Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Απόφαση-κόλαφος

Παράνομες
οι ενισχύσεις μέσω ΤΕΜΠΕ,
λέει η Κομισιόν
και ζητεί τα λεφτά της πίσω


Μη σύννομο έκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση το επιχειρησιακό πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του ΤΕΜΠΜΕ, με την εγγύηση του οποίου το 2009 χορηγήθηκαν άτοκα δάνεια συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, και τώρα ζητεί να της επιστραφούν κοινοτικοί πόροι ύψους 230 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα Νέα, η απόφαση - κόλαφος ελήφθη στις 18 Ιουνίου από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής (ΓΔΠΠ), η οποία εποπτεύει το ......
σύνολο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται από την ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η πρωτοβουλία που έλαβε στα τέλη του 2008 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) υπήρξε εν πολλοίς πρόχειρη και αποσπασματική, κυρίως όμως μη συμβατή με το κανονιστικό πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ουσιαστικά, η χώρα μας κατηγορείται ότι «βάπτισε» ως κεφάλαια κίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.
Στην επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) Ντιρκ Αχνερ υπογραμμίζει πως η οικονομική ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν εμπίπτει στους σκοπούς και στους στόχους του ΕΤΠΑ.
Καθιστά δε σαφές ότι η προσπάθεια της χώρας να παρακάμψει τους κοινοτικούς κανόνες, εκμεταλλευόμενη τη χρονική συγκυρία και τις προσωρινές αποφάσεις της ΕΕ για την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, τούτη τη φορά δεν πρόκειται να έχει καμία τύχη.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τεκμαίρεται από την απάντηση του κ. Αχνερ, αναγνωρίζει μόνον ως προσωρινό μέτρο τη σχετικά πρόσφατη απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε κρατικές ενισχύσεις των ευπαθών και ευάλωτων παραγωγικών τους κλάδων. «
«Ως συμπέρασμα λοιπόν, επιχορηγήσεις επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης παραμένουν εκτός του σκεπτικού και του εύρους δράσης του κανονιστικού πλαισίου των Διαρθρωτικών Ταμείων, καθώς δεν είναι συνεκτικά με το εύρος της αρωγής του ΕΤΠΑ και με τους γενικότερους στόχους της πολιτικής συνοχής. Εντούτοις, αυτές οι μορφές ενίσχυσης θα μπορούσαν να επιτραπούν, βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, εφόσον χρησιμοποιούνται εθνικοί πόροι» ξεκαθαρίζει ο κ. Αχνερ.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας οφείλει να επιστρέψει όλο το ποσό το οποίο εκταμίευσε από το ΕΤΠΑ για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος.