Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΔΑΚΕ/ΠΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. με πολιτική ηγεσία Υπουργείου Παιδείας
Τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών ζητούν λύσεις.
Απαιτούνται τομές και αλλαγές – Τα «παλιά και φθαρμένα υλικά» δεν φέρνουν το καινούριο.
Αποκατάσταση της Αξιοκρατίας και της Δημοκρατίας στην Εκπαίδευση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 18/07/2012 συνάντηση του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, του Υφυπουργού κ. Θ. Παπαθεοδώρου και του Συμβούλου κ. Σ. Γκλαβά με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μετά από πρόσκληση του κ. Υπουργού.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ...
ακολούθησε τα τέσσερα (4) μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (Χαράλαμπος Κόκκινος, Θανάσης Κικινής, Τριαντάφυλλος Οικονόμου και Μάνος Ανδρουλάκης) έθεσαν στην πολιτική ηγεσία τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς και κάλεσαν τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να στηρίξει τη Δημόσια Εκπαίδευση και τον Έλληνα Εκπαιδευτικό.
Πιο συγκεκριμένα τέθηκαν στη συζήτηση θέματα που αφορούν στα Οικονομικά της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, την Υγειονομική Περίθαλψη και τον ΕΟΠΥΥ, την Αξιολόγηση, τους Διορισμούς, τους Αναπληρωτές, την Ειδική Αγωγή, την Προσχολική Αγωγή, την Επιμόρφωση - Μετεκπαίδευση, τα φαινόμενα του Υποσιτισμού, τις Υπηρεσιακές μεταβολές, τη Διανομή των Βιβλίων, την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού και θέματα Υποδομών και Σχολικής Στέγης.
Πιο συγκεκριμένα τονίστηκε από τα μέλη της Δ.Α.Κ.Ε. ότι η Παιδεία είναι υπόθεση Εθνική και απαιτούνται άμεσες ενέργειες έτσι ώστε πέρα από τη δρομολόγηση λύσεων για όλα τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα έτσι ώστε:
  • Η νέα σχολική χρονιά 2012 – 2013 να ξεκινήσει με τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις, με τα βιβλία στα χέρια των μαθητών και τις σχολικές επιτροπές να έχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  • Οι υπηρεσιακές μεταβολές να ολοκληρωθούν έγκαιρα.
Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά από την πλευρά μας στο θέμα της αξιοκρατίας και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των στελεχών που υπηρετούν στην εκπαίδευση έγινε επί ημερών της «Υπουργού της Φωτοτυπίας» και με βάση το Ν.3848/2010 την κατάργηση του οποίου έχει ζητήσει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα. Επισημάναμε ότι με «παλιά και φθαρμένα υλικά» δε γίνεται να υπάρξει αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και να έρθει το καινούριο.
Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός Παιδείας έκανε αναφορά στην πολύ δύσκολη συγκυρία κάτω από την οποία γίνεται η συνάντηση αυτή, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι με πενιχρά μέσα, με ανεπαρκείς υποδομές και με σημαντικές μειώσεις αποδοχών οι εκπαιδευτικοί με αυταπάρνηση συνεχίζουν την προσφορά τους στα παιδιά του ελληνικού λαού. Δήλωσε πως:
- Στόχος του Υπουργείου είναι η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
- Καταβάλλεται προσπάθεια έγκαιρης πραγματοποίησης των υπηρεσιακών μεταβολών. Στόχος είναι τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
- Η αξιολόγηση θα είναι δομών και διαδικασιών. Δε θα είναι τιμωρητική και δε θα συνδέεται σε καμία περίπτωση με απολύσεις. Θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή της αξιολόγησης και οτιδήποτε αποφασιστεί θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου χωρίς αιφνιδιασμούς και μονομερείς αποφάσεις.
- Για το υπαρκτό πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών αναζητούνται λύσεις χωρίς να δημιουργούνται κοινωνικές διακρίσεις.
- Για τις εκπαιδευτικές άδειες, τους διορισμούς, τα επιδόματα θέσης αναπληρωτών, τη συνυπηρέτηση και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και μετά το 2010, θα υπάρξει σύντομα απάντηση από την πλευρά του Υπουργείου.
- Οι περικοπές κατά 50 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας θα επιτευχθούν από περιστολή δαπανών των υπηρεσιών του και δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία.
- Η πρόταση του Υπουργείου είναι για 1065 μόνιμους διορισμούς σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τέλος, δήλωσε ότι είναι στις προθέσεις του να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος με τους εκπαιδευτικούς πάνω σε όλα τα ζητήματα.