Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Αφεντικό στην Πόλη ο ΠΑΟΚ

«Χρυσό» γκολ από «Μούσλι»



Μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις της ιστορίας του πανηγυρίζει ο ΠΑΟΚ στην Κωνσταντινούπολη. Με γκολ του Μουσλίμοβιτς στο 102' της παράτασης, ο «Δικέφαλος» του Βορρά αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τη Φενέρμπαχτσς στο «καυτό» «Σουκρού Σαράτσογλου» και σε συνδυασμό με το 1-0 της Τούμπας, πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.
Η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολη θέση, οι τούρκοι πίεσαν τον Κρέσιτς, άνοιξαν το σκορ με τον Εμρέ, αλλά οι.....
 ψυχωμένοι παίκτες του «Δικεφάλου» άντεξαν στην πίεση, χτύπησαν την κατάλληλη στιγμή και εκτόξευσαν στα ουράνια τους 2.500 περίπου Έλληνες που βρέθηκαν στην Πόλη.
Από το πρώτο λεπτό έψαξε το γκολ που θα έφερνε το παιχνίδι στα ίσια η Φενέρμαχτσε και ο Νιάνγκ είχε δύο καλές στιγμές στο πρώτο δεκάλεπτο. Με τον κόσμο στο πλευρό τους, οι Τούρκοι διατηρούσαν την κατοχή της μπάλας, με τον Στοχ, που ήταν και ο πιο επικίνδυνος παίκτης τους, να αγγίζει το γκολ στο 24', αλλά τον Κρέσιτς να αποκρούσει εντυπωσιακά.
Αφού ξεπέρασαν χωρίς απώλειες το πρώτο 25λεπτο, οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να παγώσουν το ρυθμό, μετέφεραν το παιχνίδι στο κέντρο και με βασικό εκφραστή τον Βιεϊρίνια επεδίωξαν τις αντεπιθέσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο Φωτάκης είχε ένα καλό σουτ, ενώ στον Σαλπιγγίδη καταγράφηκε η καλύτερη φάση του «Δικεφάλου», με τον Βολκάν όμως να αντιδράσει σωστά στο 34'. Οι «ασπρόμαυροι» δεν απειλήθηκαν στην συνέχεια και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ πρόκρισης για την ελληνική ομάδα.
Με τον χειρότερο τρόπο για τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε όμως το β' ημίχρονο, αφού η Φενέρμπαχτσε μπήκε δυνατά και ο Εμρέ με δυνατό σουτ στο 50' άνοιξε το σκορ, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Με την ψυχολογία υπέρ τους, οι Τούρκοι έκλεισαν τον «Δικέφαλο», συνέχισαν να πιέζουν και απώλεσαν σημαντικές ευκαιρίες τόσο με τον Εμρέ (57'), όσο και με τον Τοπούζ (60').
Και ενώ ο ΠΑΟΚ είχε περιοριστεί στο μισό γήπεδο, έβγαλε στο 63' γρήγορη αντεπίθεση, με τον Σαλπιγγίδη να αστοχεί από τα δύο μέτρα και να χάνει μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει. Οι Τούρκοι συνέχισαν να έχουν την κατοχή, απείλησαν με τον Άλεξ, αλλά οι «ασπρόμαυροι» πλέον αναζητούσαν με περισσότερη πίστη το γκολ και ο Σαλπιγγίδης είχε ακόμα μία καλή στιγμή στο 76'.
Οι γηπεδούχοι απάντησαν με τον Γκονιούλ στο 84', αλλά δεν άλλαξε τίποτα μέχρι το τέλος και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.
Όπως και στα δύο πρώτα ημίχρονα, η Φενερμπαχτσέ μπήκε δυνατά και ο Άλεξ καρδιοχτύπησε δύο φορές τους φίλους του «Δικεφάλου». Ο ΠΑΟΚ όμως δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα και ο Μουσλίμοβιτς χτύπησε την κατάλληλη στιγμή.
Ήταν το 102' όταν ο Βόσνιος δέχτηκε την μπάλα από βολέ του Κρέσιτς και κεφαλιά του Βιεϊρίνια, στόπαρε και με αριστερό κεραυνό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Βολκάν, δίνοντας δικαίωμα στους 2.500 φιλάθλους να στήσουν «τρελό» πανηγύρι στο Σαράτσογλου.
Οπως ήταν επόμενο, οι Τούρκοι φόρτσαραν και πίεσαν όσο περισσότερο μπορούσαν στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα. Οι παίκτες του Δερμιτζάκης όμως πλέον είχαν στο πλευρό τους την ψυχολογία και αφού κράτησαν την ισοπαλία πανηγύρισαν την πρόκρισή τους στους ομίλους του Europa League. Θα μπορούσαν μάλιστα να πάρουν και τη νίκη, αλλά το πλασέ του Σαλπιγγίδη στο 119 αποκρούστηκε στη γραμμή.

Διαιτητής: Πάολο Ταλιαβέντο (Ιταλία)
Κίτρινες: 55' Τοπούζ, 114' Λουγκάνο - 6' Μπουσαϊντι, 67' Μαλεζάς, 87' Γκαρσία
Φενέρμπαχτσε (Αϊκουτ Κοτσαμάν): Βολκάν, Λουγκάνο, Μπίλιτσα, Σάντος, Γκιονούλ, Μπαρόνι (106' Ουνάλ), Στοχ, Εμρέ (75' Σελτζούκ), Τοπούζ (91' Οζέρ), Άλεξ, Νιάνγκ.
ΠΑΟΚ (Παύλος Δερμιτζάκης): Κρέσιτς, Μπουσαϊντί (75' Σνάουτσνερ), Λίνο, Κοντρέρας, Μαλεζάς, Γκαρσία, Σορλέν, Φωτάκης (91' Κουτσιανικούλης), Φιλομένο (83' Μουσλίμοβιτς), Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης.