Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ

Επίτιμη δημότης Καρύστου να γίνει η Σοφία Ψιλόλιγνου

Τον διάπλου του Ευβοϊκού από Ραφήνα στην Κάρυστο έκανε στις 27 Ιουνίου η γνωστή πρωταθλήτρια αγώνων κολυμβητικής αντοχής Σοφία Ψιλόλιγνου. Ξεκίνησε από τη Ραφήνα στις 9 το πρωί και έφτασε στην Κάρυστο στις 12.30 τη νύχτα μετά από 15 ώρες κολύμβησης. Η πρωταθλήτρια, ηλικίας σήμερα 51 ετών και μητέρα 3 παιδιών έχει τιμήσει την Ελλάδα αρκετές φορές καθώς είναι η πρώτη Ελληνίδα που διέπλευσε τη Μάγχη και τον πορθμό του Γιβραλτάρ και έχει έρθει δεύτερη στον κόσμο στον διάπλου του Βοσπόρου. Εχει πάρει πάρει επίσης.... πολλές τιμητικές διακρίσεις για τον διάπλου μεγάλων κόλπων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όχι μόνο σε θερινές αλλά και χειμερινές διαδρομές.
Επιθυμία της ήταν να κάνει και τον διάπλου Ραφήνα - Κάρυστος καθώς κατάγεται από την πόλη μας και προφανώς είχε γι' αυτή συναισθηματική αξία η διαδρομή αυτή.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό που κάνει η Σοφία Ψιλόλιγνου πέρα από την άριστη φυσική κατάσταση απαιτεί καρδιά, κουράγιο, σιδερένια θέληση και ιδιαίτερα υψηλό φρόνημα. Αυτά τα διαθέτει ο πρωταθλήτριά μας σε μεγάλο βαθμό και αυτό φαίνεται στα λαμπερά της μάτια. 
Αναλογίζομαι με θαυμασμό πόσο σπουδαίο πράγμα είναι αυτό που έκανε αυτή η γυναίκα που διέπλευσε προχτές τον Ευβοϊκό για να φτάσει στον τόπο καταγωγής της την Κάρυστο. Είναι αλήθεια ότι δεκαπέντε ώρες μέσα στη θάλασσα και, όπως είδαμε στο βίντεο του Κώστα Μαρίνου με σταθερή κολύμβηση, προκαλούν πραγματικά δέος.
Τον διάπλου της πρωταθλήτριας παρακολούθησαν από κοντά ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καρύστου και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Καρύστου Κώστας Δρόσος σε συνεργασία με τον  Κυριάκο Δικέλα που διέθεσε το σκάφος του και τον Κώστα Μαρίνο και την κάμερά του.
Μια ιδιαίτερη υποδοχή περίμενε την πρωταθλήτρια μόλις έφτασε στην Κάρυστο στις 12.30 τη νύχτα. Μέσα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των συγκεντρωμένων συμπολιτών μας που περίμεναν να καλωσορίσουν την πρωταθλήτρια που έκανε περήφανη την Κάρυστο ο Γιάννης Κουνέλης, πολιτευτής της Εύβοιας, με μια συμβολική κίνησε αγκάλιασε την Σοφία Ψιλόλιγνου και  έριξε στους ώμους της την Ελληνική Σημαία ευχαριστώντας την για την τιμή που έκανε στον τόπο μας και η Μόσχα Χατζηνικολή της πρόσφερε ένα κλαδί ελιάς μαζί με ένα τριαντάφυλλο δεμένο με γαλανόλευκη κορδέλα λέγοντας :  " Η ελιά για την αθλήτρια, το τριαντάφυλλο για τη γυναίκα και η κορδέλα για την Ελληνίδα". Η Σοφία Ψιλόλιγνου ανταπέδωσε ευχαριστώντας από την καρδιά της τους συμπολίτες μας. 
Η κίνηση αυτή του Γιάννη και της Μόσχας έκαναν πολλά μάτια να βουρκώσουν και πολλούς να νοιώσουν ότι αυτή είναι η πραγματική υποδοχή που αξίζει σε μια τέτοια αθλήτρια και σε ένα τέτοιο αθλητικό επίτευγμα. Εκείνο που όφειλε να κάνει η δημοτική αρχή το έκαναν απλά, εγκάρδια, και ανεπιτήδευτα δυο εκλεκτά μέλη της τοπικής μας κοινωνίας.
Παρόντες επίσης στην υποδοχή ήταν η αντιδήμαρχος Καρύστου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζοντος αντιπολίτευσης Λευτέρης Ραβιόλος και η Μαρία Βερούχη μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Καρύστου. 
Αυτό βέβαια που δεν κατάλαβα καθόλου ήταν γιατί η επίσημη υποδοχή της αθλήτριας έγινε χτες το μεσημέρι σε καφετέρια της παραλίας της Καρύστου και όχι στο Δημαρχείο. Οι ασχολούμενοι με τις δημόσιες σχέσεις του Δήμου προφανώς το έκριναν καλύτερο. Ομως κάποια πράγματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται όπως θέλει ο καθένας. Το Δημαρχείο της πόλης είναι το διοικητικό και κοινωνικό κέντρο της περιοχής και σ΄ αυτό ο Δήμαρχος καλεί και απονέμει την τιμή και τα εύσημα σε κάθε περίπτωση. Το κράτος, που εκπρόσωπός του είναι ο Δήμος, τιμά τους εκλεκτούς στα κατά τόπους κρατικά κτίρια. Πάντοτε στα Δημαρχεία των πόλεων απονέμονται οι τιμητικές διακρίσεις αυτού του είδους. Ο επίσημος χαρακτήρας της διάκρισης δείχνει και τον προσήκοντα σεβασμό και τον θαυμασμό στο επίτευγμα αλλά και παιδαγωγεί τους νέους. 
Η Σοφία Ψιλόλιγνου τίμησε την Κάρυστο με το θαυμάσιο επίτευγμά της. Εγγράφεται λοιπόν στην ιστορία αυτής της μοναδικής πόλης όχι μόνο σαν αθλήτρια αλλά και σαν άνθρωπος που έλκει την καταγωγή από την Κάρυστο. Ανήκει στον χώρο των ανθρώπων που αγαπούν και τιμούν την πόλη και η παρουσία τους κοσμεί τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην περιοχή.
Πρότασή μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Καρύστου είναι να απονεμηθεί στην πολυνίκη αθλήτρια ο τιμητικός τίτλος της "επίτιμης δημότιδος Καρύστου" που πιστεύω, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας, της ανήκει δικαιωματικά !!!