνος επλήγη από μεγάλης έκτασης πυρκαγιές οι οποίες κατέστρεψαν κατά κύριο λόγο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αλλά και κτιριακές υποδομές, χωρίς ασφαλώς να τύχει της αρωγής της Πολιτείας με την κήρυξη των πληγέντων Τοπικών Διαμερισμάτων Νεοχωρίου, Αυλωναρίου και Αχλαδερής ως πυρόπληκτων όπως συνέβη με τις πληγείσες περιοχές λίγες εβδομάδες μετά (Βλ. πρόσφατη Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ για την οριοθέτηση πυρόπληκτων περιοχών σε Αττική και Εύβοιας από τις Πυρκαγιές του Αυγούστου 2009).
Οι πλημμύρες της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου 2009 έπληξαν σε σημαντικό βαθμό τόσο και κυρίως τα πυρόπληκτα από τις πυρκαγιές του 2007 Τοπικά Διαμερίσματα του Αγίου Γεωργίου και του Ωρολογίου όσο και το πρόσφατα πυρόπληκτο (Ιούλιος 2009) αλλά μη οριοθετημένο ως τέτοιο Τοπικό Διαμέρισμα του Νεοχωρίου καθώς και τους οικισμούς των Χανίων, του Οριού και της Μουρτερής προξενώντας τεράστιες ζημίες κυρίως στις υποδομές.
Μετά από την πρώτη και επισταμένη καταγραφή των ζημιών και σε συνδυασμό με την επισταμένη έκθεση του Κλιμακίου Μηχανικών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας που επισκέφθηκαν την περιοχή μας την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009, διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:
Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου «Χόνδρος» παρέσυραν παρόχθια ζώνη πλάτους είκοσι και πλέον μέτρων σε συνολικό μήκος πάνω από 300 μέτρα απειλώντας πλέον άμεσα τον δρόμο Χάνια- Άγιος Λουκάς –Παραμερίτες, στα όρια του Τοπικού Διαμερίσματος Αγίου Γεωργίου.
Στον ίδιο δρόμο καταστράφηκαν τεχνικά και ιρλανδικές διαβάσεις καθιστώντας τον αδιάβατο. Επίσης παρασύρθηκαν ιρλανδικές διαβάσεις εντός του χειμάρρου ενώ υπέστησαν ζημιές καλλιέργειες στην παρόχθια ζώνη.
Είναι άμεση ανάγκη για την κατασκευή τοιχίου τύπου «Ζαρζανέτ» σε συνολικό μήκος 300 μέτρων και τρεις νέες ιρλανδικές διαβάσεις για την πρόσβαση στις πέραν του χειμάρρου ιδιοκτησίες.
Κατέρρευσε σωληνωτή γέφυρα στο Ωρολόγι, στον δρόμο προς Κρεμαστό καθιστώντας τον δρόμο αδιάβατο και αποκλείοντας την πρόσβαση σε κατοικίες που βρίσκονται στην απέναντι όχθη του χειμάρρου «Ωρολογιάτης».
Απαιτείται η κατασκευή νέας γέφυρας και η διαμόρφωση και στήριξη του παράπλευρου παρόχθιου δημοτικού δρόμου σε μήκος περίπου 150 μέτρων.
Η υπερχείλιση του μικρότερου χειμάρρου στην θέση Αρκέ των Συκιών του Τοπικού Διαμερίσματος Αχλαδερής είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο Δάφνη- Συκιές. Η πρόκληση ζημιών στο σημείο αυτό είναι συνεχής και με μικρότερης κλίμακας βροχοπτώσεις. Απαιτείται η κατασκευή νέας γέφυρας.
4. Εκτεταμένες ζημίες στο δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας. Την περίοδο αυτή είχαμε ολοκληρώσει τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας σε ποσοστό περίπου 70%. Δυστυχώς μετά την θεομηνία τα προβλήματα της βατότητας του αγροτικού δικτύου έχουν ουσιαστικά ακυρώσει όλη την φετινή εργασία συντήρησης. Παράλληλα επιδεινώθηκε η κατάσταση στο υπόλοιπο 30% που δεν είχε συντηρηθεί. Απαιτείται, πέραν των χωματουργικών εργασιών, η κατασκευή ή ανακατασκευή τεχνικών και ιρλανδικών διαβάσεων τουλάχιστον δε εκατό σημεία του αγροτικού μας οδικού δικτύου.
Ο χρόνος που μεσολαβεί για την έναρξη της ελαιοπαραγωγικής περιόδου είναι ελάχιστος. Εκτιμάται ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στην αγροτική οδοποιία ανέρχεται σε 300.000 Ευρώ.
5. Στο Νεοχώρι πολλοί από τους αγροτικούς δρόμους του Αναδασμού καταστράφηκαν. Η αποκατάστασή τους υπολογίζεται ότι απαιτεί δαπάνη 150.000 Ευρώ.
6. Υπέστησαν ζημία τρεις ιρλανδικές διαβάσεις στον οικισμό της Αγίας Θέκλης έχοντας καταστήσει αδύνατη την χρήση σημαντικών αγροτικών και δημοτικών δρόμων.
7. Στα Χάνια Αυλωναρίου πλημμύρισαν δύο σπίτια και κατέρρευσε τοιχίο Αποθήκης Ζωοτροφών. Επίσης πλημμύρισαν τρία σπίτια στην Μουρτερή, στις εκβολές του χειμάρρου Νηλέα, και τρία σπίτια πλημμύρισαν στο Οριό.
8. Κατέρρευσαν πρανή του δρόμου που οδηγεί στο Γήπεδο Νεοχωρίου
9. Υπερχείλισε ρέμα στην γέφυρα στη θέση «Κοτσαρέικα» στο Νεοχώρι, επί του επαρχιακού δρόμου Λέπουρα- Κύμη λόγω προβλήματος στην κατασκευή της γέφυρας η οποία θέλει άμεση αντικατάσταση.
10. Υπέστη ζημίες ο δρόμος από Αχλαδερή προς Κορασίδα λόγω κατολισθήσεων
11. Ζημίες σε κεντρικούς αγωγούς του δικτύου ύδρευσης στο Νεοχώρι, Οριό, Μουρτερή, Πυργί και ΑυλωνάριΑπαιτείται άμεση εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου Λέπουρα- Κύμη και συγκεκριμένα εντός των οικισμών του Νεοχωρίου, της Δάφνης, των Χανίων και του Λοφίσκου.
Βασική αναγκαιότητα είναι η διοχέτευση των όμβριων σε παρακείμενα ρέματα και η αντιπλημμυρική προστασία αυτών των ρεμάτων. Ειδική μέριμνα πρέπει να λάβουμε για τους οικισμούς του Οριού και του Πυργίου που αντιμετωπίζουν σχεδόν κάθε χειμώνα την απειλή της υπερχείλισης του ρέματος Νηλέας.
Στο πρόβλημα αυτό προστίθεται η παντελής έλλειψη δικτύου αποχέτευσης όμβριων στο Οριό και η μερική έλλειψη αντιστοίχως στο Πυργί.
Τέλος οφείλω να επισημάνω ότι στις περιπτώσεις των αναγκαίων έργων για την αποκατάσταση των ζημιών στους δρόμους Χάνια – Άγιος Γεώργιος- Άγιος Λουκάς και Ωρολόγι- Κρεμαστός καθώς και των αντιπλημμυρικών έργων στο Ωρολόγι και Άγιο Γεώργιο, δηλαδή στην περιοχή των οριοθετηθέντων ως πυρόπληκτων Τοπικών Διαμερισμάτων το 2007, εκκρεμεί η οριστική ένταξη για χρηματοδότηση δύο σημαντικών έργων: Α)του έργου της «Βελτίωσης της οδοποιίας Πυρόπληκτων Τοπικών Διαμερισμάτων Δήμου Αυλώνος», όπου περιλαμβάνει τα πληγέντα τμήματα των προαναφερομένων δρόμων και β) του έργου της «Αντιπλημμυρικής Προστασίας πυρόπληκτων τοπικών διαμερισμάτων Δήμου Αυλώνος» που αφορά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στα δύο αυτά Τοπικά Διαμερίσματα. Τα έργα προτάθηκαν για ένταξη και χρηματοδότηση από το Ταμείο Αρωγής των Πυροπλήκτων και συνεπώς η έγκριση της χρηματοδότησης ( μετά την ενημέρωση που μας έγινε από τον κ. Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας) πρέπει να οδηγήσει στην αμεσότατη οριστική ένταξη και υλοποίησή τους με διαδικασίες που καθίστανται τώρα άκρως επείγουσες και δυστυχώς όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρες.Κατόπιν των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η εγκριθείσα επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την οποία εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου δεν είναι παρά η πρώτη ενίσχυση για την ανακούφιση του Δήμου κυρίως για τις άμεσες και επείγουσες αποκαταστάσεις στην αγροτική οδοποιία και στις λοιπές υποδομές και συνεπώς πρέπει να αναμένουμε την ουσιαστικότερη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Αυλώνος για την αποτελεσματική αποκατάσταση των ζημιών και την έγκαιρη αντιπλημμυρική θωράκιση ενώ παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί γενναιότερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την άμεση και επείγουσα εκτέλεση των έργων της δικής της αρμοδιότητας τα οποία σύμφωνα με την καταγραφή των Υπηρεσιών της, για τον Δήμο Αυλώνος ανέρχονται στην απολύτως αναγκαία δαπάνη των 850.000 Ευρώ.
Τέλος, σας παρακαλώ να μεριμνήσετε για την άμεση ενεργοποίηση της χρηματοδότησης των προαναφερόμενων έργων που έχουν προταθεί στο Ταμείο Αρωγής Πυροπλήκτων διότι η εκτέλεσή τους θα συνδράμει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση τόσο των ζημιών που προέκυψαν στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου όσο και την αποτροπή επομένων δεδομένου ότι αφορούν πυρόπληκτες περιοχές του 2007 οι οποίες παραμένουν έκτοτε εν πολλοίς ανοχύρωτες.
Αναμένοντας τις ενέργειές σας, με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ”