Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

26 IOYNIOY

Παγκοσμια ημέρα
κατά των Ναρκωτικών
Πες όχι στο «παραμύθι»
Η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει καταστεί μια θλιβερή πραγματικότητα. Χιλιάδες νέοι καθημερινά παγιδεύονται στον εφιάλτη των ναρκωτικών και οι λόγοι είναι πολλοί, με κυριότερο όμως την ελλιπή ενημέρωση.
Σύμφωνα με τον απολογισμό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το 2008, το προφίλ του χρήστη είναι κυρίως άνδρας με μέση ηλικία τα 28 έτη. Οι περισσότεροι χρήστες έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, μένουν με τη γονική τους οικογένεια, είναι άνεργοι και έχουν διακόψει το σχολείο περίπου στα 14. Η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες γίνεται περίπου στο 16ο έτος, με τη χρήση κάνναβης και τρία χρόνια αργότερα ξεκινούν τη χρήση ηρωίνης.
Περίπου 1 στους 3 εξαρτημένους αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και περισσότερο από 1 στους 10 αναφέρει ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ιδιαίτερα για την ηπατίτιδα C, το 22% την αναφέρει ως διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας. Οι 7 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους κατά μέσο όρο στα 21 έτη.
Περίπου το ένα τρίτο των εξαρτημένων ατόμων καταφέρνουν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.
Σημαντικό ρόλο στην απεξάρτηση παίζουν η σωστή υποστήριξη από την οικογένεια, οι ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση, η επαρκής παρακολούθηση και αντιμετώπιση ενδεχόμενων ψυχολογικών προβλημάτων στο άτομο.
Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος υποτροπιάζει. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που το άτομο κατορθώνει να μείνει έξω από τα ναρκωτικά, τόσο πιο περιορισμένες είναι οι πιθανότητες υποτροπής.
Αξιοποιώντας εμπεριστατωμένες πληροφορίες απο το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ το Health.in.gr συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες της Πολιτείας και κάνει τη δική του προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα δημοφιλή ναρκωτικά και τις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΑΠΟ in.gr