Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Αυγενάκης: «Αρχίζουν άμεσα τα έργα πνοής στο ΕΑΚ Λάρισας και για τον στίβο, έπειτα από δεκαετίες»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υφυπουργείου Αθλητισμού δύο έργα πνοής, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Λάρισας, συνολικού ύψους 1.418.132 €  και εντός των προσεχών ημερών θα υπογραφεί η σχετική Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Το ένα έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση νέου ελαστικού τάπητα στίβου, νέου αθλητικού εξοπλισμού και άλλες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για τη συνολική ανακαίνιση του κεντρικού σταδίου και της αίθουσας χειμερινού στίβου, προϋπολογισμού 898.132 € , για πρώτη φορά εδώ και 26 χρόνια, έπειτα από το 1994.

Το άλλο έργο αφορά στη διαμόρφωση του βοηθητικού χώρου του κεντρικού σταδίου, έκτασης επτά (7) στρεμμάτων, ως χώρο προπόνησης για τις ανάγκες των αθλητών του στίβου, με την παράλληλη προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 520.000 € .

Οι Μελέτες και τα Τεύχη Δημοπράτησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται η ....

δημοπράτηση για την ανάδειξη Αναδόχων των έργων, αμέσως μετά τη σύναψη των Συμβάσεων μεταξύ του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό την τεχνική επίβλεψη της οποίας θα ολοκληρωθούν το 2022.    

«Η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών στη Λάρισα, στη Θεσσαλία, σε όλη την Ελλάδα, είναι απόλυτη προτεραιότητά μας» υπενθύμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού και τόνισε πως «η ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού και συνάμα η ευχέρεια φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού και κατ’ επέκταση ποικίλλων ωφελειών για τη νέα γενιά, την αθλητική οικογένεια, τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία, προϋποθέτει νέες, σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις»

Δεν παρέλειψε ο κ. Αυγενάκης να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην «αγαστή συνεργασία γι’ αυτά τα έργα πνοής, που αρχίζουν άμεσα, μετά από δεκαετίες, με τον Περιφερειάρχη και φίλο Κώστα Αγοραστό, τον οποίο ευχαριστώ, αλλά και με τη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΕΑΚ Λάρισας, που δουλεύουν νυχθημερόν για την αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου και την εξυπηρέτηση σωματείων και αθλούμενων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΚ Λάρισας, Γιάννης Κουρδής, επισήμανε:

«Κάναμε την κρίση ευκαιρία για αθλητικές υποδομές στο ΕΑΚ Λάρισας και το επιστέγασμα όλων θα είναι τα δύο μεγάλα αθλητικά έργα που γίνονται χάρις στο όραμα, το πλάνο και την αμέριστη υποστήριξη που έχουμε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σε άριστη συνεργασία και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό.

Εμείς, ως διοίκηση του ΕΑΚ Λάρισας, φροντίζουμε να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις προς όφελος των σωματείων και κυρίως των αθλουμένων. Το 2020 πραγματοποιήσαμε αναβαθμίσεις στο κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης, στο κολυμβητήριο, στο κλειστό γυμναστήριο Αλκαζάρ, στο κλειστό γυμναστήριο Αγίου Θωμά και στην αίθουσα βαρέων αθλημάτων, υλοποιώντας όσα με συνέπεια λόγων και πράξεων εξαγγέλλει ο υφυπουργός Αθλητισμού».

Ενδεικτικά, τα έργα που θα γίνουν στο κεντρικό στάδιο και στην αίθουσα χειμερινού στίβου του Ε.Α.Κ. Λάρισας:

* Προμήθεια νέου ελαστικού τάπητα συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ., που περιλαμβάνει το σύνολο του παλαιού ελαστικού τάπητα του κεντρικού σταδίου επιφάνειας 6.700 τ.μ. και την αίθουσα χειμερινού στίβου, η οποία χρησιμοποιείται για προπονήσεις, επιφάνειας 600 τ.μ.
* Αποξήλωση παλαιού τάπητα, απόξεση της υφιστάμενης ασφαλτικής υπόβασης, μέχρι την επίτευξη των υφιστάμενων κλίσεων (ρύσεων), οι οποίες και διατηρούνται και εγκατάσταση νέου ελαστικού τάπητα.
* Προμήθεια νέων προβολέων LED για την αναβάθμιση του φωτισμού του σταδίου και της αίθουσας χειμερινού στίβου.
* Προμήθεια και εγκατάσταση νέων κλιματιστικών μονάδων ψύξης - θέρμανσης για τη βελτίωση των συνθηκών προπόνησης εντός της αίθουσας χειμερινού στίβου.
* Προμήθεια και εγκατάσταση αθλητικού εξοπλισμού, όπως:
> πλήρη σετ αγωνισμάτων άλματος επί κοντώ και άλματος εις ύψος,
> τέσσερις βαλβίδες άλματος εις μήκος και άλματος εις τριπλούν και δύο βαλβίδες άλματος επί κοντώ με τα καλύμματά τους, καθώς και προμήθεια χαλαζιακής άμμου για την πλήρωση των σκαμμάτων,
> για τα αγωνίσματα των δρόμων 16 βατήρες, 100 εμπόδια δρόμων, ένα σετ εμποδίων steeple, δύο σετ (οκτώ τεμαχίων) πυραμίδων αναγραφής του αριθμού των διαδρόμων,
> για τα αγωνίσματα των ρίψεων τέσσερις βαλβίδες, δισκοβολίας, σφυροβολίας και σφαιροβολίας με τους αναστολείς τους καθώς και ενός κλωβού σφυροβολίας
> τέσσερις αναλογικούς πίνακες εμφάνισης αριθμού του αγωνιζόμενου, προσπαθειών και αποτελεσμάτων κ.λπ.
Επιπλέον, η διαμόρφωση του βοηθητικού χώρου του κεντρικού σταδίου, έκτασης επτά (7) στρεμμάτων, ως χώρο προπόνησης για τις ανάγκες των αθλητών του στίβου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
* Χωματουργικές εργασίες, κατασκευή ασφαλτικής στρώσης βάσης.
* Τοποθέτηση συνθετικού ελαστικού τάπητα στίβου (ταρτάν), τεσσάρων διαδρομών, μπλε χρώματος.
* Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα 20 mm για τις ανάγκες προθέρμανσης.
* Δημιουργία δύο σκαμμάτων άλματος εις μήκος και σκάμματος για σφαιροβολίας.
* Εγκατάσταση νέου συστήματος φωτισμού με προβολείς LED.
* Προμήθεια και εγκατάσταση αθλητικού εξοπλισμού  για άλμα εις ύψος και άλμα επί κοντώ.
* Δύο βαλβίδες άλματος εις μήκος, δύο άλματος εις τριπλούν, δύο άλματος επί κοντώ και μία βαλβίδα σφαιροβολίας.
* Είκοσι εμπόδια αγωνισμάτων δρόμων κ.λπ.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το 2020 έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας σε κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο Αλκαζάρ, κλειστό γυμναστήριο Αγίου Θωμά, αίθουσα βαρέων αθλημάτων και στο κεντρικό ποδοσφαιρικό στάδιο.