Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ο αστυνομικός της γειτονιάς
Αλλαγές στον τρόπο φύλαξης των πόλεων προωθεί ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Έναν νέο αστυνομικό «στρατό» 2.000 - 2.500 ατόμων με δικά του τμήματα και με ειδικά καθήκοντα δημιουργεί το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στις γειτονιές της Αθήνας. Ο επονομαζόμενος «αστυνομικός της γειτονιάς» δεν θα είναι τελικά κάποιος περιφερόμενος αστυνομικός, αλλά ομάδες περίπου 20-25 αστυνομικών σε κάθε περιοχή της Αττικής που θα έχουν αυτόνομη «διοίκηση» και θα εποπτεύουν 3-5 τομείς-γειτονιές με κύριο καθήκον τη συλλογή κρίσιμων πληροφοριών για την εγκληματικότητα, για τη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και για ύποπτους χώρους κτλ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, στόχος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι να επανενεργοποιήσει το «Σχέδιο Πολυδεύκης» που είχε τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων για τη διαχείριση κρίσεων, με κύριο στόχο να αποκατασταθεί η συνεργασία και η επονομαζόμενη «διακλαδικότητα» των υπηρεσιών Ασφαλείας και Εθνικής Αμυνας.
Σκοπός του κ. Χρυσοχοΐδη είναι να μετατρέψει τους «αστυνομικούς της γειτονιάς» σε μια νέα δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. με αυτόνομη και ενισχυμένη δράση, η οποία θα αποτελεί κύριο άξονα στο σύστημα αστυνόμευσης της χώρας, το οποίο αλλάζει ριζικά.
Όταν είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 2000 αυτός ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς», ήταν σχετικά περιορισμένος με τη συμμετοχή μερικών εκατοντάδων αστυνομικών στα μισά περίπου αστυνομικά τμήμα της Αθήνας. Στη συνέχεια επί διακυβέρνησης ΝΔ αυτός ο θεσμός ατόνησε.
Δήλωση Χρυσοχοΐδη
«Η πιο αποτελεσματική
απάντηση στην τρομοκρατία είναι περισσότερη δημοκρατία» δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή και προσθέτει ότι από την πλευρά των Αρχών πρέπει να επιδεικνύεται επαγγελματισμός και υπευθυνότητα, ενώ απαραίτηση είναι και συνεργασία της κοινωνίας για την πάταξη του φαινομένου.
«Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε επικράτεια φόβου» επαναλαμβάνει.
Ακολούθως τονίζει ότι από την κατάργηση των αστυνομικών φρουρών στα τμήματα, αποδεσμεύονται περίπου 2.000 αστυνομικοί που ενισχύουν τις διοικητικές υπηρεσίες, διατίθενται σε πεζές περιπολίες και θα είναι παρόντες στις γειτονιές.
«Καλώ όλους τους πολίτες να γίνουμε μια γροθιά απέναντι στην τυφλή και τη δολοφονική βία. Μας αφορά όλους» καταλήγει ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο σούπερ κοριός
Ι2, ο «σούπερ» κοριός ταυτόχρονης παρακολούθησης 800 ατόμων, βάση DΝΑ και αποτυπωμάτων, αποτελούν τα νέα «όπλα» της Αντιτρομοκρατικής, με τα οποία η ΕΛ.ΑΣ. φιλοδοξεί να βρεθεί στα ίχνη των τρομοκρατών. «Το οπλοστάσιό μας πλέον είναι καλό, αλλά η υπηρεσία υπέστη πολλούς κλυδωνισμούς από την εξάρθρωση της 17Ν και μετά, με συνέπεια τα αποτελέσματα που βλέπουμε», λέει στην εφημερίδα Τα Νέα ένας από τους «παλιούς» αξιωματικούς της υπηρεσίας.
Το νέο «υπερόπλο» έχει την κωδική ονομασία Ι2. Ο «Σέρλοκ Χολμς», όπως αποκαλούν το πρόγραμμα οι χειριστές του, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα λογισμικά που χρησιμοποιούνται από μυστικές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.
Στην Ελλάδα έφτασε την άνοιξη, δώρο της Σκότλαντ Γιαρντ, και τον Σεπτέμβριο με τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων κατηγορουμένων για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς έκανε την παρθενική του εμφάνιση.