Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

«Οι φίλαθλοι θα ωφεληθούν από το νέο Euro», λέει ο Πλατινί


Οι φίλαθλοι θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι από τη ριζοσπαστική απόφαση το EURO 2020 να διεξαχθεί σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, αντί για μία ή δύο διοργανώτριες χώρες, υποστήριξε την Παρασκευή ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Ο Γάλλος παράγοντας παραδέχθηκε ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι αντιμετώπισαν το καλοκαίρι δυσκολίες με το κόστος του ταξιδιού σε Πολωνία και Ουκρανία για το EURO 2012 και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία θέλει να κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη.

«Στο παρελθόν, οι φίλαθλοι έπρεπε να πάνε στο EURO, τώρα το EURO έρχεται προς....

τους φιλάθλους» υπογράμμισε ο παλαίμαχος διεθνής μέσος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ψήφισε χθες σχεδόν ομόφωνα (διαφώνησε μόνο η Τουρκία) υπέρ της διεξαγωγής του EURO 2020 σε έναν αδιευκρίνιστο αριθμό πόλεων σε όλη την Ευρώπη, με την κατάθεση ενδιαφέροντος από τις υποψήφιες διοργανώτριες να αναμένεται να αρχίσει τον Μάρτιο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα αποφασιστούν μέσα στους επόμενους μήνες. «Υπάρχει ένα λευκό κομμάτι χαρτί» είπε χαρακτηριστικά ο Πλατινί, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή περιέχει και μία δόση εκκεντρικότητας: «Μου αρέσουν οι "τρελές" ιδέες... Είναι μια εξαιρετική πρόκληση».


Επίσης, ο Πλατινί υποστήριξε ότι είναι αβάσιμες οι ανησυχίες ότι οι υποστηρικτές θα πρέπει να ταξιδέψουν από τη Λισαβόνα στην... Αστάνα του Καζακστάν για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη ομάδα τους. «Οι φίλαθλοι δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψουν, αλλά πηγαίνουμε τα παιχνίδια στους φιλάθλους και υποστηρικτές σε έναν σημαντικό αριθμό χωρών» τόνισε ο πρόεδρος της UEFA και συνέχισε:


«Συναντηθήκαμε πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Φιλάθλων και τους διαβεβαιώσαμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι θα έχουν την αναγκαία στήριξη, όταν ταξιδέψουν. Δεν θα έχουμε μία ομάδα να παίζει στη Σουηδία, την Πορτογαλία και το Καζακστάν, με τους φιλάθλους να την... κυνηγούν σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτό είναι που εξηγήσαμε στην ένωση φιλάθλων, τους είπαμε ότι επρόκειτο να τους βοηθήσουμε και αυτοί είχαν μία πολύ πιο θετική στάση».


Οι ποδοσφαιρόφιλοι αντιμετώπισαν δυσκολίες στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, λόγω του υψηλού κόστους και των μεγάλων ταξιδιών στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική και στο EURO 2012, το οποίο συνδιοργάνωσαν Πολωνία και Ουκρανία. Το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία είναι πιθανό να αποδειχθεί ακόμη πιο ακριβό και απαιτητικό για τους Ευρωπαίους φιλάθλους, καθώς οι περισσότερες ομάδες δίνουν τους αγώνες τους για τη φάση των ομίλων σε τρία διαφορετικά γήπεδα της χώρας.


«Δεν θα είναι όπως στην Πολωνία και την Ουκρανία, με 50 Γάλλους φιλάθλους εδώ και 70 Ισπανούς υποστηρικτές εκεί» υπογράμμισε ο Πλατινί, αναφερόμενος στο σχέδιο για το EURO 2020, και κατέληξε: «Ήταν δύσκολο να πας στην Πολωνία και την Ουκρανία και θα ήθελα να συγχαρώ τους Βρετανούς υποστηρικτές, οι οποίοι πήγαν εκεί, αλλά ίσως έχουν τώρα τη δυνατότητα να πάνε σε μία άλλη χώρα, που είναι πιο κοντά».