Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Οφειλές διαφημιστικής προβολής
Χρέη ύψους 128 εκατ. ευρώ έχει συσσωρεύσει ο ΕΟΤ στην τριετία, λέει η Α.Γκερέκου

Χρέη ύψους 128 εκατ. ευρώ προς τρίτους, από οφειλές διαφημιστικής προβολής, έχει συσσωρεύσει στο διάστημα 2006-2009 ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), «σύμφωνα με την πρώτη εικόνα», που κατέγραψε η νέα κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε η υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Αγγελική Γκερέκου, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 25ης διεθνούς έκθεσης «Philoxenia», στη Θεσσαλονίκη.
Πρόσθεσε ότι «μέχρι τέλους 2009, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι αξιόπιστη στη διαφημιστική προβολή της [...] θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσει αυτό το χρέος», ιδίως ενόψει μεγάλων εκθέσεων όπως η «World Travel Market» στο Λονδίνο (9-12/11), όπου η χώρα μας θα συζητήσει για «αγορά» διαφημιστικών χρόνων του ελληνικού τουρισμού.
Συμπλήρωσε ότι επί του θέματος υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΤ. Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές [...] Προς το παρόν τις μελετάμε» είπε η υφυπουργός. Η ίδια σημείωσε ότι η σημερινή διαφημιστική καμπάνια, που δεν ικανοποιεί τη νέα κυβέρνηση, θα «τρέξει» ως έχει στην παρούσα σεζόν, αλλά από την επόμενη, «χωρίς βιασύνη, θα γίνουν αλλαγές, με συνέχεια και διάρκεια. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αλλάξει 20 σλόγκαν σε λίγα χρόνια». Στη νέα καμπάνια, προϊδέασε, έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας των περιοχών, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, αλλά στόχος είναι «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ σε θολές ζώνες και περιοχές προβολής».
Υποστήριξε ακόμη ότι ουδέποτε δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση η ενίσχυση του 50% στα κονδύλια διαφημιστικής προβολής του ελληνικού τουρισμού το 2009. Η κυρία Γκερέκου δήλωσε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει το «μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο» στην περίπτωση της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ). Τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ ΑΕ, πρόσθεσε, πρέπει να αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα. Κυρίαρχο μέλημα το νομοθετικό ξεκαθάρισμα

Όπως τόνισε η υφυπουργός, κυρίαρχο μέλημα της κυβέρνησης είναι το νομοθετικό ξεκαθάρισμα σε όλα τα επίπεδα που αφορούν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Ερωτηθείσα για την αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, προς όφελος του τουρισμού, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του νέου πακέτου «χρειάζεται στοχοποίηση στις προτεραιότητες για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, από μαζικού σε ποιοτικού τουρισμού».
Συμπλήρωσε ότι η στόχευση
είναι η αξιοποίηση στο έπακρον της πράσινης τουριστικής οικονομίας. Η κυρία Γκερέδου σημείωσε ότι η ρευστότητα στην αγορά και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας «είναι κάτι που η κυβέρνηση θα υλοποιήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες, αλλά πολύ πιο στοχευμένα και όχι ανεξέλεγκτα και με πελατειακές σχέσεις». Μείωση εσόδων 17%-18%

Η υφυπουργός τόνισε πως σήμερα ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε κρίση. «Γνωρίζουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορούμε να έχουμε, ότι γύρω στο 8% ανέρχεται η μείωση των αφίξεων και στο 17%-18% των εσόδων», υπογράμμισε.
Δήλωσε δε, αποφασισμένη να επικαιροποιήσει και να αξιοποιήσει διάφορες -ακριβές, αλλά αναξιοποίητες- μελέτες που βρήκε στα «συρτάρια» του υπουργείου, όπως αυτή για τη στρατηγική και το μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ ή εκείνη για τους λεγόμενους «δορυφόρους λογαριασμούς», κόστους 2 εκατ. ευρώ.
Η κυρία Γκερέκου σημείωσε ότι σε «πολύ λίγες ημέρες» το υπουργείο θα έχει στελεχωθεί με γενικούς γραμματείς, ενώ υπεραμύνθηκε της συνένωσης των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, σημειώνοντας ότι η σύζευξή τους δημιουργεί από μόνη της λιγότερες εμπλοκές μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται Μητρώο Συνεδρίων και το ενδεχόμενο εισαγωγής κάρτας επαγγελματία διοργανωτή συνεδρίων.
Σημείωσε δε, ότι όλη η κυβέρνηση και τα υπουργεία που σχετίζονται με τον τουρισμό έχουν αντιληφθεί τη σημασία του, αναφέροντας ενδεικτικά τα «άμεσα αντανακλαστικά» του υπουργείου Οικονομίας, μέσω της κίνησης της Λούκας Κατσέλη για αναστολή της έκτακτης εισφοράς στα θαλάσσια σκάφη αναψυχής, προς όφελος του τουρισμού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ