Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εν αναμονή των αποφάσεων
Για τις 6 Δεκεμβρίου μετατέθηκαν οι εκλογές για πρόεδρο της ΝΔ

Στις 6 Δεκεμβρίου -λίγο πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010- φαίνεται πως θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα, Σάββατο, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τη συμφωνία επί της διαδικασίας της εκλογής των τεσσάρων υποψηφίων, ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Δημήτρης Σιούφας θα ενημερώσει τον Κώστα Καραμανλή.
Ο τέως πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεχθεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, αναιρώντας την αρχική πρόθεσή του να αποχωρήσει μετά το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η αλλαγή της ημερομηνίας (σ.σ. αρχικά θεωρείτο πιθανότερη ημερομηνία η 29η Νοεμβρίου) αποφασίστηκε μετά τις διαδοχικές διαβουλεύσεις που είχε ο Δημήτρης Σιούφας με τους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία, καθώς διαπιστώθηκε πως απαιτείται περισσότερος χρόνος για να στηθεί σωστά και αξιόπιστα ο εκλογικός μηχανισμός.
Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο (απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία), τότε θα υπάρξει επαναληπτική διαδικασία στις 13 Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρει το
Βήμα, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε, κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον Δημ.Σιούφα, να υπάρξει εκλογή προέδρου με 42%, που είναι και ο πήχης για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.
Προς το παρόν οι τέσσερις υποψήφιοι εμφανίζονται να έχουν συμφωνήσει στην εφαρμογή του μοντέλου εκλογών που πρότεινε ο πρώην υπουργός Υγείας, το οποίο μοιάζει πολύ με το μοντέλο που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ το 2007.
Το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου θα μετατραπεί από έκτακτο σε τακτικό και θα εγκρίνει την αλλαγή του Καταστατικού για να ακολουθήσει τέσσερις εβδομάδες αργότερα η εκλογή του νέου αρχηγού. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα 600.000 μέλη της ΝΔ που έχουν εγγραφεί από το 1974 ως το 2007, ενώ ως τις αρχές Δεκεμβρίου θα μπορούν να εγγραφούν και νέα μέλη εφόσον προταθούν από δύο παλαιότερα. Τα «εκλογικά τμήματα» θα συνδεθούν online με τη Ρηγίλλης που λίγες ημέρες νωρίτερα θα συγκροτήσει τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ στις εφορευτικές επιτροπές θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των υποψηφίων.