Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Αυτοδιοίκηση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε, έως τις 20 Μαρτίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει εκκρεμότητες και ζητήματα τοπικής ανάπτυξης, αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης, μετά την εμπειρία ενός χρόνου από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση- Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ», το οποίο συντάχθηκε μετά ....
από εκτενή διαβούλευση με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ, έχει στόχο να επιλύσει ουσιαστικά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ.

Όπως επισημαίνεται, «με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, επιδιώκεται η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, των περιφερειών, των νομικών τους προσώπων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζονται οι λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ».


Επιπλέον, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η θεσμική οργάνωση του προγράμματος «Αυτοδιοίκηση- Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη» (ΑΚΣΙΑ), στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα επενδυτικά προγράμματα, όπως το «Θησέας», μικρά και μεσαία έργα τοπικής σημασίας, η αυτεπιστασία κλπ.


Ακόμη, δίνεται η ευελιξία στους δήμους να οργανώνουν δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία, ενώ περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης των δήμων και των περιφερειών, καθώς και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις επιχειρήσεις και το προσωπικό των ΟΤΑ.


Βελτιώνονται, επίσης, ζητήματα οργάνωσης των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ενώ προβλέπονται μέτρα για την οικονομική εξυγίανση των δήμων με στόχο την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών τους, αλλά και τη διευκόλυνση αυτών που θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των ΟΤΑ.


Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιέχονται, κατά κύριο λόγο, ρυθμίσεις ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2009/50/ΕΚ, σχετικές με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες με σκοπό την απασχόληση. Η ενσωμάτωση της Οδηγίας συνιστά άμεση υποχρέωση της χώρας απέναντι στην ΕΕ, καθώς έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο.