Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό δρ. Μαρία Λοϊζίδου είχε συνάντηση χθες (σ.σ. 16 Απριλίου 2015) ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης στο Δημαρχείο.
Η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) επισκέφθηκε τη Χαλκίδα μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, προκειμένου να συζητήσουν δια ζώσης θέματα που άπτονται του επιστημονικού αντικειμένου της κ. Λοϊζίδου και πιο συγκεκριμένα για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων και τη βελτίωση....

της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Όπως εξήγησε ο κ. Παγώνης στην κ. Λοϊζίδου “ο Δήμος Χαλκιδέων έχει κάνει τον προγραμματισμό του στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς με το έργο του νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ Χαλκίδας και με το εργοστάσιο διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλέπεται να κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια, έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες μεσομακροπρόθεσμα”.
Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2015-19 ο κ. Παγώνης ανέπτυξε τις προτεραιότητες του Δήμου σε σχέση με νέα έργα για τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων και υπήρξε συμφωνία με την κ. Λοϊζίδου για συνεργασία στο κομμάτι της εκπόνησης μελετών, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά της η κ. Λοϊζίδου εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ της ερευνητικής της ομάδας στο ΕΜΠ και του Δήμου Χαλκιδέων, με σκοπό να υλοποιηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων (σ.σ. τρόφιμα) με τη παροχή ειδικών κάδων στα νοικοκυριά και με την παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης σε όλους όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η πρόταση αυτή έγινε καταρχήν δεκτή από το Δήμαρχο και αναμένεται να λάβει επίσημη μορφή στο προσεχές διάστημα.


Η πιλοτική αυτή δράση θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο Χαλκιδέων να υλοποιήσει το πρόγραμμα κομποστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων των νοικοκυριών, τα οποία θα επιλεγούν στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος. Εντάσσεται, δε, στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού μείωση των απορριμμάτων, τα οποία θα καταλήγουν στο ΧΥΤΑ σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που προβλέπουν μείωση των απορριμμάτων κατά είκοσι τοις εκατό (20%) μέχρι το 2020. 
       Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Τηλέμαχος Μωραΐτης, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ κ.  Χαράλαμπος Μανιάτης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Βασίλης Καθαροσπόρης και Διαμαντής Καρκαντελίδης και οι Ειδικοί Συνεργάτες του Δημάρχου κ.κ. Γιάννης Αλαμάνος και Γιώργος Τζάρας