Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΒΟΥΛΗ

Ο Πρόεδρος της Βουλής
απηύθυνε χαιρετισμό
σε εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ
για την Παγκόσμια Ημέρα
κατά των ναρκωτικών
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26η Ιουλίου), ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην Κοινωνική Επανένταξη, με τίτλο: «ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ: Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ», στην οποία παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης και μίλησαν, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Παναγιώτης Μελάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Δήμητρα Αράπογλου, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος, καθώς και εργοδότες, εκπαιδευόμενοι και απόφοιτοι των Προγραμμάτων Κατάρτισης του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης Αθήνας (ΕΚΚΕΕ) και της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης (ΜΕΚ).
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Δημήτρης Σιούφας είπε τα εξής: «Ανταποκρίνομαι στην πρόσκλησή σας με αίσθημα ειλικρινούς χαράς και αγάπης. Όχι μόνο για την τιμή που μου κάνατε.
Αλλά κυρίως για το έργο που κάνετε. Θυμάμαι τις μέρες του 1993 όταν σκεφτόμαστε, σχεδιάζαμε και τελικά ιδρύσαμε τον ΟΚΑΝΑ.
Ήμουν τότε Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με Υφυπουργό για θέματα Υγείας τον αείμνηστο Νίκο Αναστασόπουλο. Βρήκαμε καλή προετοιμασία από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας Γιώργο Σούρλα, Αντιπρόεδρο, σήμερα, της Βουλής των Ελλήνων. Το πρόβλημα ήταν τότε πολύ μικρότερο από ό,τι σήμερα. Καταλαβαίναμε την ανάγκη μιας σύγχρονης προσέγγισης. Το έργο σας ως σήμερα δικαίωσε τις αποφάσεις. Σας τιμάμε για ό,τι κάνατε, ό,τι κάνετε και ό,τι θα κάνετε.
Είστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δεν είναι πρόβλημα μιας πόλης, μιας χώρας ή μιας κοινωνίας. Δεν είναι θέμα των χρηστών ή του περιβάλλοντός τους. Είναι αγώνας όλων μας, όλης της ανθρωπότητας και του καθενός από μας χωριστά. Δεν υπάρχουν μοναδικές ή εύκολες λύσεις. Σήμερα όμως έχουμε τη χαρά να τιμάμε ανθρώπους που απέδειξαν και αναδεικνύουν ότι υπάρχουν δυνατές λύσεις.
Τιμάμε ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι πάντα υπάρχει η εσωτερική δύναμη που οδηγεί σε νέους δρόμους, δρόμους ελευθερίας πέρα από την εξάρτηση.
Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα: Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Ο αγώνας όμως είναι συνεχής. Οι άνθρωποι που τιμάμε σήμερα έδωσαν αγώνα κάθε μέρα, κάθε ώρα για πολλούς μήνες ή χρόνια. Κέρδισαν τη μάχη της ζωής. Ξαναγύρισαν σε οικογένεια, εργασία, φίλους. Έδωσαν σ’ όλους μας ένα μεγάλο μάθημα.
Πήραν πάλι τη ζωή στα χέρια τους. Είναι σειρά τους να στηρίξουν τον αγώνα άλλων ανθρώπων και να κερδίσουν και άλλες μάχες.
Ας πάρουμε όλοι σήμερα δύναμη από τους νικητές της ζωής. Και ας φροντίσουμε με την καθημερινή δουλειά και έγνοια μας να γίνονται όλο και περισσότεροι οι νικητές και όλο και λιγότεροι οι νικημένοι».
Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου Π. Μελάς, ο πρώην Υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος και η βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Δ. Αράπογλου, τόνισαν χαρακτηριστικά:
Δ. Αβραμόπουλος:
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων είναι χαρά και τιμή για όλους μας που είστε σήμερα κοντά και με τη σημερινή σας ιδιότητα, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον της Βουλής γι’ αυτό το σημαντικό θέμα, αλλά και των προγενέστερων ιδιοτήτων σας, κορυφαία υπήρξε εκείνη του Υπουργού Υγείας.
Σήμερα η ανθρωπότητα τιμά τον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους.
Από εμάς εξαρτάται να δώσουμε μια νέα προοπτική στα παιδιά και με ενεργητική πολιτική πρόληψης να χτυπήσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών στη ρίζα του. Για άλλη μια φορά ενθαρρύνουμε και συγχαίρουμε τα παιδιά τα επιτεύγματά τους πράγματι είναι συγκινητικά.
Γ. Σούρλας:
Εάν συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη παραγωγή εξαρτησιογόνων ουσιών, χαρακτηριστική περίπτωση το Αφγανιστάν, όπου παράγεται το 92% της ηρωίνης από το όπιο, τα πράγματα θα επιδεινωθούν. Χωρίς αντιμετώπιση αιτίων, χωρίς περιορισμό παραγωγής και χωρίς πάταξη των εμπόρων ναρκωτικών δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Μπορούμε όμως με τις δικές μας δυνάμεις να παλέψουμε. Σας τα καταθέτω για να συνειδητοποιήσετε ότι η κατάσταση είναι τραγική. Και στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω τη σπουδαιότητα της δουλειάς που κάνει ο ΟΚΑΝΑ.
Π. Μελάς:
Τα ναρκωτικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα της παγκόσμιας κοινότητας. Είναι η μάστιγα της εποχής. Η εξάπλωση των ναρκωτικών είναι ένας πόλεμος εναντίον της κοινωνίας και των νέων ανθρώπων. Σε αυτό τον πόλεμο πρέπει να αντιδράσουμε όλοι. Πολιτεία, πολίτες και πολιτικοί προκειμένου να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα βοηθήσουμε και για να τα βοηθήσουμε ουσιαστικά πρέπει να σταματήσει αυτός το κοινωνικός αποκλεισμός. ΄Ενας βασικός πυλώνας όμως είναι η πρόληψη. Και σε αυτόν τον πυλώνα ο ΟΚΑΝΑ βοηθά πολύ.
Γ. Κωνσταντόπουλος:
Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να αναθεωρήσουμε στόχους, στρατηγική και μέσα. Και όσο η πολιτεία μας επικαλείται οικονομικές αδυναμίες, τόσο αυτή η μάχη θα συνεχίζει να είναι άνιση και ο πόλεμος προδιαγεγραμμένος. Ελπίζω η σημερινή ημέρα να είναι μία πρόκληση στο συναίσθημα ευθύνης του καθενός μας.
Δ. Αράπογλου:
Θα πρέπει να βρούμε ουσιαστικές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος. Το πιο σημαντικό κεφάλαιο σε αυτή την υπόθεση είναι η ενημέρωση για να αποφύγουμε τις δραματικές συνέπειες αυτού του πολέμου που είναι η απώλεια της ζωής των νέων ανθρώπων.