Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης – Αλιβερίου στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την : «Κατασκευή ενός κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και μιας κινητής μονάδας ανάκτησης ανακυκλώσιμων-κομποστοποίησης της Διαχειριστικής Ενότητας Νότιας Εύβοιας»

Παρουσία κατοίκων της περιοχής Παραμεριτών και Τραχηλίου οι οποίοι εξέθεσαν τα επιχειρήματα τους, το Δημοτικό Συμβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου 2012 στα Κριεζά, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την θετική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τέσσερεις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, κατά....
την οποία, εκτός από την αιτιολογημένη ανησυχία των κατοίκων τέθηκαν κόντρες με φράσεις και συμπεριφορές, από πλευράς των συμβούλων της μειοψηφίας με ένα επίπεδο συζήτησης που σε αρκετές περιπτώσεις κατέβηκε σε χαμηλά επίπεδα.
Την σοβαρότητα της κατάστασης του προβλήματος των απορριμμάτων και την εξέταση της πρότασης για την ολοκληρωμένη διαχείριση τους εξέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι από τον Απρίλιο του 2011 υπάρχει ανοικτή διαβούλευση για την διαχείριση σκουπιδιών προς όλους τους φορείς και την αντιπολίτευση. Ουδέποτε και από κανέναν κατατέθηκε πρόταση. Έθεσαν εαυτόν και τους δημότες που εκπροσωπούν εκτός ουσιαστικού διαλόγου, στερώντας από το Δήμο μας τη συνεργασία όλων των δυνάμεων. Εμείς μπορέσαμε όμως με τις ενέργειές μας να εξασφαλίσουμε την πίστωση για την κατασκευή του έργου από το ΕΣΠΑ και προσπαθήσαμε επί τρεις μήνες να βρούμε χώρο με μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή , τόνισε ο Δήμαρχος.
Στο αναπάντητο επί δύο χρόνια, ερώτημα του Δημάρχου προς την αντιπολίτευση, όσον αφορά την πρόταση τους για την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, ο κ. Μπενάκης πρότεινε την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Κύμη και της Μονάδας ανακύκλωσης στο Αλιβέρι.
Ο κ. Κούκης πρότεινε την μεταφορά των απορριμμάτων στην Θήβα με το όποιο κόστος για τους κατοίκους του Δήμου και ο κ. Σαγιάννης αρκέστηκε στην ανάγνωση ποιημάτων γραμμένων για τους Παραμερίτες, αν και εγγράφως είχε υποδείξει πριν από λίγο καιρό και την θέση <Αμπελάκια> πλησίον των Παραμεριτών. Σημειωτέον το ότι ο Δημ. Σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Κότσαρης πρότεινε να μεταφερθούν τα απορρίμματα στη Σουηδία!

Στις προτάσεις της τελευταίας στιγμής της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος απάντησε ότι η χωματερή της Κύμης είναι χαρακτηρισμένος βιότοπος και δεν μπορεί να γίνει Σταθμός Μεταφόρτωσης σύμφωνα με τη νομοθεσία. Και το Αλιβέρι δεν αποτελεί θέση κοινής αποδοχής ούτε μεταξύ των μελών της αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και επιστημονικά ενδεδειγμένη θέση.


Η παρουσία του εκπροσώπου του Συλλόγου Περιβάλλοντος Αλιβερίου, μηχανικού κ. Σπίθα Ευάγγελου εξαντλήθηκε στον μηδενισμό της ανακύκλωσης που εφαρμόζεται στο δήμο. Απαξιώνοντας την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, που με αποκλειστικά δικούς της πόρους στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, άρχισε εδώ και καιρό να την εφαρμόζει. Απαξιώνοντας επίσης και την συμμετοχή των δημοτών που έχουν ανταποκριθεί πλήρως. Χειραγωγώντας επίσης πολιτικά την κουβέντα και όχι σε σχέση με το θέμα , δεν έθεσε καμία παρατήρηση επί της ουσίας του θέματος της λειτουργίας της μονάδας, ή των πιθανών επιπτώσεων της στο περιβάλλον, όπως όφειλεί ως εκπρόσωπος του Συλλόγου που άφησε να εννοηθεί ότι εκπροσωπεί.
Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου ενημέρωσε το σώμα λέγοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει σε έργο διαχείρισης απορριμμάτων και σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.
Εξασφαλίστηκε η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, διότι πάνω από 100 άτομα κάτοικοι Παραμεριτών έχουν συμφωνήσει με την κατασκευή της μονάδας στους Παραμερίτες και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο Πανελλαδικά, όπου ως γνωστόν παρόμοια έργα εγείρουν μόνο αντιδράσεις.
Ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Ντόβολης μιλώντας στους κατοίκους, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα από την λειτουργία της μονάδας και παρά την συνεχή διακοπή του, από επιφωνήματα των κατοίκων που ανησυχούσαν αλλά και την απρεπή λεκτική επίθεση της αντιπολίτευσης του Δήμου αποσαφήνισε ότι : Καμία χωματερή δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πουθενά. Άλλωστε το απαγορεύουν όλοι οι νόμοι. Αυτό που προβλέπει η μελέτη να γίνει είναι μία κλειστή μονάδα ανακύκλωσης που δεν θα θάβεται ούτε ένα κιλό σκουπίδι και δεν θα υπάρχει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση. Με τον τρόπο αυτό στο Δήμο μας δεν θα έχουμε χωματερές ή θάψιμο σκουπιδιών και ούτε βλάβη στον υδροφόρο ορίζοντα .