Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

30-10-2018

ΧΑΝΙΑ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ.
«Ράβε και μετά  ξήλωνε»-  Η προχειρότητα και η μικροπολιτική στο μεγαλείο της.
Τα Χάνια Αυλωναρίου είναι ένας τόπος  πέρασμα όσων έχουν προορισμό την περιοχή του Αυλωναρίου, των Κονιστρών, της Κύμης και της Σκύρου. Είναι ένας τόπος όπου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις.  Είναι ένας τόπος που επί δεκαετίες πραγματοποιείται το Ιστορικό Παζάρι του Αυλωναρίου. Είναι ένας τόπος που αποτελεί την εικόνα του Δήμου στην περιοχή αυτή.
Οι βασικές τους ανάγκες προσδιορισμένες και συγκεκριμένες:....
Αποχέτευση ακαθάρτων- Κατασκευή Βιολογικού. 
Αποχέτευση Όμβριων υδάτων. 
Εφαρμογή Σχεδίου Πόλεως με την  διάνοιξη των δρόμων που αυτό προβλέπει.
Κατασκευή του Περιφερειακού δρόμου.
Συνεχής Αναβάθμιση του Παζαριού.
Αντί αυτών η σημερινή Δημοτική Αρχή με περισσή βιασύνη και προφανώς ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, προχώρησε διαθέτοντας πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν στις πιο πάνω αναφερόμενες προτεραιότητες, στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων στον κεντρικό δρόμο των Χανίων. 
Δίχως προηγουμένως να κατασκευάσει, ή να αφήσει έστω αναμονές, τους κάθετους στον δρόμο συλλεκτήρες των αποχετεύσεων των παρακείμενων του δρόμου οικιών και καταστημάτων καθώς και των αγωγών των όμβριων υδάτων. 
Ο κοινός νους μπορεί να καταλάβει ότι όταν έρθει η στιγμή για να κατασκευαστούν οι αποχετεύσεις  των ακαθάρτων και των όμβριων υδάτων, τα πεζοδρόμια που σήμερα ανακατασκευάζονται σε ένα μεγάλο μέρος τους θα καταστραφούν και θα ξανακατασκευαστούν με μπαλώματα. 
«Ράβε και μετά ξήλωνε» δηλαδή.  Η προχειρότητα και η μικροπολιτική στο μεγαλείο της. 


Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ στα μόλις 3,5 χρόνια της θητείας μας:
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
Παραλάβαμε ένα συμβασιοποιημένο έργο με την 300/18-8-2010 σύμβαση ποσού 2.379.000,00 με ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση προερχόταν από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στο ποσό των € 997.180,00, ενώ το υπόλοιπο ποσό των €1.381.820 θα εξασφαλιζόταν με Δάνειο, το οποίο όμως δεν είχε υλοποιηθεί. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας δεν είχαν πλέον ισχύ, αφού ούτε από τον «ΘΗΣΕΑ» δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα να απορροφήσουμε χρήματα αφού είχε λήξει ο χρόνος, αλλά ούτε και δάνειο μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε.
Δυστυχώς όμως δεν ήταν εξασφαλισμένο από την ΔΕΥΑ Αυλώνος ούτε, στο σύνολό του, το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαζόταν ο ΒΙΟ.ΚΑ και επί του οποίου είχε εκπονηθεί η μελέτη κατασκευής. 
Πρώτο μέλημα μας λοιπόν ήταν η αγορά από ιδιώτη οικοπέδου 1.330,92 τ. μ. με το 13209/09-03-2012 συμβόλαιο, το οποίο μαζί με το υπόλοιπο οικόπεδο ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑ Αυλώνος, επαρκούσε πλέον για την κατασκευή του ΒΙΟ.ΚΑ.
Παράλληλα με ενέργειες μας  καταφέραμε και εντάξαμε εξ ολοκλήρου το έργο στο ΕΣΠΑ αρ. πρωτ. 656/22-05-2014 απόφαση ένταξης πράξης : «Κατασκευή ΒΙΟ.ΚΑ. Αυλώνος» με MIS 444260 στο Ε.Π. «Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος».
Λόγω περαιώσεως όμως της θητείας μας δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε το έργο. 
ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Καθαρίζαμε με επιμέλεια τους υπάρχοντες βόθρους στα Χάνια, στους οποίους καταλήγουν τα λύματα, για να αποφευχθεί η δυσοσμία και να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Δυστυχώς, 4,5 χρόνια τώρα η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν τους έχει αδειάσει ούτε μια έστω φορά.
Διανοίξαμε δύο νέους σημαντικούς δρόμους που προβλέπει το Σχέδιο Πόλεως, γεγονός που είχε να πραγματοποιηθεί πολλές δεκαετίες πριν.
Κατασκευάσαμε πεζοδρόμιο μπροστά από τον Άγιο Δημήτρη.
Αναβαθμίσαμε σημαντικά , σε σχέση με το πώς το παραλάβαμε, το Παζάρι Αυλωναρίου.
Αγοράσαμε ως Δήμος τις Αποθήκες έναντι ποσού 300.000€.
Προβήκαμε σε εκτεταμένες εργασίες ελαιοχρωματισμών και συντήρησης στο Λύκειο Αυλωναρίου. 
Το παρόν δελτίο τύπου εκδόθηκε ως μια επιπλέον απάντηση στα όσα ακούστηκαν για το εν λόγω θέμα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της 29-10-2018.