Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΚΚΕ - ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

H αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού δεν μπορείνα υποκαταστήσει την ανάγκη άμεσης θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Οι τελευταίες κυβερνητικές παλινωδίες με τους εμβολιασμούς υγειονομικών που αναβάλλονται,όπως άλλωστε συνέβη και στην Εύβοια, δημιουργούν εύλογη ανησυχία για την πολυδιαφημισμένη κρατική ετοιμότητα.Εξάλλου ο απαραίτητος μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού να εμβολιαστεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας στη χώρα. Μέχρι αυτό να επιτευχθεί, αν δεν υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται.

Το εμβόλιο, είναι ένα σοβαρό όπλο για τη θωράκιση του πληθυσμού και πρέπει να αξιοποιηθεί. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα μέτρα πρόληψης, την ανάπτυξη της ΠΦΥ, τη δημιουργία σύγχρονων ΜΕΘ. τη στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Σήμερα είναι ανάγκη το σύστημα υγείας να θωρακιστεί ώστε να εξασφαλιστούν:

·      Επάρκεια σε προσωπικό όχι μόνο για τον εμβολιασμό, αλλά και για τη συστηματική παρακολούθηση των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, όπως και την απόκτηση επιστημονικής γνώσης γύρω από το ζήτημα αυτό.

·      Παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης πχ με μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ ώστε να παίρνονται και μέτρα πρόληψης

·      Στήριξη όσων αποθεραπεύτηκαν από τον κορονοϊό, αλλά έχουν τώρα να ...

αντιμετωπίσουν τις πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου.

·      Προστασία στις ειδικές κατηγορίες που ο εμβολιασμός αντενδείκνυται ή δεν έχουν συμπεριληφθεί στις έρευνες μέχρι τώρα.

·      Κάλυψη των αυξημένων αναγκών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσυμπτωματικό έλεγχο, χειρουργικές επεμβάσεις που μπήκαν στον πάγο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μπροστά μας έχουμε το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. Κι όμως μια ματιά στην κατάσταση που επικρατεί στο νομό της Εύβοιας, δείχνει τη γύμνια του των δομών υγείας 10 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στο νοσοκομείο Χαλκίδας έχουν καλυφθεί περίπου οι μισές από τις οργανικές θέσεις που απαιτούνταν στο παλιό κτίριο που λειτουργούσε φυσικά χωρίς ΜΕΘ και κλινική COVID. Στο ΚΥ Ψαχνών,με βάση τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο σε ερώτηση του ΚΚΕ, καλύπτεται το 11% των θέσεων γενικής ιατρικής και καμία από τις 4 θέσεις παιδιάτρων. Στο ΚΥ Αλιβερίου, τα στοιχείατου υπουργείου δείχνουν  κενό το 48% των οργανικών θέσεων των ιατρών.Στο Νοσοκομείο Καρύστου καλύπτεται το 85% σε ιατρούς, το 75% του παραϊατρικού προσωπικού, το 71% του νοσηλευτικού και το 55% του διοικητικού. Το Νοσοκομείο της Κύμης έστελνε δανεικό προσωπικό στο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου όλους τους καλοκαιρινούς μήνες ως και τον Οκτώβρη για να στηριχθούν οι ανάγκες του εκεί Περιφερειακού ιατρείου. Έτσι, οι ελλείψεις «μεταφέρονται» από τη Σκύρο στην Κύμη και πίσω. Στο ΚΥ στο Μαντούδι δεν υπάρχει καν η δυνατότητα αιματολογικών εξετάσεων και στο Νοσοκομείο της Ιστιαίας υπάρχει ζήτημα υποστελέχωσης.

Το ΚΚΕ λέει ένα μεγάλο «ναι» στον μαζικό εμβολιασμό και ένα μεγάλο «όχι» στην πολιτική που θέλει να παρουσιάσει το εμβόλιο ως άλλοθι για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

 

Σε καλούμε να προβληματιστείς!

Μέσα σε δέκα μήνες ο επιστημονικός κόσμος δημιούργησε εμβόλια κατά του κορονοϊού.

à  Ζωντανή απόδειξη ότι οι δυνατότητες της επιστήμης, της παραγωγής και της τεχνολογίας είναι ανεξάντλητες.

Η παραγωγή του εμβολίου δεν είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης, εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Συνδέθηκε με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες για μεγαλύτερη κερδοφορία και τα κράτη στην κούρσα των καπιταλιστικών ανταγωνισμών.

à  Ζωντανή απόδειξη ότι οι δυνατότητες της επιστήμης, της παραγωγής και της τεχνολογίας βρίσκουν εμπόδιο το κυνήγι του κέρδους.

Η κυβέρνηση άφησε τον λαό μας εκτεθειμένο, χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

à  Ζωντανή απόδειξη ότι η καπιταλιστική κερδοφορία δεν λογαριάζει ζωές μπροστά στα κέρδη.

Συνεχίζουν τα νοσοκομεία να είναι υποστελεχωμένα, οι ΜΕΘ λιγοστές, οι υγειονομικοί με τεράστια οικονομικά προβλήματα και εξουθενωμένοι.

à Ζωντανή απόδειξη ότι η καπιταλιστική οικονομία και η υγεία του λαού είναι έννοιες ασύμβατες.

Μοναδική λύση είναι το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, η κρατική βιομηχανία έρευνας, παραγωγής και δωρεάν διάθεσης εμβολίων και φαρμάκων, χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς επιχειρηματική λειτουργία, με πλήρη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα και με έμφαση στην πρόληψη, στην προαγωγή της υγείας και τη διατήρησή της πριν εκδηλωθεί νόσος. 

Σε ένα τέτοιο σύστημα η ΠΦΥ θα μπορούσε να παρακολουθεί τους ασθενείς με Covid-19 ακόμη και στο σπίτι τους, εντοπίζοντας νωρίς την επιδείνωσή τους και παρεμβαίνοντας έγκαιρα θεραπευτικά ή παραπέμποντάς τους στο νοσοκομείο. Θα μπορούσε να εντοπίσει άτομα υψηλού κινδύνου και να παρέμβει έγκαιρα, πριν από τη δημιουργία εστιών μόλυνσης και μετάδοσης. Με μαζικούς δωρεάν ελέγχους για Covid-19 θα παρείχε πολύ καλή και διαρκώς ενημερωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, ώστε να εντοπίζεται εγκαίρως η όποια αρχόμενη τοπική αύξηση κρουσμάτων και να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει της.

 Σε ένα τέτοιο σύστημα ο εμβολιασμός, που αποτελεί κοινωνικό ζήτημα κι όχι ατομικό, η σωστή ενημέρωση με βάση τεκμηριωμένα δεδομένα, η προσέγγιση όλου του πληθυσμού από την καταγραφή και τη σχεδιασμένη καθολική παρακολούθηση, θα εξασφάλιζε επαρκή κάλυψη και θα καταπολεμούσε επικίνδυνα φαινόμενα όπως η επίκληση της ατομικής επιλογής και η άρνηση της αξίας των εμβολίων.

Σε καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Η πρόταση μας για ένα σύστημα στο οποίο η επιστήμη και η τεχνολογία θα αξιοποιούνται για να προασπίζουν την Υγεία, που θα υπηρετεί καθολικά και δωρεάν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος.Δρόμος που συνοδεύεται με ανάπτυξη υπέρ του λαού με κοινωνική ιδιοκτησία του πλούτου που ο ίδιος παράγει.