Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ

Προς αποκατάσταση της αλήθειας για προταθείσες θέσεις του ΧΥΤΥ Νότιας Εύβοιας


Αλήθειες χωρίς φόβο και πάθος

Στο δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστολογίου «Λάλα το !!!» που αναπαράγεται και στην Karystia press, όπου αναφέρονται οι θέσεις για την δημιουργία του ΧΥΤΥ Νότιας Εύβοιας  τις οποίες ανέφερε ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κ. Θωμάς στο δημοτικό του....
συμβούλιο της Κυριακής 15/1/2012 και σε ότι αφορά το όνομά μου δηλώνω τα εξής :
Ο Σύνδεσμος Ολοκληρωμένης Διαχείρησης Αποριμμάτων Νότιας Εύβοιας υπό την προεδρία μου μέχρι τον Νοέμβριο 2011 είχε αναθέσει σε μελετητές την αξιολόγηση διαφόρων θέσεων εντός του δήμου Στυρέων, χωρίς καμμιά παρέμβαση και πρόταση εκ μέρους μου ή άλλων μελών του Συνδέσμου για επιλογή συγκεκριμένων θέσεων. Προς τους μελετητές υποδείχθηκαν αρκετές θέσεις τις οποίες επισκέφθηκαν και αξιολόγησαν. Δεν υπήρξαν προαπαιτούμενα και δεν υπήρξαν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, όπως έλεγαν οι συνήθεις «ξερόλες» που όμως περιμένουν πάντα να βγάλουν άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά.
Με κριτήρια αξιολόγησης αυστηρά και μόνο όσα ορίζει ο νόμος ως αναγκαίες προϋποθέσεις επικρατέστερες εκρίθησαν κατά σειρά οι θέσεις  : 1. «Γκορίτσιζες» στα όρια του Δήμου Στυρέων προς δήμο Δυστίων 2. «Πέταλο» η πρώην χωματερή του Δήμου Στυρέων και 3. «Μάκου» στα όρια του Δήμου Στυρέων προς δήμο Μαρμαρίου.
Η θέση «Μάκου» στον δήμο Στυρέων υπήρξε ως πρόταση από το 2003 επί δημαρχίας Ζαχαρία Λέκα.
Συνεπώς όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα για δήθεν πρότασή μου ως προς τη συγκεκριμένη θέση «Γκορίτσιζες» δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και θέλω να πιστεύω ότι αιτία των αναγραφομένων είναι η μη σωστή ενημέρωση. Κανένας δήμαρχος και πουθενά, ούτε τότε ούτε τώρα,  έχει προτιμήσεις τέτοιου είδους, ούτε είναι δυνατόν να έχει. Κάθε ένας που αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη έχει να επιλύσει ένα τεράστιο πρόβλημα με τα απορίμματα, αγωνιά, προσπαθεί, κοπιάζει και τελικά εισπράτει την κριτική.
Ασφαλώς και υπήρξαν αντιδράσεις κατά το παρελθόν και θα υπάρχουν πάντα διότι όλοι θέλουν να λυθεί το καυτό πρόβλημα της διαχείρησης των αποριμμάτων αλλά κανείς δεν θέλει το ΧΥΤΥ στην περιοχή του. Ολοι φωνάζουν ότι πρέπει να γίνει αλλά μόλις ακούσουν κοντινή τους περιοχή επαναστατούν. Ετσι γίνεται παντού και η περιοχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψη των πολιτών δεν πρέπει να εισακούγεται ή ότι πρέπει να παραβλέπουμε την κοινωνική συναίνεση. Είναι όμως απαραίτητο να συναισθανθούν όλοι ότι η Καρυστία βρίσκεται στην ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για το καυτό ζήτημα της διαχείρησης των αποριμμάτων συνολικά (διαχείρηση –διαλογή, επεξεργασία, ανακύκλωση, υγειονομική ταφή υπολείπων)
Συνηθίζω να βλέπω τα πράγματα αυτοδιοικητικά και όχι μικροπολιτικά. Στόχος είναι να γίνουν τα απαραίτητα έργα διαχείρησης και όχι να συνεχίσουμε να «φιλοσοφούμε μετ’ ευτελείας» γύρω από ένα θέμα που χρονίζει από το 1999.
Σήμερα ο Σύνδεσμος υπό την νέα σύνθεσή του έχει την δυνατότητα και την ευθύνη να προτείνει τις παλιές αλλά και νέες θέσεις που αξιολογούνται και αυτές από ειδικούς μελετητές. Τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου θα ακούσουν και θα κρίνουν με γνώμονα την αναγκαιότητα του έργου και τις καλύτερες δυνατές επιλογές προς όφελος των δημοτών. Οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι και οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες ας έρθουν πιο κοντά στο πρόβλημα και ας το δουν στην πραγματική του διάσταση, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Η διαχείρηση των αποριμμάτων είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα όταν πραγματικά αγαπάμε και προστατεύουμε το περιβάλλον.
Χωρίς να τίθεμαι υπέρ ή κατά για καμμιά - απολύτως - προταθείσα θέση εύχομαι να υλοποιηθούν επιτέλους τα απαραίτητα για την περιοχή μας έργα διαχείρησης των αποριμμάτων γιατί οι  προθεσμίες είναι πλέον αυστηρά δεσμευτικές και τα τσουχτερά πρόστιμα δεν θα εξαιρέσουν την νότια Εύβοια.


Σοφία Μούτσου
τ. Δήμαρχος Στυρέων – τ. Πρόεδρος Συνδέσμου Ολοκληρωμένης Διαχείρησης Αποριμμάτων Νοτ. Εύβοιας