Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΚΑΛΟΥΦΑ ΣΤΟ EVIATEAM τον Αύγουστο του 2015

«Αποκαλύπτεται» περιγράφοντας πως έζησε τα …δοξασμένα χρόνια, χωρίς ωστόσο να λησμονεί από που ξεκίνησε ο Ηρακλής Ψαχνών… «Πήραμε μία ομάδα με …δύο καρέκλες και τη φτάσαμε μία …ανάσα από τη Σούπερ Λίγκα» αναφέρει και ρίχνει το …μπαλάκι σε όσους «πολέμησαν» την ΠΑΕ…

Ο Κώστας Γκαλούφας μιλάει για τον αγαπημένο του Ηρακλή Ψαχνών, δηλώνει περήφανος για την πορεία της ομάδας στη Football League και κρούει το …καμπανάκι προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει -το συντομότερο δυνατό- η …διάδοχη κατάσταση, που θα «οδηγήσει» τον «ημίθεο» στη Γ’ Εθνική… Δήλωσαν συμμετοχή στην τρίτη τη τάξει κατηγορία οι «πράσινοι», αλλά ο χρόνος είναι …αμείλικτος, με τη διοικούσα επιτροπή να ψάχνει …λύση! Τί λέει για τους «πολέμιους» της ομάδας και το σχόλιό του, για τους Στούπα, ...Θεοδοσίου, Ψαθά και Κούτση…
Συναντήσαμε τον Κώστα Γκαλούφα στο «cafe – bar Santan», που σε λίγες μέρες, θα κάνει τα …επίσημα «αποκαλυπτήρια» στην κεντρική πλατεία της πόλης των Ψαχνών… Πρόκειται για έναν πολυχώρο (ιδιοκτησίας του Γκαλούφα), στον οποίο οι θαμώνες του, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον καφέ και το ποτό τους, να παίξουν μπιλιάρδο και να διασκεδάσουν…

Το «Santan» αναμένεται να γίνει το νέο «αγαπημένο» στέκι των Ψαχνιωτών κι αφού ευχηθήκαμε στον Κώστα Γκαλούφα …καλές δουλειές και κάθε επιτυχία σ’ αυτή τη νέα του επιχειρηματική δραστηριότητα, ανοίξαμε …κουβέντα για τον Ηρακλή Ψαχνών… Την ομάδα «σύμβολο» και …σημείο αναφοράς της Εύβοιας, που άγγιξε ακόμα – ακόμα και το όνειρο της ανόδου στη Σούπερ Λίγκα! Όπως αναφέρει δε ο Κώστας Γκαλούφας «κάποιοι μας χρέωσαν σαν αποτυχία το γεγονός ότι δεν παίξαμε στη Σούπερ Λίγκα, το ακούσαμε κι αυτό σ’ αυτή τη ζωή…». Ο Κώστας Γκαλούφας διετέλεσε στενός συνεργάτης του Γιώργου Στούπα και γενικός αρχηγός στη «χρυσή» πενταετία του «ημίθεου» (μία σεζόν στην …επαγγελματική Γ’ Εθνική και τέσσερις σεζόν στη Football League). Ο ίδιος υπήρξε και πρόεδρος του Ηρακλή, όταν ο ιστορικός σύλλογος αγωνιζόταν στα «αλώνια» του Α’ τοπικού. Το αίμα που κυλάει στις φλέβες του, γράφει πάνω «Ηρακλής Ψαχνών».

Άλλωστε στα χρόνια τα …δοξασμένα (που μακάρι να ξανάρθουν ένα – ένα), ο Κώστας Γκαλούφας, πέραν όλων των άλλων, ήταν ο μπροστάρης κι ο αρχηγός αποστολής, σ’ όποιο γήπεδο κι αν αγωνίστηκε ο «πρέσβης» του ευβοϊκού ποδοσφαίρου. Από το ΟΑΚΑ, τη Λεωφόρο και το Καυτατζόγλειο, μέχρι τα γήπεδα του Φωστήρα, του Αχαρναϊκού και της Ερμιονίδας.

Τούτες τις ώρες, η κατάσταση στον Ηρακλή Ψαχνών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Το θετικό βέβαια, είναι ότι ο «ημίθεος» δήλωσε κανονικά και με το νόμο συμμετοχή στη Γ’ Εθνική (σ.σ. πλήρωσε το παράβολο) και πλέον, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή καλείται να κάνει …αγώνα δρόμου, προκειμένου το ψαχνιώτικο συγκρότημα να κατέβει στο πρωτάθλημα και να μην χάσει την κατηγορία.

Ο Κώστας Γκαλούφας ανάβει τον …προβολέα και ρίχνει φως στη …σκηνή, δηλώνοντας μεν ότι ο ίδιος -όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ΠΑΕ- αποχώρησαν οριστικά από τα διοικητικά δρώμενα, ωστόσο επισημαίνει με εμφατικό τρόπο, ότι δεν πρόκειται να πετάξει πίσω του μαύρη πέτρα, θα είναι ο πρώτος που θα πάρει εισιτήριο διαρκείας εν όψει της νέας σεζόν, ενώ σε μία ανακεφαλαίωση, σ’ ένα …flashback των όσων κατάφερε να κάνει ο Ηρακλής Ψαχνών, ο Γενικός Αρχηγός (με Α κεφαλαίο) των «πρασίνων» αναγνωρίζει μονάχα μία λέξη: «Περηφάνια!..» Έχουν ενδιαφέρον τα όσα είπε… Ο Κώστας Γκαλούφας …αποκαλύπτεται και μιλάει για όλους και για όλα!

Η διοικούσα επιτροπή θα προκηρύξει εκλογές και …όσοι πιστοί προσέλθετε!
Ερ: Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Ηρακλής Ψαχνών;
Απ: «Εμείς από τον Μάιο κάναμε τέσσερις γενικές συνελεύσεις. Όλες είχαν θέμα …»εκλογές». Δεν εμφανίστηκε κανένας ή μάλλον εμφανίστηκε ο κ. Θεοδοσίου, ο οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον να πάρει την ομάδα. Θα αναφερθώ στη συνέχεια στον κ. Θεοδοσίου. Για να μην τα πολυλογώ, ορίστηκε μία διοικούσα επιτροπή, αποτελούμενη από έντεκα αξιότιμα άτομα, που πάνω απ’ όλα είναι φίλαθλοι της ομάδας. Ευελπιστούμε απ’ αυτούς τα καλύτερα, χωρίς να τους φορτώνουμε με άγχος. Ο Ηρακλής δήλωσε συμμετοχή στη Γ’ Εθνική και στο Κύπελλο Εύβοιας κι από ‘κει και πέρα, είναι στο χέρι κάποιων να πάρουν την ομάδα και να την προχωρήσουν».

Ερ: Τουλάχιστον είναι ευχάριστο και ενθαρρυντικό, ότι γνωρίζετε τα άτομα που συγκρότησαν τη διοικούσα επιτροπή…
Απ: «Είναι όλοι τους έντιμα παιδιά και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό. Είναι μία ενδεκαμελής διοίκηση πρωτοδικείου που το κύριο μέλημά της, είναι μέσα σε 60 μέρες να βρει …μόνιμη διοίκηση».

Ερ: Υπάρχει στη διοικούσα επιτροπή κάποιο πρόσωπο από την …πρώην ΠΑΕ;
Απ: «Όχι! Είναι έντεκα άτομα που ερχόντουσαν συνέχεια στο γήπεδο κι έβλεπαν τον Ηρακλή. Τον αγαπάνε τον Ηρακλή».

Ερ: Ωραία, τί γίνεται από ‘δω και πέρα, γιατί ναι μεν η ομάδα δήλωσε συμμετοχή, αλλά χρειάζεται παίκτες και προπονητή, ο χρόνος πλέον είναι …αμείλικτος για τον Ηρακλή.
Απ: «Αυτό που πρέπει να κάνει η διοικούσα επιτροπή είναι να προκηρύξει εκλογές. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Είναι λυπηρό ένας Δήμος όπως είναι αυτός των Μεσσαπίων, να μην μπορεί να κρατήσει στη …ζωή τον Ηρακλή. Ο Ηρακλής είναι ο κόσμος του κι αυτός ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί… Ηρακλής Ψαχνών λέγεται η ομάδα, ούτε Στούπας, ούτε Γκαλούφας.»

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψω, θα βοηθήσω όμως τη νέα διοίκηση!
Ερ: Αν δεν βρεθούν άνθρωποι να αναλάβουν την ομάδα, υπάρχει περίπτωση να επιστρέψετε;
Απ: «Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψω. Αν όμως βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι και ζητήσουν τη συμβουλή μου και τη βοήθειά μου, ευχαρίστως να τους βοηθήσω και να τους …κατατοπίσω».

Η ομάδα πολεμήθηκε, αλλά ποια απογοήτευση; Μόνο περηφάνια! Που είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί που μας κατηγορούσαν; Η ζωή είναι …πράξεις!
Ερ: Είστε απογοητευμένος;
Απ: «Δεν είμαι απογοητευμένος, αντίθετα νιώθω περήφανος και γεμάτος γι’ αυτά τα πέντε χρόνια που ο Ηρακλής αγωνίστηκε σε επαγγελματικές κατηγορίες. Σ’ αυτήν την ομάδα ήμουν ο πρώτος που κατέβαινε από το πούλμαν και ο τελευταίος που ανέβαινε σ’ αυτό! Πέρασα όμορφα, έκλαψα, γέλασα, φοβήθηκα, πάλεψα… Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα πολεμήθηκε! Το είχαμε ξαναπεί… Δεχόμαστε την κριτική, αρκεί να είναι αντικειμενική και καλοπροαίρετη. Από κάποιες ιστοσελίδες ή blog, όταν ήμασταν διοίκηση, υπήρχε κριτική για τα πάντα. Τώρα υπάρχει σιωπή. Αλήθεια τί έγινε μ’ αυτήν την ιστορία με την ευβοϊκή τράπεζα που …και καλά η ΠΑΕ είχε εμπλοκή; Γιατί όταν ζητήσαμε τρεις φορές να πάμε γι’ αυτό το θέμα στο Δημ. συμβούλιο δεν μας δόθηκε το βήμα; Επίσης ένα σάιτ έγραψε ότι το 90% των Ψαχνιωτών είναι κατά της διοίκησης. Σεβαστό. Που είναι αυτό το 90% να αναλάβει την ομάδα; Που είναι όλοι αυτοί να μας διδάξουν «πατριωτισμό», για να δούμε κι εμείς οι …αδαείς πώς διοικούνται οι ομάδες; Γιατί δεν αναλαμβάνουν, για να δούμε πόσο ψηλά θα κυματίσει η σημαία της ομάδας; Που είναι οι θεσμικοί φορείς του τόπου; Γιατί δεν κάνει κανένας κριτική σ’ αυτούς; Όχι μόνο να λέμε, για να ‘χουμε να λέμε… Η ζωή είναι πράξεις! Δηλαδή, ήταν η διοίκηση Στούπα αποτυχημένη, που πήρε την ομάδα από το τοπικό και την πήγε ένα βήμα από τη Σούπερ Λίγκα και είναι πετυχημένοι όλοι οι άλλοι; Τώρα αν αυτό (η διεκδίκηση της ανόδου στη Σούπερ Λίγκα) δεν θεωρείται επιτυχία, τί να πω; Δηλαδή πόσο γελοίοι είναι μερικοί άνθρωποι; Εντάξει ρε φίλε, αν θέλεις μην χειροκροτάς την επιτυχία της ομάδας, αλλά προς Θεού, μην την πολεμάς…»

Κάποιοι γεννήθηκαν …μίζεροι και …κακοπροαίρετοι!
Ερ: Αυτοί που λέτε ότι πολέμησαν την ομάδα είχαν πρόβλημα με τον Γιώργο τον Στούπα ή και με εσάς;
Απ: «Πιστεύω ότι δεν είναι θέμα προσώπων. Απλώς πιστεύω ότι υπάρχει μία μερίδα ατόμων που είναι μίζεροι και κακοπροαίρετοι από τη φύση τους. Δεν μπορούν να χωνέψουν τη χαρά και την επιτυχία του άλλου. Ίσως γιατί οι συγκεκριμένοι, ποτέ δεν θα μπορούσαν να κάνουν μία ανάλογη επιτυχία και αυτό που κατάφερε ο Ηρακλής προσπάθησαν με οποιονδήποτε τρόπο να το διαβάλουν. Ωστόσο, η πορεία της ομάδας τους διέψευσε με αποτέλεσμα να …αυτοεξευτελίζονται. Εμείς πάντως δεν ασχοληθήκαμε μ’ αυτούς. Και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν ήταν δυνατόν να ασχοληθούμε με το …τίποτα».

Ερ: Δεν νομίζω ότι δεν ασχοληθήκατε… Εδώ κάποια στιγμή λέγατε ότι θα βγάλετε ονόματα στη …φόρα και ότι θα τα κολλήσετε και στην είσοδο του γηπέδου για να βλέπει ο κόσμος ποιοι είναι αυτοί που πολεμάνε τον Ηρακλή…
Απ: «Εντάξει, δεν βγάλαμε ονόματα στη φόρα, ούτε τους βγάλαμε στη …σέντρα, αν και θα έπρεπε… Ξέρουμε όμως ποιοι είναι… Κι όταν σχολιάζεις …ανώνυμα, εμένα που μιλάω επώνυμα, αν μη τι άλλο, αυτό που κάνεις είναι ανέντιμο και ανήθικο. Δεν μπορείς να φέρεσαι έτσι. Ποιος σύλλογος, ποιος οργανισμός πρόσφερε περισσότερο στα Ψαχνά από τον Ηρακλή; Υπήρξε μεγαλύτερη προβολή -απ’ την πορεία της ομάδας- για τον τόπο; Υπάρχει μεγαλύτερη προβολή απ’ το να ασχολούνται δημόσια και ιδιωτικά κανάλια με τον Ηρακλή Ψαχνών της Εύβοιας;»

Είναι αδιανόητο να μην εμφανίζεται κανένας να αναλάβει την ομάδα στη Γ’ Εθνική…
Ερ: Η διοικούσα επιτροπή μπορεί να προχωρήσει και να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της ομάδας εν’ όψει Γ’ Εθνικής;
Απ: «Υπάρχουν παραδείγματα ομάδων που προχωράνε με διοικούσα επιτροπή. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος της διοικούσας επιτροπής. Στόχος της διοικούσας επιτροπής είναι να βρει διοίκηση για τον Ηρακλή Ψαχνών. Λογικά μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα προκηρυχθούν εκλογές. Είναι αδιανόητο να μην εμφανίζεται κανένας να πάρει την ομάδα».

Ερ: Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, θα μείνει ο Ηρακλής στην αφάνεια; Σας ρωτάω αν έχετε ακούσει κάτι τις τελευταίες μέρες…
Απ: «Δεν έχω ακούσει κάτι, ωστόσο εύχομαι, έστω και την τελευταία στιγμή να σωθεί η παρτίδα. Σου λέω και πάλι, η μοναδική πρόταση που είχαμε σε μία από τις γενικές συνελεύσεις ήταν του κ. Θεοδοσίου».

Η πρόταση του κ. Θεοδοσίου δεν ήταν …σοβαρή! Ο Ηρακλής Ψαχνών δεν είναι …κανόε καγιάκ!
Ερ: Τί συνέβη με το ενδιαφέρον και την πρόταση του κ. Θεοδοσίου;
Απ: «Ήταν μία πρόταση που δεν είχε καμία σοβαρότητα και υπόσταση! Δεν είναι δυνατόν να πας σε μία συνέλευση που έχει θέμα τις εκλογές και να λες ότι «εντάξει παιδιά, αναλαμβάνω την ομάδα, αλλά στο τοπικό!..» Πως αναλαμβάνεις; Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά, πηγαίνεις στη συνέλευση, καταθέτεις τον συνδυασμό σου και μετά λες συγκεκριμένα πράγματα, τί σκοπεύεις να κάνεις. Ο κ. Θεοδοσίου εμφανίστηκε εντελώς μόνος του. Τί είναι η ομάδα, Κανόε Καγιάκ;;; Και στη συνέχεια όταν τον ρώτησα ποιος είναι ο στόχος, απάντησε «η άμεση άνοδος στη Γ’ Εθνική». Δηλαδή ο Ηρακλής είναι στη Γ’ Εθνική, να πέσει στο Α’ τοπικό και να αναλάβει ο κ. Θεοδοσίου για να τον ξαναπάει στη Γ’ Εθνική; Εγώ δεν βγάζω άκρη. Να μας έλεγε για παράδειγμα ότι θέλει να πάει την ομάδα στο τοπικό, να δουλέψει πέντε χρόνια με ακαδημίες και να βάλει έναν μακροπρόθεσμο στόχο να ανέβει, όχι ότι συμφωνώ (απ’ τη στιγμή που ο Ηρακλής υπάρχει στη Γ’ Εθνική), αλλά το παραπάνω, είναι ένα σκεπτικό με λογική».

Ο Ηρακλής Ψαχνών είναι εδώ, είναι ζωντανός! Έχει παίκτες, έχει …γηπεδάρα, έχει τα …πάντα!
Ερ: Είχατε τις επόμενες μέρες κάποια άλλη ενόχληση από τον κ. Θεοδοσίου, ξαναμιλήσατε;
Απ: «Προσωπικά όχι… Δεν ξέρω τί θα κάνει και πως θα κινηθεί η διοικούσα επιτροπή. Κοίταξε, για να μην μεμψιμοιρούμε κιόλας, ο Ηρακλής Ψαχνών είναι εδώ, υπάρχει, είναι ζωντανός, χτυπάει η καρδιά του! Είναι μία ομάδα που δήλωσε συμμετοχή στη Γ’ Εθνική, έχει παίκτες που στέκονται άνετα στην κατηγορία, έχει υποδομές, έχει γήπεδο με προβολείς, έχει βοηθητικό, έχει τα πάντα! Το μόνο που χρειάζεται πλέον, είναι να την αναλάβουν άνθρωποι με μεράκι και όρεξη για να την οδηγήσουν εκεί που …έφτασε με εμάς στο τιμόνι. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι στον Δήμο μας, που έχει τόσους επιχειρηματίες και ανθρώπους με …όραμα και γνώση -όπως διάβαζα σε κάποια ανώνυμα σχόλια στον psaxniwth του φίλου μου του Σταμάτη του Ρουσούδημου- να αφήσουν όλα αυτά τα κεκτημένα και να χαθούν. Περιμένουμε τις πράξεις, όχι μόνο λόγια!»

Τα παιδιά της Κ19 έχουν τεράστιο ταλέντο!
Ερ: Με το έμψυχο δυναμικό της ομάδας τί ισχύει; Δεν αναφέρομαι στον Ράντι, στον Γουόρντεν και στους υπόλοιπους επαγγελματίες, αναφέρομαι στους ερασιτέχνες…
Απ: «Οι επαγγελματίες παίκτες -όταν παύεις να υπάρχεις σαν ΠΑΕ- αυτομάτως μένουν ελεύθεροι. Όσον αφορά τους ερασιτέχνες παίκτες της Κ19 και των ακαδημιών, τα δελτία τους ανήκουν στον Ηρακλή Ψαχνών. Και είναι παιδιά με τεράστιο ταλέντο. Η Κ19 του Ηρακλή με δυο – τρεις προσθήκες (έμπειρα παιδιά), στέκεται στη Γ’ Εθνική …αξιοπρεπέστατα. Δεν ξέρω μέχρι που μπορούν να φτάσουν, αλλά θα σταθούν με αξιοπρέπεια. Δηλαδή είναι εύκολο το έργο της νέας διοίκησης που θα αναλάβει. Δεν παραλαμβάνει καμμένη γη. Παραλαμβάνει τα πάντα!»

Ο Γιώργος Ψαθάς είναι φίλος μου αλλά το μόνο …έργο που έχει κάνει στο γήπεδο η Δημοτική αρχή, είναι ότι ξήλωσε την κερκίδα των φιλοξενούμενων στο πέταλο! 
Ερ: Καμμένη γη, μάλλον παραλάβατε εσείς, απ’ ότι θυμάμαι…
Απ: «Σαφώς, παραλάβαμε μία ομάδα με δύο καρέκλες κι ένα γήπεδο «ποντικόνα!..» Αλλά θέλω να πω κάτι για το γήπεδο. Δεν είναι δυνατόν σ’ ένα γήπεδο που έγινε τόσος αγώνας για να φτιαχτεί, να μην υπάρχει από το Δήμο κάποιος φύλακας. Και πόσο μάλλον τώρα που αποχώρησε η διοίκηση Στούπα. Όλο αυτό το διάστημα, εμείς συντηρούσαμε το χορτάρι, εμείς καθαρίζαμε τις τουαλέτες και τον περιβάλλοντα χώρο κι εμείς κάναμε και τους …φύλακες. Είναι αδιανόητο. Το μόνο «έργο» που έγινε από τη Δημοτική αρχή φέτος, ήταν να ξηλωθεί η εξέδρα πίσω από την εστία (στην είσοδο του γηπέδου), μία εξέδρα που τοποθετήσαμε για τα παιχνίδια των πλέι – οφ ανόδου στη Super League. Και τα λέω εγώ αυτά, που ο Γιώργος ο Ψαθάς είναι φίλος μου και πρώην συνεργάτης μου. Ξεκάθαρα πράγματα. Αυτό που λέω δεν έχει καμία σχέση με …πολιτική, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Την απερχόμενη σεζόν δεν έγινε καμία παρέμβαση. Είναι δυνατόν να κάθονται το βράδυ άνθρωποι της διοίκησης για να φυλάνε το γήπεδο; Δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν μας κλέψανε τις ηχητικές εγκαταστάσεις αξίας 10 – 15.000 ευρώ. Εσύ τα ξέρεις καλά. Αλλά επαναλαμβάνω, ακόμα και τώρα υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν οικειοθελώς για να κουρέψουν το χόρτο και να κάνουν ότι μπορούν για να μην ρημάξει αυτός ο χώρος. Δεν λέω ότι είναι το καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας, αλλά για τα στενά όρια της Εύβοιας, είναι ένα πολύ όμορφο γήπεδο, σίγουρα το καλύτερο στο νομό».

Πόση υπομονή να κάναμε;
Ερ: Γιατί σαν διοίκηση δεν κάνατε λίγη ακόμα υπομονή, να παλέψετε στη Γ’ Εθνική και να ξαναφέρετε την ομάδα στη FL;
Απ: «Πόση υπομονή να κάνουμε; Πέρσι δεν θέλαμε να φύγουμε; Και κατηγορηθήκαμε ότι κάνουμε «τρικ» και επικοινωνιακά παιχνίδια. Μα, και πέρσι, δεν μπορούσαμε άλλο, ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι…»

Δεν ασχοληθήκαμε με τον Ηρακλή στη Football League… Εκεί τον φτάσαμε αφού γδάραμε τα γόνατά μας στα τοπικά πρωταθλήματα! Τί να μας πούνε τώρα όλοι αυτοί;
Ερ: Ναι, αλλά θα πει κάποιος, ότι δεν έφυγε η διοίκηση όσο η ομάδα ήταν στη FL κι έφυγε τώρα που έπεσε στη Γ’ Εθνική…
Απ: «Είχαμε πει ότι θα αποχωρήσουμε φέτος, ότι κι αν γινόταν… Και τέλος πάντων, κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Στούπας ή ο Γκαλούφας είναι μαθημένοι στα «λούσα» και στα «μεγαλεία». Εγώ με την ομάδα ήμουν τέσσερα χρόνια στο τοπικό. Ο Στούπας ήταν δέκα χρόνια προπονητής στην ομάδα στο τοπικό, αφιλοκερδώς. Δηλαδή τί να μας πούνε τώρα; Εμείς ήμασταν και θα είμαστε πάντα Ηρακλής Ψαχνών. Απλώς υπήρξε κορεσμός, υπήρξε κούραση και επιβάρυνση, τόσο οικονομική όσο και ψυχολογική. Όλοι κρινόμαστε. Παραλίγο να πάμε την ομάδα και στη Σούπερ Λίγκα. Αν και να ξέρεις, πως κι αυτό μας το χρέωσαν σαν …αποτυχία. Μόνο αυτό δεν περιμέναμε να ακούσουμε στη ζωή μας, αλλά τί να κάνουμε, το ακούσαμε κι αυτό».

Ατυχής η επιλογή Κούτση, δεν προετοιμάστηκε σωστά η ομάδα και το …πληρώσαμε!
Ερ: Είχατε πει πέρσι, πριν ακόμα ξεκινήσει η σεζόν, ότι αν ο Ηρακλής έμενε φέτος στη FL, θα έμενε σ’ αυτήν για αρκετά χρόνια ακόμα…
Απ: «Ήταν μία χρονιά, πάρα πολύ περίεργη και πάρα πολύ άτυχη για την ομάδα. Πρώτα απ’ όλα ήταν ατυχής η επιλογή του Κούτση. Μας στοίχισε η ελλιπής προετοιμασία, δεν μπορέσαμε να ανακτήσουμε καμία στιγμή το χαμένο έδαφος. Πάντα παίζαμε με μισή ομάδα».

Ερ: Πάντως παραδέχεστε ότι κάνατε λάθος με τον Κούτση…
Απ: «Εμείς τον Κούτση τον πιστεύαμε, αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε. Εντάξει είναι ένα εξαιρετικό παιδί, δεν το συζητάμε αυτό, αλλά θεωρώ ότι η ομάδα δεν προετοιμάστηκε σωστά».

Ερ: Γιατί δεν έμεινε στον Ηρακλή ο Γράφας που και πολύ καλά πήγε και ήξερε την ομάδα;
Απ: «Ο Θωμάς ο Γράφας ήθελε να συνεχίσει κάπου αλλού… Να σου πώ κάτι; Αν πάρουμε τις θέσεις μία – μία, το φετινό ρόστερ ήταν ανώτερο από το περσινό. Πέρσι είχαμε έναν σέντερ φορ, τον Κρητικό, τον Σταματή και τον …μισό Οχάτζα».

Ερ: Εντάξει πέρσι είχατε και Μπουμάλ που πήγε και στον στον Πανιώνιο κι έκανε …παπάδες!
Απ: «Δεν αντιλέγω, αλλά φέτος η ομάδα είχε Ράντι (σ.σ. χθες έκλεισε στη Λαμία), είχε Φλίγκο (στην αρχή), είχε Γουόρντεν, κράτησε τον κορμό της με τους Τσιμόντζι, Μπακομήτρο, Πατσατζόγλου, Παλαιολόγο κτλ…»

Ερ: Χάλασε όμως η αμυντική χημεία της ομάδας… Το πιο δυνατό όπλο του Ηρακλή έγινε …αχίλλειος πτέρνα…
Απ: «Ισχύει αυτό που λες, σίγουρα και ορισμένοι παίκτες που ήταν …ονόματα δεν μας …βγήκαν, αλλά το κυριότερο είναι -έτσι πιστεύω- ότι η ομάδα δεν δούλεψε καλά από την αρχή, ο Κούτσης προσπάθησε να αλλάξει την φιλοσοφία της ομάδας… Ενώ η ομάδα ήταν θωρακισμένη πίσω και έπαιζε με αντεπιθέσεις, ο Κούτσης ήθελε να παίζει ψηλά και κάπου εκεί μπερδεύτηκε το πράγμα».

Ερ: Ο Ηρακλής τη σεζόν που μπήκε στα πλέι οφ ανόδου στη Σούπερ Λίγκα μπορεί να μην έπαιζε το …ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά έπαιζε …οργανωμένα, είχε πλάνο στο παιχνίδι του και ήταν δύσκολο να τον κερδίσει ο κάθε αντίπαλος. Τη σεζόν που πέρασε έπαιζε κάπως …άναρχα…
Απ: «Οκ, αυτά συμβαίνουν. Όπως η ομάδα έφτασε μία ανάσα από τη Σούπερ Λίγκα έτσι έπεσε και στη Γ’ Εθνική. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο».

Στόχος μας ήταν η τετράδα
Ερ: Ναι αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι ο Ηρακλής έπεσε και σε μία σεζόν που το σύστημα ήταν πολύ περίεργο. Δηλαδή και ο πέμπτος έπαιξε πλέι – άουτ… Πράγμα ανήκουστο!
Απ: «Απ’ την αρχή στόχος μας ήταν η τετράδα. Και λέγαμε ότι αν όχι η τετράδα, άντε η εξάδα». Αλλά δυστυχώς…»

Μ’ αυτούς που θα παίξουμε στη φετινή Γ’ Εθνική, μέχρι …χθες, μας έβλεπαν στην τηλεόραση!
Ερ: Αν είχε ο Ηρακλής 3 – 4 βαθμούς στα πλέι άουτ, δεν θα έμενε; Θα έμενε…
Απ: «Φυσικά και θα έμενε, γιατί θα είχαμε και καλύτερη ψυχολογία, δεν θα κυνηγούσαμε το …ανέφικτο, που και πάλι, παρόλα αυτά …πολεμήσαμε. Είχαμε πολλούς τραυματισμούς, γεγονός που οφείλεται στην κακή προετοιμασία, έλειψε ο Ράντι για δύο μήνες, γιατί ενσωματώθηκε στην εθνική της Νέας Γουινέας και η ομάδα του έφτασε μέχρι τον τελικό(!) κι όλα αυτά συνετέλεσαν στο να πέσει η ομάδα στη Γ’ Εθνική. Και ξέρεις κάτι; Κανονικά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Ηρακλής Ψαχνών στη φετινή Γ’ Εθνική θα έπρεπε να είναι το μεγάλο φαβορί. Ο Ηρακλής Ψαχνών με τις ομάδες που θα κληθεί να παίξει, ε, αυτές οι ομάδες μέχρι πρότινος τον έβλεπαν στην τηλεόραση, είσαι ο Ηρακλής Ψαχνών, είσαι κίνητρο για όλους τους άλλους. Ο Ηρακλής είναι ίσως το μεγαλύτερο όνομα, μεγαλύτερο όνομα ακόμα και απ’ την Καλαμάτα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια».

Η ομάδα κλάταρε γιατί δεν είχε φυσική κατάσταση…Μας στοίχησαν οι τραυματισμοί!
Ερ: Ούτε ο Φοιρός τα κατάφερε…
Απ: «Γιάννη, όταν μία ομάδα ξεκινάει στραβά, άστα να πάνε. Κανένας προπονητής δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Οι επόμενοι προπονητές προσπαθούσαν από τη μία να κάνουν συντήρηση και από την άλλη να πιέσουν την ομάδα για να τη φέρουν στα επιθυμητά στάδια. Και το ένα, και το άλλο, είναι …λάθος. Όταν η ομάδα πιεζόταν έβγαιναν οι τραυματισμοί, όταν η ομάδα έκανε συντήρηση μετά το 60′ έμενε από δυνάμεις. Για μένα το πρόβλημα του Ηρακλή δεν ήταν τόσο αν έπαιζε αμυντικά ή επιθετικά, ή αν έπαιζε 4-4-2 ή 3-5-2. Ήταν καθαρά θέμα δυνάμεων και φυσικής κατάστασης. Και με τα παιδιά αν μιλήσεις, θα σου πούνε ότι δεν είχανε δυνάμεις. Προσπαθήσαμε με πολλούς τρόπους να το αλλάξουμε αυτό, αλλάξαμε προπονητές, γυμναστές, έτσι, αλλιώς, με …αλχημείες, αλλά δεν τα καταφέραμε».

Στην ΠΑΕ υπήρχε σεβασμός και εμπιστοσύνη
Ερ: Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας αυτής της διοίκησης;
Απ: «Υπήρχε σεβασμός και εμπιστοσύνη μεταξύ μας, ήμασταν οικογένεια, είχαμε στεγανά. Αν το γήπεδο είναι ο ναός της ομάδας, τα αποδυτήρια είναι το ιερό. Κι εκεί τα καταφέραμε!»

Ο κόσμος μας βοήθησε, αλλά κάποιοι ρουφιάνοι προσπαθούσαν να τον …δηλητηριάσουν!
Ερ: Έλειψαν όμως οι πιστοί από το ναό… Πόσο θα μπορούσε να κρατηθεί ο Ηρακλής στη Football League, για παράδειγμα, με 100 εισιτήρια;
Απ: «Έτσι όπως το θέτεις, αν δεν έπεφτε φέτος, θα έπεφτε του χρόνου. Ο κόσμος στήριξε την ομάδα, αλλά κάποιοι φρόντισαν αυτόν τον κόσμο να τον …δηλητηριάσουν. Δέκα ρουφιάνοι προσπάθησαν να κάνουν κακό. Υπάρχει ένας τύπος που έχει δουλειές στη Θεσσαλονίκη και γυρνούσε από καφενείο σε καφενείο κι έλεγε «εγώ θα τη ρίξω την ομάδα στο τοπικό!..» Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν η ομάδα να πέσει στο τοπικό, γιατί νομίζουν ότι μέσα από αυτή την ιστορία, θα αποκομίσουν οφέλη, εκμεταλλευόμενοι κάποιες …ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εγώ θεωρώ ότι ο απλός ο κόσμος τη στήριξε την ομάδα. Μην ξεχνάς ότι στα μπαράζ ανόδου στα πλέι – οφ, στο γήπεδο, δεν έπεφτε καρφίτσα. Και μάλιστα υπήρχε και απίστευτος παλμός. Ο κόσμος προσπάθησε να οργανωθεί, δημιουργήθηκε η Λέσχη, αυτά τα παιδιά ακολούθησαν την ομάδα σε μακρινά ταξίδια -και- με μεγάλο κόστος. Αλλά καμιά φορά σκέφτομαι ότι ίσως και ο κόσμος να μην ήταν προετοιμασμένος για όλο αυτό που έγινε. Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί χρόνο και πολύ προσπάθεια. Δεν γινόταν ο Ηρακλής σ’ αυτό το κομμάτι, απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, να γίνει …Αχαρναϊκός και …Φωστήρας. Όπως πρωτόγνωρο όλο αυτό ήταν και για κάποιους που ασχολούνται με τη δημοσιογραφία στην περιοχή μας, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από μικροσυμφέροντα, …μικροεξαρτήσεις και …μικροφιλίες. Αν ήταν έτσι, θα έπαιζαν στην ομάδα ανίψια του Στούπα, ανίψια του Γκαλούφα και ανίψια του Τσάλα. Η ομάδα έπρεπε να κοιτάξει ποιος αξίζει να παίζει. Εμείς δεν ήμασταν διοίκηση για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Ούτε πάμε σε κηδείες και μνημόσυνα για να κάνουμε τους τεθλιμμένους συγγενείς. Κοιτάγαμε τη δουλειά μας, το σπίτι μας και την ομάδα μας. Πήγαμε στο ΟΑΚΑ, στη Λεωφόρο, στο Καυτατζόγλειο… Γήπεδα που μπαίνεις μέσα και σε πιάνει δέος. Εμείς πήραμε μαθήματα και διδαχτήκαμε ορισμένα πράγματα απ’ αυτές τις αποστολές και προσπαθήσαμε και στο γήπεδο των Ψαχνών να περάσουμε μία διαφορετική κουλτούρα και συμπεριφορά. Που ο κόσμος των Ψαχνών είναι δύσκολος κόσμος, δεν …χαμπαριάζει. Βέβαια σε κάποια παιχνίδια ήμασταν …κολέγιο (γέλια), αλλά τώρα δεν έχει σημασία…»

Πέρσι χάθηκε η …μεγάλη ευκαιρία! Η Εύβοια δεν προστάτεψε και δεν εκμεταλλεύτηκε τον Ηρακλή της Football League!
Ο Κώστας Γκαλούφας αναφέρθηκε και στο περσινό «επίμαχο» καλοκαίρι, τονίζοντας ότι στόχος της διοίκησης ήταν η μεταφορά της ΠΑΕ στην πρωτεύουσα του νομού, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ομάδα για όλη την Εύβοια, που θα έβαζε γερές βάσεις, για το άλμα στη Super League! Ο ίδιος αναφέρει:

«Εμείς το προτείναμε, κάναμε συζητήσεις, ώστε να γίνει μία άτυπη συγχώνευση, αρκεί κάποιοι επιχειρηματίες της Χαλκίδας να έβλεπαν πιο μακριά από τη μύτη τους. Θα μπορούσε να γίνει μία ενιαία ομάδα (Ψαχνά – Αρτάκη – Χαλκίδα), να κρατήσει η κάθε πόλη τη δική της ομάδα (Ηρακλής – ΑΟΧ – ΑΟΝΑ) και να δημιουργηθεί μία επαγγελματική ομάδα με διαφορετική ονομασία (π.χ. Πανευβοϊκός), που σε δύο χρόνια, είμαι σίγουρος, θα έπαιζε στη Super League! Μία ομάδα …όνειρο για κάθε Ευβοιώτη πιτσιρικά ποδοσφαιριστή. Απ’ τη δική μας πλευρά, έγιναν προσπάθειες. Και πέρσι και πρόπερσι! Δεν μπόρεσε να γίνει αυτό. Κι αν θυμάσαι σε μία παλιότερη συνέντευξη, μου είχες πει «ποια είναι η τελευταία σας κουβέντα;» και σου είχα απαντήσει το εξής: «Εκμεταλλευτείτε την παρουσία του Ηρακλή στη Football League!..» Τώρα για όλους είναι δύσκολα. Είναι δύσκολα για τον Ηρακλή, είναι δύσκολα για τον ΑΟΧ, είναι δύσκολα για τον ΑΟΝΑ, για όλο τον κόσμο είναι δύσκολα… Γι αυτό φώναζα κι έλεγα, «εκμεταλλευτείτε τον Ηρακλή πριν σβήσει το όνειρο…»

Απαξιώσαμε τη Football League, ο Ηρακλής έμεινε μόνος του!
Ερ: Σ’ όλη αυτή την πορεία του Ηρακλή, ο κόσμος της ομάδας είχε ένα πανό που ανέφερε «Αν είναι όνειρο μην με ξυπνάτε…»
Απ: «Αυτό το πανό υπάρχει από τότε που ο Ηρακλής έκανε μεγάλη προσπάθεια για να ανέβει από τη Δ’ Εθνική στη Γ’ Εθνική… Και πόσο οξύμωρο ακούγεται, φτάσαμε στο σημείο, εμείς οι ίδιοι, να απαξιώσουμε τη Football League…»

Ερ: Πάντως φτιάχτηκε κι ακόμα ένα πανό που έγραψε «όλοι μαζί στην Α’ Εθνική…»
Απ: «Ναι ακριβώς, αυτές ήταν ωραίες στιγμές, όπως ωραία στιγμή ήταν και στο αλησμόνητο ματς στα Ψαχνά με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης (2-1) που ήρθαν στο γήπεδο και οι Χαλκιδαίοι φίλαθλοι όπως και οι φίλαθλοι της Τριάδας και κρεμάσανε τα πανό τους και μετά το τέλος του νικηφόρου αγώνα, έβγαλαν …κοινές φωτογραφίες. Τον Ηρακλή έπρεπε να τον αγκαλιάσει όλη η Εύβοια, δεν έχει σημασία αν ο πρόεδρος είναι ο Στούπας, ή ο Γκαλούφας ή ο Ψαθάς… Δυστυχώς ο Ηρακλής δεν προστατεύτηκε, η ομάδα έμεινε μόνη της και καθόταν ο …ένας κι ο άλλος στον καναπέ του κι έκανε κριτική. Έστειλε 2-3 φορές …φάκελο και η ΟΥΕΦΑ κι έπρεπε εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε …ελέφαντες και να ακούμε ένα σωρό μπούρδες…»

Ερ: Το παραπάνω επηρέασε τον κόσμο;
Απ: «Απ’ αυτή την ιστορία δηλαδή, μόνο ο κόσμος του Ηρακλή δηλητηριάστηκε; Γιατί εγώ δεν είδα, ούτε τον κόσμο του Ολυμπιακού να δηλητηριάζεται, ούτε τον κόσμο του ΠΑΟΚ, ούτε του Άρη, ούτε της ΑΕΚ ούτε του Παναθηναϊκού. Αν θες να δηλητηριαστείς …δηλητηριάζεσαι! Εδώ έχουν βγει κασέτες, έχουν υπάρξει κατηγορούμενοι, έχουν πάει άνθρωποι φυλακή, έχει γίνει ένας χαμός… Είδατε εσείς πουθενά «μπλεγμένο» τον Ηρακλή Ψαχνών; Αλλά άμα είσαι μίζερος και κακοπροαίρετος, ψάχνεις να βρεις ψύλλους στα άχυρα…»

Ούτε ο Στούπας κρατάει κακία σε κανέναν… Έχει δώσει τη ζωή του στον Ηρακλή Ψαχνών!
Ερ: Ο κ. Στούπας τί λέει για όλα αυτά;
Απ: «Με τον Γιώργο έχουμε κοινές απόψεις… Ο Γιώργος είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον Ηρακλή, είτε σαν παίκτης, είτε σαν προπονητής, είτε σαν πρόεδρος. Αλλά δεν είναι μικρόψυχος. Δεν κρατάει κακία. Στη ζωή σου πρέπει να κρατάς αυτά που σε γεμίζουν και σε κάνουν περήφανο. Στο flashback και της δικής μου ζωής, αλλά και του Γιώργου και των άλλων παιδιών, ο Ηρακλής Ψαχνών πάντα θα έχει …περίοπτη θέση. Όταν για παράδειγμα, ο Ηρακλής πήγαινε να παίξει στην Καβάλα και ερχόντουσαν στο γήπεδο Ψαχνιώτες ή και Χαλκιδαίοι που μένουν στη Μακεδονία και μας χτυπούσαν στην πλάτη και μας έλεγαν «μπράβο ρε μάγκες προχωρήστε», εμείς νιώθαμε περήφανοι. Δηλαδή να νιώσουμε πικρία για δεκαπέντε βλάκες και λαμόγια που είχαν συμφέροντα;»

Ήμασταν φίλαθλοι που γίναμε διοίκηση!
Ερ: Σας λείπει αυτό το διάστημα ο Ηρακλής;
Απ: «Πολύ… Κανονικά εγώ αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να γύριζα με την ομάδα από το Βέρμιο (γέλια). Εμείς ήμασταν φίλαθλοι της ομάδας και μετά γίναμε διοίκηση. Οι περισσότεροι γίνονται διοίκηση και μετά ενδεχομένως να γίνονται και φίλαθλοι της εκάστοτε ομάδας. Είναι κρίμα απ’ το Θεό να χαθεί ο Ηρακλής».

Πιστεύω ότι θα κατέβει στη Γ’ Εθνική ο Ηρακλής!
Ερ: Μπαίνουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, την Τετάρτη θα γίνει η κλήρωση, πιστεύετε με το χέρι στην καρδιά ότι η ομάδα θα κατέβει στο επικείμενο πρωτάθλημα;
Απ: «Ναι το πιστεύω, εκτιμώ ότι θα βρεθεί έστω και στο 90′ ο τρόπος να κατέβει ο Ηρακλής. Οι Νέοι του Ηρακλή είναι καταπληκτικοί… Εντάξει ο Πολίτης που το παιδί ήταν επαγγελματίας, υπέγραψε στον Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά για παράδειγμα ο Μαναρίτσας, ο Μάκο και τα υπόλοιπα παιδιά, ανήκουν στην ομάδα μας. Κι έχει και μία ομάδα Παίδων και Παμπαίδων ο Ηρακλής που αυτά τα πιτσιρίκια κατέβηκαν για πρώτη φορά στα πρωταθλήματα υποδομής και φτάσανε μέχρι τον τελικό. Αυτό, μόνο τα Ψαχνά μπορούν να το καταφέρουν! Και τα παιδιά ήταν στις ακαδημίες της ομάδας αφιλοκερδώς. Κανένας άνθρωπος του Ηρακλή δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Κανένα στέλεχος της διοίκησης και κανένας υπάλληλος στα γραφεία της ΠΑΕ δεν αμειβόταν. Και από το νόμο κάθε επαγγελματική ομάδα, πρέπει να έχει -τουλάχιστον- πέντε υπαλλήλους επί πληρωμή, κι αν θες διασταύρωσέ το…»

Ερ: Κύριε Γκαλούφα ευχαριστώ, μακάρι να πάνε όλα καλά…
Απ: «Κι εγώ ευχαριστώ…Το εύχομαι»!

Γ. Τρυφωνίδης