Ο Δήμος πρέπει να τον αποκτήσει.
Όλοι συμφωνούμε με αυτό.
Όμως η καταστροφική προχειρότητα με την οποία ενεργεί ο Δήμος πρέπει να σταματήσει.
Οι διαδικασίες πρέπει να είναι οι ορθές προκειμένου να ευοδωθεί ο κοινός στόχος της απόκτησής του.
Εδώ και πολλούς μήνες η Διοίκηση του Δήμου με την ομόφωνη- σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε τις διαδικασίες απόκτησης του εν λόγω ακινήτου. Προκειμένου να ανεγερθεί ....
σε αυτό ένα νέο κτίριο που θα καλύψει στεγαστικές ανάγκες της ΔΕ Κύμης, όπως η εγκατάσταση υπηρεσιών, η δημιουργία χώρων για πολιτιστικές δράσεις κτλ, αφού το εγκεκριμένο σχέδιο Κύμης από το 1988 δεσμεύει πολεοδομικά το χώρο αυτό για την κατασκευή Διοικητηρίου.
Σε συνεννόηση με το ανενεργό εδώ και χρόνια ΔΣ του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού ξεκίνησε η διαδικασία απαλλοτρίωσης του ακινήτου για το ποσόν της τάξεως των 140.000€ περίπου, όσα δηλαδή οφείλει ο Συνεταιρισμός στις Τράπεζες.
Η διοίκηση Μπουραντά μετά από μήνες διαπίστωσε ότι η διαδικασία της απαλλοτρίωσης την οποία αρχικά επέλεξε για να αποκτήσει ο Δήμος το ακίνητο, είναι χρονοβόρα και προτίθεται πλέον να ακολουθήσει την διαδικασία της δωρεάς για να κερδηθεί χρόνος, αναλαμβάνοντας βέβαια ο Δήμος να πληρώσει το χρέος στις Τράπεζες.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της16-10-2019 μας πρότειναν να αποφασίσουμε και να ζητήσουμε από τις αρμόδιες Αρχές να αλλάξουν και να αυξηθούν οι ισχύοντες όροι δόμησης σε αυτό το ακίνητο, με μια πρόχειρη και «του ποδαριού» εισήγηση ώστε στο ακίνητο να μπορούν να οικοδομηθούν σε δύο ορόφους περισσότερα τετραγωνικά από τα σημερινά επιτρεπόμενα, να μπορούν να κατασκευαστούν δύο υπόγεια και να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ύψος από 8 σε 10 μέτρα, (αλήθεια γιατί η κατασκευή δύο ορόφων απαιτεί ύψος 10μ?).
Τους είπαμε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι προκειμένου να ζητηθεί κάτι τέτοιο πρέπει προηγούμενα ο Δήμος,
α) να αποκτήσει το ακίνητο,
β) να εκπονήσει μια σοβαρή αρχιτεκτονική πρόταση τουλάχιστον σε επίπεδο προμελέτης η οποία θα αιτιολογεί και θα προσδιορίζει επακριβώς και θα αιτιολογεί πλήρως την αιτούμενη αύξηση των όρων δόμησης,
γ) να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Τοπική Κοινότητα και το Δημοτικό Συμβούλιο
και κατόπιν να υποβληθεί το αίτημα στις αρμόδιες αρχές.
Τους επισημάναμε ότι το ακίνητο βρίσκεται εντός των ορίων του Παραδοσιακού Οικισμού της Κύμης και η οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων δόμησης είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί αφού για αυτό πρέπει να συναποφασίσουν πολλές «δύσκολες» Δημόσιες Υπηρεσίες και επομένως η προχειρότητα της υποβολής του αιτήματος θα είναι μια εκ των προτέρων καταδικασμένη για να αποτύχει υπόθεση και θα αποτελέσει τροχοπέδη για την συνέχεια.
Πρόσφατο παράδειγμα το 1ο Δημοτικό Σχολείο για το οποίο ο Δήμος με τις ελλιπείς και ανεπαρκείς μελέτες που υπέβαλλε στο Υπουργείο Πολιτισμού καθυστέρησε πάνω από 4 χρόνια για να αποκτήσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις.
Με αυτή τη λογική προτείναμε να επισπεύσει ο Δήμος τις διαδικασίες για την απόκτηση του ακινήτου και να δρομολογήσει τα προαναφερόμενα.
Η πρότασή μας εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αυτή είναι μια πρώτη οφειλόμενη απάντηση στα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Αντιδημάρχου Κύμης, το οποίο πέρα από το ότι παραποιεί την αλήθεια, δυστυχώς για άλλη μια φορά καταδεικνύει την καταστροφική προχειρότητα με την οποία κινούνται οι σημερινοί διοικούντες τον Δήμο.
Οι καιροί που πρότειναν και αποφάσιζαν πέρασαν.
Φρόνιμο είναι να ακολουθήσουν τον δρόμο της πραγματικής και ουσιαστικής συνεργασίας, του εποικοδομητικού διαλόγου, αφήνοντας πίσω τις υπεροψίες και τις ασεβείς συμπεριφορές.
Ο Δήμος αυτό χρειάζεται.